Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Trpljenje izklesa čvrste in plemenite značaje«

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 31. 08. 2020 / 06:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2020 / 12:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Trpljenje izklesa čvrste in plemenite značaje«

»Trpljenje izklesa čvrste in plemenite značaje«

Tradicionalno škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših na Zaplaz.

Tradicionalno škofijsko romanje bolnikov, invalidov in starejših na Zaplazu. Foto: Jože Potrpin

Marijino svetišče na Zaplazu je v soboto, 29. avgusta, gostilo tradicionalno romanje bolnikov, invalidov in starejših škofije Novo mesto. Srečanja, ki se je začelo z molitvijo rožnega venca in ob 10. uri nadaljevalo s slovesnim somaševanjem, ki ga je vodil škof Andrej Glavan, se je tudi letos udeležilo lepo število romarjev.

Zbrane je pri pridigi nagovoril bolniški duhovnik Miro Šlibar, ki jih je v začetku spodbudil z vprašanjem poljskega kardinala Stanislawa Dziwisza mladim: Kdo si? Kam si prišel? Kaj boš odnesel s seboj? In nadaljeval, da troje poudarkov spremlja srečanje bolnikov, invalidov in starejših na Zaplazu: Mučeništvo Janeza Krstnika, vsakoletno obhajanje svetovnega dneva bolnikov is papeževo poslanico in še kakšno pričevanje bolnikov.


Pridigal je bolniški duhovnik Miro Šlibar. Foto: Jože Potrpin


Ko se je sprehodil skozi trpljenje Janeza Krstnika, letošnjo poslanico papeža Frančiška, ki nagovarja z besedami »Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek » (Mt 11,28) ter osebno pričevanje boja z rakom, je zbranim vernim pomagal odgovoriti na uvodno vprašanje, »Kaj bomo 'odnesli' z romanja?«.

»Morda bo to želja, 'z darovanjem vseh nevšečnosti, pripravljate pot Jezusu v srcih mladih, naših družin …', kot Janez Krstnik? Preprosto, da boste misijonarji. Morda nas nagovarja Marijino sporočilo Bernardki v Lurdu: molite, delajte pokoro, postite se! Se bom še bolj trudil z Gospodovim pogledom, poln nežnosti in sočutja, pristopati k bolnim in preizkušenim? Morda bom ob lastnih težavah mislil na druge in v veri sprejemal Božjo voljo. Morda pa bodo živele v meni besede preroka Jeremije iz današnjega berila: 'Jaz sem s teboj, da te obvarujem'.«


Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan. Foto: Jože Potrpin


»Obstaja veliko primerov, ko je trpljenje izklesalo čvrste in plemenite značaje,« je dejal Šlibar ter sklenil mislijo iz že knjižice Kje je Bog v času koronavirusa (str. 61–62): »Kristjan ni nekdo, ki je našel odgovor na vprašanje bolečine, trpljenja in koronovirusa, ampak nekdo, ki ljubi Boga in mu zaupa zato, ker je ta tudi sam trpel ... Če bi bilo Jezusovo trpljenje zadnje, kar je za nas storil, ne bi o njem slišali ničesar več. Toda ni se vse končalo z njegovo smrtjo. Veselo sporočilo, ki je ob tisti prvi veliki noči spravilo ves Jeruzalem na noge in se je nato skozi stoletja razlegalo vse do danes, je, da je Jezus smrt premagal, da je vstal od mrtvih in bo ob koncu časov sodil vsemu človeštvu«.


Med sveto mašo je bila možnost prejema zakramenta svetega bolniškega maziljenja. Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh