Zapri
Iskanje

Trg sv. Petra za veliko noč že petindvajset let krasijo s cvetjem iz Nizozemske

Objava: 05. 04. 2010 / 13:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Trg sv. Petra za veliko noč že petindvajset let krasijo s cvetjem iz Nizozemske

Letos je cvetje za velikonočno sveto mašo dva dni pripravljalo okrog petindvajset cvetličarjev in vrtnarjev ter pri tem uporabilo 22.500 rož in 1.500 okrasnih rastlin in dreves
Trg sv. Petra je bil tudi na včerajšnjo velikonočno nedeljo okrašen s cvetjem in zelenjem iz Nizozemske. Okrasitev oltarja in stopnic pred baziliko sv. Petra v Vatikanu za velikonočno sveto mašo že petindvajset let zapored pripada nizozemskim cvetličarjem in vrtnarjem. Letos jo je dva dni pripravljalo okrog petindvajset cvetličarjev in vrtnarjev ter pri tem uporabilo 22.500 rož in 1.500 okrasnih rastlin in dreves, so poročali pri vatikanskem radiu.

Med barvami sta tudi tokrat prevladovali papeški barvi, rumena in bela, ki sta želeli poudariti velikonočno sporočilo luči in radosti. Začetki sedaj že tradicionalnega okraševanja oltarja za veliko noč segajo v leto 1985. Nizozemec Nic van der Voort, ki se je doma posvečal cvetnemu okraševanju ob verskih praznikih, je bil povabljen, da poskrbi za dekoracijo ob beatifikaciji nizozemskega duhovnika Titusa Brandsmana v Rimu. Tako je nastala ideja za okrasitev oltarja za velikonočno sveto mašo.

Hkrati se je rodila še ena ideja: velik del okrasnega drevja in rastlin po velikonočnih bogoslužjih namreč zasadijo v vrtove papeške poletne rezidence v Castel Gadolfu. Papež Janez Pavel II. je leta 1989 Nizozemcem nepričakovano izrazil svojo hvaležnost med tradicionalnimi voščili velikonočnih praznikov v svetovnih jezikih. Tako tudi papež Benedikt XVI. vsako leto v nizozemščini vernikom vošči velikonočne praznike in se posebej zahvali za okrasitev Trga sv. Petra.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh