Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija: za napadom v carigrajski cerkvi Islamska država?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 29. 01. 2024 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2024 / 08:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turčija: za napadom v carigrajski cerkvi Islamska država?
V minoritski cerkvi v Carigradu je pred imenovanjem za škofa deloval p. Martin Kmetec. FOTO: Vatican Media

Turčija: za napadom v carigrajski cerkvi Islamska država?

Po včerajšnjem terorističnem napadu na Marijino svetišče v Carigradu je turška policija aretirala državljana Tadžikistana in Rusije, osumljenca pa naj bi bila povezana s skrajniško skupino Islamska država.

V napadu je življenje izgubila ena oseba. Kot danes poroča STA, je turška policija po navedbah turškega notranjega ministrstva po dogodku izvedla 30 racij in prijela 47 oseb, osumljenih, da so vpletene v izvedbo napada.

V cerkev v carigrajskem okrožju Büyükdere sta med nedeljskim bogoslužjem vstopila oborožena zamaskirana napadalca, ustrelila turškega državljana in nato pobegnila.

V cerkev v carigrajskem okrožju Büyükdere sta med nedeljskim bogoslužjem vstopila oborožena zamaskirana napadalca, ustrelila turškega državljana in nato pobegnila. Več oseb je bilo v napadu ranjenih. Napad sta nemudoma odločno obsodila turški notranji minister Ali Yeriklaya in carigrajski župan Ekrem Imamoglu. Papež Frančišek je izrekel svojo podporo katoliški skupnosti tamkajšnje minoritske cerkve, kjer je pred imenovanjem za škofa deloval p. Martin Kmetec.

Po napadu. FOTO: Vatican Media

Apostolski vikar v Carigradu takoj domneval versko ozadje

Škof Massimiliano Palinuro, apostolski vikar v Carigradu, je takoj po tragičnem dogodku prosil za molitveno podporo vernikov po vsem svetu in izrazil skrb za prihodnost, »kajti če je to znak verske nestrpnosti, je to slabo znamenje za naše občestvo«.

Krščanska skupnost turške oblasti prosi za večjo zaščito kristjanov na tem območju, ki vztrajajo v svoji veri in včasih prepotujejo tudi zelo velike razdalje, da bi se udeležili bogoslužja.

Že v prvem odzivu na dogodek je za vatikanske medije povedal, da motivi za dejanje (še) niso natančno znani, »doslej ugotovljeni dejavniki pa kažejo na versko motiviran napad, spodbujen z versko nestrpnostjo«. Škof Palinuro je dejal, da sta oborožena napadalca ob vstopu v cerkev začela streljati v zrak, član župnijskega občestva »s težavami v duševnem zdravju pa je zbral pogum in se uprl proti takšnemu vedenju« in moška sta ga ustrelila.

Občestvo je bilo globoko pretreseno, po škofovih besedah pa tamkajšnja krščanska skupnost od oblasti zahteva, da napad pojasnijo in poiščejo resnico. Obenem prosijo za večjo zaščito kristjanov na tem območju, ki vztrajajo v svoji veri in včasih prepotujejo tudi zelo velike razdalje, da bi se udeležili bogoslužja.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh