Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tridnevni obisk ministrice Jaklitscheve pri rojakih v BiH

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 03. 2022 / 13:38
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2022 / 13:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tridnevni obisk ministrice Jaklitscheve pri rojakih v BiH
Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je s tamkajšnjimi Slovenci udeležila tudi slovenske maše v Sarajevu, ki jo je vodil Milan Pregelj. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Tridnevni obisk ministrice Jaklitscheve pri rojakih v BiH

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je minuli konec tedna mudila na tridnevnem obisku pri rojakih v Bosni in Hercegovini.

Med drugim se je ministrica s Slovenci iz Sarajeva včeraj zjutraj udeležila slovenske maše, ki jo je vodil vojaški vikar kaplan Slovenske vojske Milan Pregelj. Poseben pečat so maši s petjem dodala člani zbora Camerata Slovenica, ki deluje v okviru Slovenskega društva Cankar Sarajevo. Po koncu se je dr. Jaklitscheva ustavila še pri krajšem, a prijetnem druženju.

Podpora pri pogovorih z občinskimi oblastmi

Sicer pa je dr. Helena Jaklitsch trodnevni obisk začela pri slovenski skupnosti v Prijedoru, s katero se je srečala kot prva ministrica doslej. Sprejela jo je predsednica Društva Slovencev Lipa Alenka Uduč in ji predstavila za letos načrtovane projekte. Ministrica in veleposlanik Damijan Sedar sta rojakom obljubila polno podporo pri pogovorih z občinskimi oblastmi glede zagotovitve novih prostorov – do konca leta morajo namreč zapustiti zdajšnje. Srečanja se je udeležila tudi učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Slatini, Banjaluki in Prijedoru Barbara Goršič.

S Slovenci iz Slatine. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenski kozolec na Lunićevi domačiji

V Slatini si je Jaklitscheva s tamkajšnjimi Slovenci in člani Društva Slovencev Triglav Banjaluka ogledala mesto in se seznanila s pripravami na obeležitev 100-letnice prihoda Slovencev v ta kraj. Obisk se je nadaljeval z ogledom slovenskega kozolca na Lunićevi domačiji. Prvi dan je ministrica zaključila v Banjaluki, kjer se je srečala s predstavniki enega od najštevilčnejših slovenskih društev v regiji z nad 1000 člani. Predsednica Marija Grbić ji je razkazala prostore društva in predstavila živahno društveno življenje. Jaklitscheva se je članom društva zahvalila za zvestobo pri ohranjanju slovenske kulture in jezika ter jih spodbudila k nadaljnji aktivni povezanosti z matično domovino.

Pripravljenost za občasno izvedbo »slovenskih« maš

Drugi dan je ministrico pot najprej vodila v Kakanj, kjer se je v prostorih Slovenskega združenja meščanov Jožef Špringer srečala s predstavniki Združenja Slovencev Breza, Slovenskega združenja Encijan Zenica in gostujočega kakanjskega društva, ki so predstavili svoje delovanje, dejavnosti in izzive, s katerimi se soočajo. Društva slovenski jezik in kulturo ohranjajo skozi kulturne, glasbene, folklorne, športne, likovne in druge dejavnosti, zavedajo pa se tudi povezovanja z matično domovino. Ob tej priložnost je ministrica opravila tudi pogovor z duhovnikom iz samostana Janeza Krstnika v Kraljevi Sutjeski, ki je izrazil pripravljenost za občasno izvedbo maš v slovenskem jeziku.

Z rojaki iz Sarajeva. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Srečanje z mag. Pavlom Ocepkom

Med obiskom Sarajeva pa si je Jaklitscheva ogledala razstavo v prostorih slovenskega veleposlaništva in se sestala s profesorjem mag. Pavlom Ocepkom, vodjo lektorata slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Sarajevu, ki je poudaril dobro sodelovanje z društvom Cankar, s katerim prirejajo Festival slovenskega filma, in predstavil zamisel ureditve slovenske učilnice na sarajevski filozofski fakulteti.

V neustreznih prostorih za pouk

Dan je ministrica zaključila v druženju z rojaki, ki se združujejo v okrog 500-člansko Slovensko društvo Cankar Sarajevo, ki letno pripravi kakih 30 kulturnih dogodkov, pod njegovim okriljem pa deluje pevski zbor Camerata Slovenica, izvajajo kulinarične in likovne delavnice, načrtujejo tudi ustanovitev gledališke skupine. Srečanja se je udeležila tudi učiteljica dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Sarajevu, Kakanju, Zenici in Brezi Mateja Kregar in opozorila na neustreznost prostorov za izvajanje pouka. Prostor za vaje pevskega zbora in pouk jim bo zato do nadaljnjega nudilo veleposlaništvo.

Porast zanimanja za učenje slovenščine

Zadnji dan obiska pa je ministrico po maši v sarajevski mestni hiši sprejela podžupanja Anja Margetić, s katero sta izmenjali nekaj besed tudi o slovenski skupnosti in njeni potrebi po večjih prostorih v mestu, dogovorili sta se tudi za srečanje na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. Delovni obisk BiH je Jaklitscheva zaključila v Tuzli, kjer se je sestala z odborniki Slovenske skupnosti Tuzla in s tamkajšnjo učiteljico dopolnilnega pouka slovenščine Slavico Pavlović, ki zaznava porast zanimanja za učenje slovenskega jezika, zlasti pri tistih, ki razmišljajo o nadaljevanju študija ali o delu v Sloveniji.

S podžupanjo Sarajeva Anjo Margetić. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Premalokrat izrazimo hvaležnost

Predsednica Dragica Tesić je predstavila delovanje društva, ki ga zaznamujejo številne dejavnosti, najbolj prepoznavno pa je po pevskem zboru Slovenčice in likovni sekciji, ki bo letos obeleževala 20. obletnico delovanja. Ministrica se je članom društva zahvalila za topel sprejem in poudarila, da premalokrat izrazimo našo hvaležnost za vse, kar počnejo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

Pri vseh društvih je čutiti domačnost

Sklepni vtis ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch po trodnevnem obisku pri rojakih v BiH je bil, da je pri vseh slovenskih društvih, ki jih je obiskala, čutiti domačnost, poudarila je še, da občuduje njihovo vztrajnost in pripravljenost prostovoljno delovati v dobro ohranjanja slovenstva. »Verjamemo, da bodo imela vsa srečanja pozitiven vpliv tudi na tam živeče Slovence in bodo še dodatna motivacija za ohranjanje slovenstva in identitete, saj je bilo to razvidno že iz izraženega navdušenja in hvaležnosti naših rojakov ob obisku ministrice,« so še sporočili z Urada.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh