Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turki v Tirani gradijo največjo mošejo na Balkanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 10. 2014 / 08:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turki v Tirani gradijo največjo mošejo na Balkanu

Svetišče s štirimi minareti naj bi nudilo prostor za 4.500 vernikov.

Turčija v Albaniji gradi največjo mošejo na Balkanskem polotoku. Kot je pojasnil direktor turškega verskega urada Diyaneta, Ismail Palakoglu, naj bi imelo svetišče v Tirani štiri minarete in naj bi nudilo prostor 4.500 vernikom. Doslej je edina mošeja v središču Tirane lahko sprejela največ 60 molilcev, čeprav je okoli 70 % prebivalcev albanske prestolnice muslimanov.



Gradnja stavbe na površini desetih hektarov naj bi po Palakoglujevih besedah trajala dve do tri leta. Kompleks mošeje naj bi vseboval tudi konferenčno dvorano, razstavne prostore in muzej.

Državni verski urad v Turčiji je nedavno prešel pod neposredno pristojnost predsednika turške vlade Ahmeta Davutogluja. Ta korak opazovalci ocenjujejo tudi kot znamenje, da bo omenjeni urad odslej igral večjo vlogo v turški zunanji politiki.

Turčija z izročilom dolgoletne osmanske vladavine na Balkanu in Bližnjem Vzhodu velja za zaščitnico islamskih skupnosti tudi izven svojih meja. Papež Frančišek se bo med obiskom v Turčiji med 28. in 30. novembrom letos srečal tudi s predstavniki Diyaneta v Ankari.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh