Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trije nadangeli si delijo god

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 09. 2014 / 12:16
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2019 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trije nadangeli si delijo god

Trije nadangeli si delijo god

Nadangeli Mihael, Rafael in Gabrijel godujejo 29. septembra.

Župnijska cerkev sv. Mihaela v Kamnjah na Vipavskem. Foto: Andrej Praznik

Nadangel Mihael je v stari zavezi češčen kot varuh izvoljenega ljudstva, v novi zavezi pa kot varuh Cerkve in zavetnik umirajočih. Njegovo ime pomeni "Kdo kakor Bog" in združuje izredno moč in ljubezen. Upodabljajo ga kot viteza, bojevnika, z mečem v rokah. Prav njemu je posvečenih največ cerkva pri nas od teh treh nadangelov.

Plečnikova cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem Barju. Foto: Marjan Smerke

Nadangel Gabrijel je tesno povezan z učlovečenjem božjega Sina, zato mu pravijo tudi angel učlovečenja druge božje osebe. njegovo ime pomeni "božja moč". Prav nadangel Gabrijel je Mariji povedal veselo oznanilo, da bo brezmadežno spočela sina, božjega sina, Jezusa, ki ga je prvi poimenoval. Nadangel Gabrijel naj bi tudi iznanil Jezusovo rojstvo v Betlehemu. Zato je zavetnik vseh sredstev javnega obveščanja. Največkrat mu umetniki v roke dajo lilijo.



O nadangelu Rafaelu beremo v Tobijevi knjigi. Njegovo ime pomeni "božje zdravilo", saj je spremljevalec zdravnikov in vseh, ki se ukvarjajo z zdravljenjem. Tobija je ozdravil slepote, ženo njegovega sina pa je rešil pred zlim duhom. Pogosto je upodobljen kot popotnik, saj je spremljal Tobija na poti.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh