Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Trilogija V nebo: o neomajnosti božjega služabnika Alojzija Kozarja

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 12. 11. 2022 / 08:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.11.2022 / 09:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Trilogija V nebo: o neomajnosti božjega služabnika Alojzija Kozarja
Cel sklop navideznih naključij ob nastajanju zbirke daje slutiti božji načrt, ki je poskrbel, da so pred oltarjem že vse tri knjige. FOTO: Karlo Smodiš

Trilogija V nebo: o neomajnosti božjega služabnika Alojzija Kozarja

Bil je v zaporu, doživel tragedijo pri gradnji nove cerkve, mnoga šikaniranja, a ostal neomajen: božji služabnik Alojzij Kozar.

 V župnijski cerkvi Svete Trojice v Odrancih je bila na rojstni dan božjega služabnika Alojzija Kozarja, v petek, 11. novembra, predstavitev zadnje knjige z naslovom K luči iz trilogije V nebo izpod peresa Lojzeta Kozarja ml., ki pelje od Srebrnega brega do Odrancev.

Župnijski pevski zbor Neuničljivo upanje. FOTO: Karlo Smodiš

Župnijski cerkveni pevski zbor Neuničljivo upanje je s pesmimi iz knjige K luči povezoval vsebinsko bogato predstavitev. Klavdija Dominko, ki sodeluje pri postopku beatifikacije božjega služabnika Alojzija Kozarja, je najprej k besedi povabila ravnateljico Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanjo Ozvatič, ki je kratko predstavila prvo slovensko založbo in navzoče povabila k spoštljivemu odnosu do knjig in tiskane besede. Izrazila je veselje ob izidu zadnje knjige K luči iz trilogije V nebo. Cel sklop navideznih naključij ob nastajanju zbirke daje slutiti božji načrt, ki je poskrbel, da so bile v petek pred oltarjem vse tri knjige.

Odranski župnik Lojze Kozar ml. s celotno trilogijo. FOTO: Karlo Smodiš

Avtor, odranski župnik in škofov vikar Lojze Kozar ml., nečak božjega služabnika Alojzija Kozarja, je pojasnil zasnovo trilogije in vsebinske poudarke posameznih knjig.

Lojze Kozar, dušni pastir, zlati župnik, zdaj nosi še lepše, še žlahtnejše ime: božji služabnik Alojzij Kozar.

Prva, z naslovom Srebrni deček, opisuje Kozarjevo otroštvo na Srebnem bregu in njegovo mladost, konča pa se z mašniškim posvečenjem.

Zlati pastir je druga v trilogiji in govori o »Lojzetu Kozarju, dušnem pastirju, zlatem župniku, ki zdaj nosi še lepše, še žlahtnejše ime: božji služabnik Alojzij Kozar«.

Božji služabnik Alojzij Kozar. FOTO: Karlo Smodiš

»On je vedel, da je pri Bogu doma. Vedel je, da mora iti v nebo. V to smer je hodil že kot otrok in mladenič, že kot Srebrni deček. Še bolj zavzeto je hodil v nebo kot duhovnik, župnik v Odrancih, kot Zlati pastir. Dogajanje po njegovi smrti ali K luči govori o prepričanju ljudi, da je v nebo tudi vstopil, da je prišel k Luči, da je ves obsijan z Lučjo,« je o zadnji knjigi iz trilogije zapisal avtor Lojze Kozar ml.

Kupi v trgovini

birma
Zgodbe o svetnikih
Za mladino
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh