Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Tudi živali zelo pogrešajo obiskovalce«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 19. 01. 2021 / 10:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2021 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Tudi živali zelo pogrešajo obiskovalce«

»Tudi živali zelo pogrešajo obiskovalce«

Živalski vrt v Ljubljani je ponovno odprl svoja vrata.

FOTO: Arhiv Živalskega vrta Ljubljana.


Epidemija koronavirusa je na tak ali drugačen način vplivala na vsakega izmed nas. Za kratek komentar o tem, kako pa so čas med epidemijo preživljale živali, smo prosili mag. Ireno Furlan, ki je zaposlena v Živalskem vrtu Ljubljana.

»Poleg rekreacije, raziskovalnega dela in gojitvene reje ogroženih živalskih vrst, je naša poglavitna naloga izobraževanje obiskovalcev. Pri živalih se vidi, da pogrešajo obiskovalce. Posebej tiste, ki so vključene v izobraževalne programe in so se z obiskovalci dnevno srečevale. To se vidi po tem, da so bolj pozorne na svoje skrbnike in tudi skrbniki jim v teh časih posvečajo več časa in pozornosti ter jih zaposlijo z različnimi popestritvami.«

Tudi živali so družabna bitja, saj so »navajene na obiskovalce. So pa naše ograde narejene na ta način, da dve do tri strani ograde niso dostopne obiskovalcem in se živali, če se naveličajo, lahko umaknejo. Vsekakor pa so bolj družabne tiste živali, ki živijo tudi v naravi v skupinah.«


FOTO: Arhiv Živalskega vrta Ljubljana.

V živalskem vrtu dobijo otroci realne predstave o živalih

»To je drugače, kot če gledajo slikanice, knjige, po televiziji ali na internetu. Mi jim pa nudimo še osebno izkušnjo. Tako vzljubijo živali, se jim čudijo, spoznavajo njihove lastnosti, kako so prilagojene na naravno okolje in prek tega lahko vzljubijo naravo. Danes, ko so rastlinske in živalske vrste ter vsa narava tako ogroženi, je to poslanstvo izredno pomembno,« pravi Irena Furlan.

Živalski vrt v Ljubljani je te dni ponovno odprl svoja vrata. Vstop je – seveda ob upoštevanju vseh aktualnih ukrepov za zajezitev epidemije – obiskovalcem tako spet omogočen. Pravila pa v živalskem vrtu veljajo tudi za preprečevanje okužb občutljivih vrst živali.


FOTO: Arhiv Živalskega vrta Ljubljana.

Živalski mladiči

Novoletno jutro je v Živalskem vrtu prineslo v čredi alpak prav posebno darilo – mladička, ki so ga poimenovali Silvester. Skotila ga je mama Bela. Mraz ga ne ovira, saj malčka prekriva gosta bela dlaka, ki ga ščiti pred nizkimi temperaturami.

Ob vhodu v ogradi domačih živali pa vas bodo pozdravili še decembrski mladiči jezersko-solčavskih ovac, ki se igrivo podijo po ogradi ali pa spijo v bližini pod budnim očesom svojih mam.

Posebej zanimiv je sprehod po zgornjem gozdnem delu vrta. Na poti lahko obiščite medvede, če se ne bodo zavlekli v brloge, volkove z novim samcem Aragornom na čelu, alpske kozoroge, lose in severne jelene.

Več zanimivosti iz živalskega sveta si lahko vsak mesec preberete tudi v otroški reviji Mavrica.


Preberite še:
- Najhitrejši na kopnem
- Starostni rekorderji
- Najbolj strupene živali sveta

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh