Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi Jeruzalem s procesijo palmovih vej pričel z obhajanjem velikega tedna

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 02. 04. 2012 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi Jeruzalem s procesijo palmovih vej pričel z obhajanjem velikega tedna

Procesija s palmovimi vejami za kristjane v Sveti deželi pomeni praznično uprizoritev njihove navzočnosti.

Z veliko procesijo palmovih vej so v Jeruzalemu na včerajšnjo cvetno nedeljo pričeli z obhajanjem velikega tedna. V sončnem vremenu se je na tisoče kristjanov podalo na pot prek Oljske gore do cerkve sv. Ane v starem delu mesta. Približna ocena policistov se giblje pri petnajst tisočih vernikov. V mestu so sicer pričakovali okoli štirideset tisoč obiskovalcev. Celotno procesijo so spremljale tudi izraelske varnostne sile.

Procesije, s katero se spominjamo Kristusovega vhoda v Jeruzalem pred njegovim križanjem, sta se poleg tamkajšnjih župnij in mednarodnih romarskih skupin udeležila tudi frančiškanski kustos v Sveti deželi Pierbattista Pizzaballa in latinski patriarh v Jeruzalemu Fouad Twal. V Jeruzalem je z avtobusi pripotovalo tudi okoli tisoč palestinskih kristjanov iz Zahodne Jordanije.

Procesija s palmovimi vejami za romarje pomeni vrhunec predvelikonočnega tedna v Jeruzalemu. Na izhodišču, v cerkvi v Betfagi, po starem izročilu častijo kamen, s pomočjo katerega naj bi se Jezus ob svojem vhodu v Jeruzalem povzpel na osliča. Za tamkajšnje kristjane procesija obenem pomeni praznično uprizoritev njihove navzočnosti v Sveti deželi.

Na veliki četrtek sledijo bogoslužje pranja nog, procesija v dvorano zadnje večerje na gori Sion in nočno molitveno bdenje v vrtu Getsemani. Na veliki petek bodo kristjani vseh veroizpovedi z velikimi lesenimi križi v spomin na Jezusovo trpljenje med križevim potom romali po Via Dolorosa. Velikonočna vigilija se prične na predvečer praznika.

Frančiškanska kustodija je napovedala, da bodo velikonočne slovesnosti letos prenašali tudi preko novih spletnih strani http://www.holysepulchre.custodia.org/. Zaradi različnih koledarskih sistemov med kristjani zahodnih in vzhodnih Cerkva bodo obhajanje Jezusovega trpljenja in vstajenja v letošnjem letu prdvajali s tedenskim razmikom. Vzhodne Cerkve bodo namreč cvetno nedeljo obhajale prihodnji teden. Judovska pasha pa letos sovpada z velikim tednom zahodnih Cerkva.

Po navedbah izraelskega ministrstva za turizem v Jeruzalemu med letošnjimi velikonočnimi prazniki pričakujejo okoli 125.000 obiskovalcev, vsega skupaj pa naj bi aprila mesto obiskalo okoli 300.000 turistov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh