Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turkmenistan priznal katoliško Cerkev

Objava: 19. 07. 2010 / 06:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turkmenistan priznal katoliško Cerkev

Turkmenska katoliška skupnost šteje zgolj sto vernikov, diplomatske vezi med Svetim sedežem in Turkmenistanom pa so bile vzpostavljene leta 1996.

Vlada v Turkmenistanu je uradno priznala katoliško Cerkev, je sporočil predstojnik turkmenskih misijonarjev Brezmadežne Device Marije pater Andrzej Madej. Po njegovih besedah je to za turkmenske katoličane trenutek velikega veselja in velikega upanja. V pogovoru za katoliško tiskovno agencijo Fides je pater Madej povedal, da je to odločilen korak v zgodovini Cerkve v Turkmenistanu. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, turkmenska katoliška skupnost šteje zgolj sto vernikov, na prejem zakramenta svetega krsta pa se pripravlja trideset oseb. Poleg tega v državi, ki ima pet milijonov prebivalcev, obstaja tudi skupina tako imenovanih simpatizerjev krščanske vere. V Turkmenistanu, kjer je devetdeset odstotkov prebivalcev muslimanov, delujeta dva duhovnika in en diakon, pa tudi misijonarji Brezmadežne Device Marije.

Katoliška skupnost je letos marca prejela sporočilo turkmenskega pravosodnega ministrstva in sveta za verske skupnosti, ki katoliško Cerkev v Turkmenistanu uradno priznava in odobrava njeno delovanje, prav tako pa ji daje vse ugodnosti, ki jih to priznanje predvideva, pravi pater Madej. Apostolski nuncij v Turčiji in Turkmenistanu msgr. Antonio Lucibello je minulo soboto pričel svoj uradni obisk v Turkmenistanu, kjer se je sestal s predstavniki zunanjega in pravosodnega ministrstva in izrazil zadovoljstvo Svetega sedeža nad odločitvijo turkmenske vlade, da katoliško Cerkev uradno prizna. Diplomatske vezi med Svetim sedežem in Turkmenistanom so bile vzpostavljene leta 1996.

V Turkmenistanu, kjer je prisotna tudi ruska pravoslavna Cerkev in muslimanska sunitska skupnost, ni katoliških cerkva, ker so jih po letu 1920 uničili boljševiki. Katoliška Cerkev je za uradno priznanje svojega obstoja in delovanja zaprosila pred trinajstimi leti, toda ministrstvo za pravosodje tej prošnji do sedaj ni ugodilo, in sicer z obrazložitvijo, da mora vsako versko skupnost v Turkmenistanu voditi državljan te države. Pater Madej je še pojasnil, da bo katoliška Cerkev politične oblasti zaprosila tudi za gradnjo prve katoliške cerkve. Kot je dejal, so do sedaj gradili cerkev iz živih kamnov, zdaj pa bi radi zgradili tudi svetišče. Pojasnil je še, da katoliška skupnost želi ponovno pridobiti edino armensko cerkev, ki je v sovjetskem času ostala nepoškodovana. Cerkev se nahaja v mestu Turkmenbasy na zahodu države, potrebna pa je popolne obnove. Pater Madej je izpostavil še željo, da obnovijo cerkev v mestu Serdar, v kateri je danes bife.

Večina turkmenskih katoličanov pripada poljski in nemški etniji.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh