Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tretji sveti večer

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 01. 2021 / 14:55
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2021 / 12:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tretji sveti večer

Tretji sveti večer

Na predvečer praznika svetih treh kraljev obhajamo tretji sveti večer.

FOTO: Tatjana Splichal.


Uradno ime praznika je Gospodovo razglašenje; izraz izhaja iz grške besede »epifanija« in pomeni prikazati, razodeti ali zasvetiti se. Sveto pismo je ta izraz prevzelo in mu dalo malo drugačen pomen, saj pomeni čas in kraj, v katerem se ljudem razodeva osebni Bog.

Papež Leon Veliki je praznik svetih treh krajev v enem izmed svojih nagovorov opisal takole: »Njega, ki so ga Modri počastili, ko je kot dete ležal v jaslih, molimo mi, ko kot vsemogočni Bog vlada v nebesih. Zakaj nebeškega kraljestva ne bodo deležni zaspanci, marveč taki, ki bedijo in si prizadevajo Božje zapovedi spolnjevati.«

Praznik svetih treh kraljev

Pri nas se je za današnji praznik bolj uveljavilo ime praznik svetih treh kraljev. Izraza »razglašenje« in »sveti trije kralji« si vsebinsko nista nasprotna, ampak se medsebojno dopolnjujeta.

Izraz trije kralji nam daje nazornejšo in bolj živo predstavo o teh častilcih iz davnine, ki so prišli molit novorojenega Boga. Ljudje so želeli več vedeti o njihovih osebnostih, zato so se razvile mnoge zelo slikovite legende.

Praznik spremljajo tudi različni običaji, med katerimi je še danes najbolj pogosto trikraljevsko koledovanje, se je pa med običaji pritaknilo tudi malo vraževerja. Ponekod je namreč veljalo prepričanje, da se tistemu, ki jih je prej vse življenje vdano časti, prikažejo tri dni pred smrtjo, da se lahko pripravi nanjo.


FOTO: Tatjana Splichal.

Odlomek iz Matejevega evangelija

V Svetem pismu obisk svetih treh kraljev opisuje evangelist Matej. Po poizvedovanju pri kralju Herodu v Jeruzalemu »so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete. Ko so zagledali zvezdo, so se silno razveselili. Stopili so v hišo in zagledali dete z Marijo, njegovo materjo. Padli so predenj in ga počastili. Odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. In ker so bili v sanjah opomnjeni, naj ne hodijo nazaj k Herodu, so se po drugi poti vrnili v svojo deželo« (Mt 2,9-12).

Na Zahodu so vsakemu od treh kraljev pobliže določili posebno vlogo, starost, obleko in rod. Tako se pred nami kaže podoba svetih treh kraljev, za katero pa pravzaprav ne vemo, kako blizu resnici je.

Zaradi svojega popotovanja so postali priprošnjiki v nebesih zlasti za popotnike in romarje. Svoj prostor pa so sveti trije kralji dobili tudi v pesniški in slikarski umetnosti.

Tretji sveti večer

Na predvečer praznika svetih treh kraljev v Cerkvi praznujemo tretji sveti večer. Na ta večer lahko (podobno kot 24. in 31. decembra) z blagoslovljeno vodo in kadilom blagoslovimo svoje domove, prepevamo božične pesmi, na vhodna vrata pa napišemo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta.


Besedilo v članku je delno povzeto po knjigi Leto svetnikov.

Preberite še:
- Prvi sveti večer
- Drugi sveti večer
- Virtualno koledovanje

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh