Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tudi tretji dan sinode o pastoralnih izzivih družine

Objava: 09. 10. 2014 / 07:11
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tudi tretji dan sinode o pastoralnih izzivih družine

Tudi tretji dan sinode o pastoralnih izzivih družine

Sinodalni očetje o versko mešanih zakonih ter ločenih in znova civilno poročenih.

Udeleženci škofovske sinode o družini so tretji dan zasedanja začeli brez svetega očeta, ki je imel včeraj dopoldne redno splošno avdienco na Trgu sv. Petra. 182 sinodalnih očetov je nadaljevalo razpravo o pastoralnih izzivih družine, ki so jo načeli že dan prej.



V ospredju dopoldanskih razprav je bila Cerkev na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, kjer so prisotne težke politične, gospodarske in verske razmere, s težkimi posledicami za družine. To so območja, kjer zakoni pogosto preprečujejo vnovično združevanje družinskih članov, kjer revščina sili v preseljevanje, kjer obstaja močno versko skrajništvo in kristjani nimajo enakih pravic kot muslimanski državljani, kjer se družine z mešanimi zakonskimi zvezami soočajo s težkimi problemi. V takšnih družbenih kontekstih so navzoči in se množijo primeri »medverskih porok« oziroma »mešanih zakonov«. Cerkev v takšnih okoliščinah mora vedeti, kakšno katehezo ponuditi otrokom, rojenih v mešanih zakonih, ter kako stopiti naproti tem zakonskim parom, ki združeni v mešani zakon želijo še naprej udejanjati svojo vero.

Posebno področje predstavljajo tudi tisti kristjani, ki so zaradi poroke iz islama prestopili v katoliško vero. Kot so izpostavili včerajšnji govorniki, vprašanje ni samo medverske, ampak tudi ekumenske narave.

Sinodalni očetje so razpravljali tudi o ločenih in znova civilno poročenih zakoncih. Poudarili so, da se sinoda s to tematiko zagotovo mora ukvarjati, in sicer s potrebno previdnostjo, ki je potrebna pri vsaki pomembni stvari, prav tako pa mora povezati objektivnost resnice z usmiljenjem do posameznika in njegovega trpljenja. Spomniti je treba, da se številni verniki v takšnih položajih ne znajdejo po svoji krivdi.

V razpravi je bilo ovrednoteno zavzemanje Svetega sedeža, ki si nenehno prizadeva, da bi slišali njegov glas za zaščito družin na vseh ravneh, tako na mednarodni in narodni kot tudi na območni, s ciljem, da se vnovič poudari dostojanstvo, v ospredje postavi pravice in dolžnosti ter se opozori, da so ne-ji v resnici da-ji življenju. Kot so poudarili udeleženci zasedanja, se mora Cerkev boriti proti »vzgojnemu in verskemu molku v družinah«, nujna je tudi večja zavzetost za pričevanje o evangeliju. Ustvarjalnost na področju pastorale je vedno potrebna.

Včerajšnje razprave so se usmerile še v nenadomestljiv prispevek vernih laikov pri oznanjevanju evangelija družine: predvsem mladi, cerkvena gibanja in nove cerkvene skupnosti opravljajo pomembno vlogo in izpolnjujejo preroško poslanstvo, ki gre proti toku današnje dobe. Kot so poudarili sinodalni očetje, je temeljnega pomena bolj prisluhniti laikom in jim tudi verjeti, kajti v njih in z njimi bo Cerkev lahko našla odgovore na probleme družin.

Udeleženci so razpravljali še o negotovosti glede zaposlitve in brezposelnosti ter ugotovili, kako strah pred izgubo varne službe povzroča težave v družinah, pa tudi gospodarska revščina, ki pogosto ne omogoči dostojnega bivališča. Pomanjkanje denarja včasih ustvarja »pobožanstvenost denarja«, družine pa so žrtvovane na »oltarju dobička«. Poudariti je treba, da je denar namenjen temu, da služi, ne pa da vlada.

Sinodalni očetje so znova izpostavili, da je boljša priprava na zakon nujna, tudi s posebno pozornostjo do čustvene in spolne vzgoje, da bi na ta način spodbujali »resnično družinsko mistiko spolnosti«. V ospredje so postavili še pomemben prispevek starih staršev pri posredovanju vere v družini ter kako pomembno je, da družina s solidarnostjo, nežnostjo in skrbjo sprejme ostarele osebe. Enaka skrb mora biti namenjena tudi bolnikom, da bi premagali »kulturo odmetavanja«.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: RV

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh