Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi papežev račun na Twitterju bo umolknil

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 02. 2013 / 10:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Tudi papežev račun na Twitterju bo umolknil

Med kardinali, ki so dejavni na socialnem omrežju Twitter, za najbolj priljubljene veljajo Timothy Dolan, Gianfranco Ravasi, Odilo Pedro Scherer in Angelo Scola.

Ob zaključku pontifikata se bo zaprl tudi Twitterjev račun papeža Benedikta XVI. (@pontifex), kot so včeraj poročali na Radiu Vatikan. Od 12. decembra lani je papeževa kratka sporočila redno spremljalo več kot dva milijona obiskovalcev, od tega okoli poldrugi milijon iz angleškega govornega območja. Po papeških volitvah bo novi Petrov naslednik sam odločil, ali želi nadaljevati s to še razmeroma mlado tradicijo 'papeškega tvitanja'.

Devet izmed 117 kardinalov, ki se bodo udeležili konklava, jih socialno omrežje Twitter redno uporablja za sporočila in izmenjavo mnenj z verniki. V Vatikanu pa so udeležencem volitev novega papeža izrekli strogo prepoved za uporabo Twitterja v času konklava.

Med kardinali na Twitterju za najbolj priljubljenega velja newyorški nadškof Timothy Dolan (@CardinalDolan) z več kot 82.000 rednimi obiskovalci. Dolan se na omrežju oglaša večkrat na dan, med drugim tudi s svetopisemskimi navedki in svojimi pogledi na orožarske zakone v Združenih državah Amerike. Dolanove pridige so kot videoposnetki na ogled tudi na spletni strani newyorške nadškofije (www.archny.org).

Kardinal, ki je naklonjen sodobnim socialnim medijem, piše tudi svoj spletni dnevnik. 11. februarja letos je bil med prvimi, ki je na svetovnem spletu komentiral napoved papeževega odstopa.

Dolanu sledi kardinal iz rimske kurije Gianfranco Ravasi (@CardRavasi) z 38.000 rednimi obiskovalci. Ravasi, ki trenutno pripravlja duhovne vaje za papeža in člane kurije, se tudi od tam vsaj enkrat na uro javi v omenjeno socialno omrežje.

'Bron' med kardinali na Twitterju s 23.300 obiskovalci pripada nadškofu v brazilskem Sao Paulu, Odilu Pedru Schererju (@DomOdiloScherer), z 18.000 obiskovalci pa mu sledi milanski nadškof Angelo Scola (@angeloscola). Dolan, Ravasi, Scherer in Scola vsi veljajo kot 'papabili'.

Manj zanimanja pa očitno velja za sporočila udeleženca na konklavu Wilfrieda Napierja iz Južnoafriške republike (@CardinalNapier; 3.400 obiskovalcev), Rubena Salazarja Gomeza iz Kolumbije (@cardenalruben; 3.200 obiskovalcev) in Luisa Martineza Sistacha iz Španije (@sistachcardenal; 2.600 obiskovalcev). Zaradi svojega ravnanja v primeru spolnih zlorab v losangeleški nadškofiji pa je zelo redko obiskan Twitterjev račun kardinala Rogerja Mahonyja (@CardinalMahony), ki je včeraj dopoldne lahko naštel 543 obiskovalcev.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh