Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trije izmed štirih Rusov pohvalno o delovanju pravoslavne Cerkve

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 08. 05. 2012 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Trije izmed štirih Rusov pohvalno o delovanju pravoslavne Cerkve

73% Rusov je v anketi, katere izsledke so minuli konec objavili ruski mediji, izjavilo, da Cerkev igra pozitivno vlogo v javnem življenju njihove dežele.

Ruska pravoslavna Cerkev že od nekdaj uživa precejšen ugled med tamkajšnjim prebivalstvom. 73% Rusov je v anketi, katere izsledke so minuli konec objavili ruski mediji, izjavilo, da Cerkev igra pozitivno vlogo v javnem življenju njihove dežele. Le dva odstotka vprašanih sta vlogo Cerkve označila kot negativno, 13% pa jih vidi tako dobre kot slabe strani. Ostali anketiranci niso podali mnenja na to temo.

Cerkvi po izsledkih ankete sodeč zaupa 64% Rusov; njenemu poglavarju, moskovskemu patriarhu Kirilu I., pa 56%. Osem odstotkov anketiranih ne Cerkvi ne njenemu poglavarju ni izkazalo nikakršnega zaupanja. Tudi med pravoslavnimi verniki je Cerkev dosegla večji odstotek zaupanja kakor patriarh. Za pravoslavne se je izreklo 68% Rusov. Inštitut za javnomnenjske raziskave FOM je konec letošnjega aprila po vsej deželi anketiral tisoč petsto ljudi.

V Rusiji so nedavno potekali protesti proti pravoslavni Cerkvi. Glasbena skupina 'Pussy Riot' je februarja med spontanim nastopom v moskovski stolnici Kristusa Odrešenika kritično ocenila podporo cerkvenega vodstva tedanjemu predsedniškemu kandidatu Vladimirju Putinu. Pankerice so zapele: »Mati Božja, blagoslovljena Devica, preženi Putina!« Video posnetek nastopa, ki je bil objavljen na spletnih straneh, je izzval precej zanimanja in seveda tudi nasprotovanja. Tri članice skupine so že nekaj mesecev v preiskovalnem zaporu, grozi pa jim sedemletna zaporna kazen.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh