Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvala za skrb pri uresničevanju manjšinskih pravic

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 02. 2022 / 17:32
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2022 / 17:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvala za skrb pri uresničevanju manjšinskih pravic
Na enem mestu – v Vili Podrožnik - so se zbrale štiri pomembne ženske, pripadnice slovenske narodne manjšine in članice nacionalnih parlamentov vseh štirih sosednjih držav. Ministrica na sredini. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Zahvala za skrb pri uresničevanju manjšinskih pravic

Pripadnice slovenske narodne manjšine in članice nacionalnih parlamentov vseh štirih sosednjih držav se danes mudijo na obisku v Sloveniji. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch jim je podelila zahvale za prizadevnost in skrb za uresničevanje manjšinskih pravic

Slovenijo so obiskale senatorka zgornjega doma italijanskega parlamenta Tatjana Rojc, poslanka v avstrijskem zveznem parlamentu Olga Voglauer, poslanka hrvaškega sabora Barbara Antolić Vupora in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlament Erika Köleš Kiss.

 

Iskanje poti do uresničevanja manjšinskih pravic

Ministrica je v svojem nagovoru izrazila veselje, da imajo Slovenci, ki živijo v sosednjih državah, prvič v zgodovini svoje predstavnike oziroma predstavnice v vseh štirih osrednjih hramih demokracije. Opozorila je, da bi bilo prav, da bi to bila že sama po sebi pravica manjšine.

»Res je, bilo bi še veliko lepše, predvsem pa pravičneje, da ne rečem »biti bi moralo samoumevno«, da bi bile v parlament izvoljene, ker ste Slovenke. Toda čeprav temu ni tako, z izjemo gospe Köles Kiss, ki je v parlamentu kot zagovornica porabskih Slovencev, lahko opazujemo, kako s svojim neutrudnim delom, trkanjem na številna vrata odločevalcev iščete poti do uresničevanja manjšinskih pravic, do katerih je avtohtona slovenska narodna manjšina, iz katerih prihajate, – bodisi prek Avstrijske državne pogodbe ali Zaščitnega zakona za Slovence v Italiji bodisi prek drugih pravnih aktov držav ter mednarodnih zavez – še upravičena, saj že stoletja sooblikuje kulturno in jezikovno podobo prostora, kjer živi.« je povedala ministrica in se jim v imenu urada in celotne slovenske vlade zahvalila za zgled.

Na obisku pri predsedniku Pahorju 

Pred podelitvijo zahval je gostje sprejel tudi predsednik države Borut Pahor. Predstavile so mu položaj slovenske manjšine v posamezni državi. Ob tem so vse poudarile, da se je v zadnjih letih ta občutno izboljšal in ocenile, da je tako tudi zaradi »stoletnih«, zgodovinskih dogodkov, kakršna sta bila vrnitev Narodnega doma v Trstu ob prisotnosti predsednika Pahorja in italijanskega predsednika Mattarelle in obeležitev 100. obletnice koroškega plebiscita ob prisotnosti predsednika Pahorja in avstrijskega predsednika Van der Bellna. Potekala je tudi skupna slovesnost ob 30-letnici delovanja Zveze Slovencev na Madžarskem ob prisotnosti slovenskega predsednika in madžarskega predsednika Aderja ter odkritje spomenikov Francetu Prešernu v Zagrebu in Ljudevitu Gaju v Ljubljani, na isti dan in v navzočnosti predsednikov Pahorja in Milanovića.

FOTO: Matjaž Klemenc/UPRS

Dobri odnosi se začnejo s sosedi

Predsednik Pahor je dejal, da z zadovoljstvom ugotavlja, da nikoli v naši tridesetletni zgodovini nismo imeli tako dobrih odnosov z vsemi štirimi sosednjimi državami hkrati. Dodal je, da se v aktualni varnostni situaciji zdi, da je to še posebej pomembno. Dobri mednarodni odnosi se začnejo s sosedi in v tej smeri bo slovenski predsednik nadaljeval še naprej, so sporočili iz predsednikovega urada.

Nalaganje
Nazaj na vrh