Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Triinštirideset katoliških ustanov toži ameriško vlado

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 24. 05. 2012 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Triinštirideset katoliških ustanov toži ameriško vlado

Vzrok za tožbo je predpis v izvedbenih določilih zdravstvene reforme, ki od cerkvenih delodajalcev zahteva, da svojim zaposlenim nudijo zdravstveno zavarovanje, ki obsega tudi stroške kontracepcijskih sredstev, sterilizacije in 'jutranje tabletke', ki povzroča splav morebitnega spočetega življenja.

Triinštirideset katoliških ustanov in škofij toži vlado Združenih držav Amerike zaradi dela reforme o zdravstvenem varstvu na predlog predsednika Baracka Obame. Vzrok za tožbo je predpis v izvedbenih določilih zdravstvene reforme, po katerem bi bili cerkveni delodajalci primorani svojim zaposlenim nuditi zdravstveno zavarovanje, ki bi krilo tudi stroške kontracepcijskih sredstev, sterilizacije in 'jutranje tabletke' po spolnem odnosu, ki povzroča splav morebitnega spočetega življenja.

Predsednik Ameriške škofovske konference, kardinal Timothy Dolan, je sodne pritožbe označil kot 'pogumno dejanje'. V izjavi za javnost je pojasnil, da pravni postopek poudarja 'enotnost Cerkve v zagovarjanju verske svobode'. Po navedbah škofovske konference so tožbo vložile posamezne škofije, katoliške klinike, šole in druge ustanove po vsej deželi.

Seznam tožnikov predstavlja 'raznolikost cerkvenih služb, ki skrbijo za skupno blaginjo in se zaradi odločitve ameriške vlade čutijo ogrožene', je pojasnil kardinal Dolan. Cerkvena pogajanja z vlado in s kongresom so se doslej izkazala za neučinkovita, po besedah newyorškega nadškofa pa so 'iz ravnotežja spravili temeljne pravice'.

Načrtovana reforma obveznega zdravstvenega zavarovanja v Združenih državah Amerike že od začetka leta povzroča spor med vlado in katoliško Cerkvijo. Verske ustanove v ožjem smislu so sicer izvzete iz financiranja kontracepcijskih sredstev, to pa ne velja za podjetja, ki so v cerkveni lasti, denimo bolnišnice ali univerze.

Ameriška škofovska konferenca je za to vprašanje ustanovila 'Ad hoc komisijo za versko svobodo', škofje pa so sklicali dva akcijska tedna, ki naj bi opozorila na pravice vernikov. Kampanja se prične 21. junija, trajala pa bo do 4. julija, ko v Združenih državah praznujejo dan neodvisnosti.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh