Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naše veselje za srečo drugih (FOTO in VIDEO)

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 02. 01. 2021 / 15:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naše veselje za srečo drugih (FOTO in VIDEO)

Naše veselje za srečo drugih (FOTO in VIDEO)

Za virtualno koledovanje so video kolednico posneli koledniki iz župnije Kranj Šmartin pod vodstvom Irene Dolenc.

V Misijonskem središču Slovenije predlagajo »virtualen« pristop h koledovanju. S pomočjo »kolednikov« iz župnije Kranj Šmartin so posneli kolednico. FOTO: Luka Zazvonil



Epidemija bo spremenila tudi letošnjo trikraljevsko akcijo. Iz Misijonskega središča so sporočili, da klasičnega koledovanja od hiše do hiše, kakor smo ga bili vajeni do sedaj, ne bo. »To pomeni, da koledniki v številnih krajih po Sloveniji ne bodo mogli ljudem oznanjati vesele novice o rojstvu našega Odrešenika, kakor tudi ne prinašati blagoslova in voščil,« so zapisali organizatorji trikraljevske akcije.


FOTO: Luka Zazvonil


V Misijonskem središču Slovenije zato predlagajo »virtualen« pristop h koledovanju. S pomočjo »kolednikov« iz župnije Kranj Šmartin so posneli kolednico. »S to kolednico želimo, da bi blagoslov in veselo oznanilo prek računalniških ekranov dospela v čim večje število naših domov,« so zapisali na spletni strani Misijonskega središča.

Za pogovor smo prosili Ireno Dolenc, ki je v kranjski župniji organizirala snemanje kolednice, pripravila otroke in mlade in jih kot prva tudi sprejela v svoj dom.



Kakšna je tradicija koledovanja v vaši župniji Kranj Šmartin?

Pred 27 leti, ko sem vodila otroški pevski zbor Sončni žarek, smo po župnijah dobili povabilo, da pripravimo prvo Trikraljevsko akcijo (TKA). Že pred tem smo bili v župniji Kranj Šmartin zelo dejavni in smo podpirali delo slovenskih misijonarjev. Najbolj smo bili povezani z misijonarjem Miho Drevenškom, ki je bil z otroki in mladino iz Zambije dvakrat gost v naši župniji. Sprejela sem izziv. Župnik Ciril Brglez je bil tega vesel in z njegovim blagoslovom je koledovala prva skupina kolednikov. Otrok v zboru ni bilo težko navdušiti, pridružili so se nam tudi ministranti. Koledovali smo več dni in zadnji dan smo obiskali kranjski Dom upokojencev. Kot zanimivost naj povem, da sta bili v tej skupini obe mamici letošnjih kolednikov - sestri Monika in Veronika. Pri koledovanju sem prosila za pomoč tudi moje prijatelje. Takoj prvo leto nas je več šivalo oblačila, že takrat je pomagala Marija Kališnik, ki je z leti prevzela celotno skrb za oblačila. To ni majhno delo, saj je zadnja leta na koledniški dan na pot odšlo blizu 90 kolednikov. Po nekaj letih se je kolednikom pridružil še otroški pevski zbor Kresničke iz podružnice pod vodstvom Maruše Kržišnik. V tem času sem že predala vodenje pevskega zbora in koledniki niso bili nujno le pevci in ministranti. Prvi koledniki so kmalu postali moja desna roka, brez njih ne bi šlo. Nekateri so se poročili, odselili, a prihajali so novi, ostajale pa smo Marija, Maruša in jaz.


FOTO: Luka Zazvonil


V koledovanje ste vedno vključili tudi vašo družino, kajne?

V koledovanje je vključena najina cela družina. Mož Matej je številna leta pomagal kot šofer, saj je nekaj naše župnije hribovite in je potrebno kolednikom olajšati pot. Najini otroci Matic, Jan, Eli, Neža in Urša so pričeli koledovati še v predšolski dobi. Bili so pastirci in angeli, vedno pa so znali peti koledniško pesem. Pozneje so prevzeli vloge kraljev in animatorjev skupin, zadnja leta tudi šofersko vlogo. Pomagali so mi tudi deliti vabila za koledniške vaje in pridobili za koledovanje svoje prijatelje. Na nek način smo bili vsi vključeni tudi letos, saj smo družina iz posnetka, ki jo koledniki obiščejo.


FOTO: Luka Zazvonil


Letos se bo - kot vse drugo - tudi koledovalo povečini virtualno. Kakšna pomoč bo kolednikom video, ki ste ga posneli? Kaj ste z njim želeli sporočiti?

Letos druženje v živo zaradi covida-19 ni bilo zaželeno, vsem sem odgovarjala, da koledovanja ne bo. A globoko v sebi nisem poteptala vsega upanja, tuhtala sem in iskala rešitve. Verjamem v moč Svetega Duha, ki lahko deluje v nas, če se mu odpremo. In nastalo je letošnje koledovanje. Popolnoma drugačno. Edinstveno. Vsi, ki sem jih povabila k koledovanju, so privolili. Tudi župnik Bojan Likar je bil vesel, da koledovanja ne bomo izpustili. Prek zooma smo se povezali in skupaj napravili načrt: imeli bomo le eno koledniško skupino otrok, ki se smejo družiti med seboj. Koledniško skupino so tako sestavljali otroci iz družin Zazvonil in Planinc, bratranci in sestrične. Sestavila sem koledniško besedilo, ga poslala mamicam Moniki in Veroniki, otroci so se z besedilom spoznali. Sledili sta dve vaji, na vajah sem upoštevala vse ukrepe. Generalko smo imeli na našem dvorišču, da je na koledniški dan vse bolj gladko teklo.


Z župnikom Bojanom Likarjem. FOTO: Luka Zazvonil


Pravzaprav ste vi na nek način že koledovali, pravite. Kako je potekal snemalni dan?

Za dan snemanja smo izbrali dan, ko so bile v cerkvi že postavljene jaslice. Snemalca in fotografa sta bila Luka Zazvonil in Luka Planinc, starša kolednikov. Duhovnik je kolednike blagoslovil, najprej so koledovali v župnišču in nalepili nalepko nad vrata Baragovega vrtca. Nato so se koledniki pripeljali na naše dvorišče, kjer smo posneli celotno koledovanje. Koledniki so v živo obiskali še svoje domove in stare starše.

Drugi del letošnjega koledovanja je bila priprava posnetka. Sestra Kržišnik so posnele kvartet, ki smo ga uporabili za glasbeno podlago, Luka Zazvonil pa se je lotil montaže posnetka. Napravil je še dodatni posnetek s posvetilom za cerkvene dostojanstvenike in vladne predstavnike. Misijonsko središče Slovenije nam je namreč dalo priložnost, da koledniki naše župnije spet nagovorijo cerkveni in vladni vrh Slovenije.

Filmček smo naložili na splet, prav tako Misijonsko središče, številni so ga delili. Tako je letošnje koledovanje šlo do ljudi. Na daljavo, a nič manj srčno in iskreno. Naše veselje za srečo drugih!


FOTO: Luka Zazvonil


Na Youtube si je posnetek koledovanja mogoče ogledati TUKAJ.

Vloge v koledniški skupini:
Gašper – Izabela Zazvonil, Miha – Patrik Zazvonil, Boltežar – Benjamin Planinc, Angela – Evelina in Karolina Zazvonil, Pastir – Klara Planinc, Ovci – Filip in Mirjam Planinc.

Zanimivosti o letošnjem koledovanju:

*Koledniško skupino sestavljajo otroci iz dveh družin – njihovi mamici Monika in Veronika Primožič sta bili kot otroka v koledniški skupini pred 27 leti, ko so v župniji Kranj Šmartin prvič izvedli TKA.

*Irena Dolenc je sestavila koledniško besedilo in organizirala Zoom srečanje za vse sodelujoče. Otroci so najprej vadili doma, nato pa so imeli dve vaji in generalko. Vaje je vodila Irena Dolenc.


FOTO: Luka Zazvonil


*Na snemalni dan so po blagoslovu v cerkvi posneli koledovanje, v naslednjih dneh je snemalec Luka Zazvonil uredil posnetek; posnetek bodo slišali tudi državni voditelji in cerkveni dostojanstveniki.

*Za koledovanje v župniji Kranj Šmartin so animatorji so po vseh hišah nosili kuverte, v kateri je bil letak Misijonskega središča, koledniško pismo, nalepka in molitev za blagoslov v družini.

*Za oblačila kolednikov je poskrbela Marija Kališnik, kolednike je blagoslovil župnik Bojan Likar.

*Za glasbeno spremljavo so poskrbele sestre Kržišnik.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh