Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kakšni so sadovi Trikraljevske akcije?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 01. 2024 / 04:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2024 / 11:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kakšni so sadovi Trikraljevske akcije?
Koledniki iz Župnije Preska so se tudi letos pridružili tradicionalni trikraljevski akciji. FOTO: Tatjana Splichal

Kakšni so sadovi Trikraljevske akcije?

Vsako leto pred praznovanjem svetih treh kraljev v naših domovih zaživi poseben čar – čas trikraljevskega koledovanja, ko mladi in tudi starejši kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi pa vsako leto podprejo več projektov slovenskih misijonarjev.

Že več kot 30 let pod okriljem Misijonskega središča Slovenije poteka Trikraljevska akcija in v tem času so zaradi sredstev, zbranih v okviru akcije, uspeli zgraditi in obnoviti veliko šol, vrtcev, pastoralnih domov in športnih igrišč z namenom, da bi otrokom v misijonskih deželah omogočili dostojnejše in predvsem prijetnejše življenje.

Trikraljevska akcija ima pet glavnih namenov: oznanjevanje evangelija, obuditev tradicije, spoznavanje kultur, vzgajanje in zbiranje prispevkov za projekte slovenskih misijonarjev.

Akcija, ki prinaša upanje po vsem svetu 

Misijonsko središče Slovenije (MSS) običaj koledovanja obuja od leta 1994. Dodali pa so mu tudi dobrodelno noto. Kolednike imenujejo tudi novi evangelizatorji, saj z njimi veselo oznanilo znova prihaja v sekularizirane domove mest in vasi.  

Mladi koledniki v Prekmurju. FOTO: Simon Štihec/Facebook 

Z zbranimi darovi so v okviru lanske Trikraljevske akcije pomagali uresničiti številne projekte v skupni vrednosti 397 tisoč evrov. Obnovili so vrtec v Braziliji in začeli gradnjo osnovne šole sv. Roze v Zahodni Afriki. Z donacijami so v Ruandi v vzhodni Afriki učiteljem in uslužbencem omogočili zasluženo plačilo. Otroci pa so dobili strokovno izobraževanje po predvidenem učnem načrtu. To so le nekateri izmed mnogih uspešnih projektov. 

Šola v Kicukiru v Ruandi. FOTO: Misijonsko središče Slovenije 

Darove za Trikraljevsko akcijo lahko nakažete na: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana. TRR: SI56 0201 4005 1368 933. Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Namen nakazila: Trikraljevska akcija. Referenca: SI00 249300

Tradicija, ki presega stoletja

Začetki trikraljevskega koledovanja segajo v 16. ali 17. stoletje, in sicer v tedanje mestne šole, ko so dijaki kot trikraljevski koledniki hodili voščit novo leto premožnejšim meščanom, od katerih so nato dobili darove. Pozneje se je koledovanje razširilo tudi na podeželje. Sredi 19. stoletja je bilo trikraljevsko koledovanje razširjeno po vseh slovenskih pokrajinah.

Slika prikazuje kolednike na enem od trgov v Ljubljani. FOTO: Wikipedia 

Koledovanje po vsej Sloveniji

Bogastvo koledniških pesmi in običajev še vedno priča o živosti koledovanja pri nas. Mnogo mladih oblečenih v kostume svetih treh kraljev je že obiskalo domove v svojih župnijah. S pesmimi in kratkimi dramskimi igrami so razveselili domačine.

Srečanje kolednikov 

Ob koncu Trikraljevske akcije bodo potekala srečanja kolednikov po posameznih škofijah. Na srečanjih se koledniki posameznih župnij predstavijo in si izmenjajo izkušnje. Druženje popestrijo z različnimi glasbenimi skupinami, obiskom misijonarja, ki predstavi sadove Trikraljevske akcije, druženje pa zaključijo s sveto mašo.

Nalaganje
Nazaj na vrh