Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški kristjani zaskrbljeno spremljajo razvoj dogodkov

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 14:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Turški kristjani zaskrbljeno spremljajo razvoj dogodkov

Načrti Erdoganove vlade za Taksimov trg imajo tudi konfesionalni zorni kot: nasproti pravoslavne cerkve sv. Trojice naj bi zrasla nova mošeja.

Nedavni nemiri v Turčiji pomenijo 'alarmni signal' in turška vlada bi morala to upoštevati, če želi ohraniti z gospodarsko rastjo podprto stabilnost, ki jo je država dosegla v zadnjih desetih letih, je poudaril apostolski vikar v Carigradu, škof Louis Pelatre, v pogovoru za vatikansko agencijo Fides. V politiki je vedno modro, 'če iščemo kompromise, tako da lahko medsebojne dogovore sklenejo različni sektorji družbe'. Na splošno bi lahko rekli, da se kristjani kot danes izredno maloštevilčna manjšina ne udeležujejo tamkajšnjih protestov, vendar 's precejšnjo zaskrbljenostjo spremljajo razvoj dogodkov'.

Škof Pelatre je opozoril, da se krščanske skupnosti posredno ne udeležujejo političnih sporov, ki so jih sprožili protesti zaradi načrtovane gradnje nakupovalnega središča na Taksimovem trgu. Po mnenju protestnikov je vlada izkoristila svojo večino, da bi uveljavila svoj avtoritarni načrt za islamizacijo. V tem smislu, je prepričan škof, 'bi lahko protesti privedli do tega, da bi vlada morala na novo razmisiti o svojih strategijah. Recep T. Erdogan je doslej islamističnim skupinam 'puščal precej velik manevrski prostor', toda v njegovi lastni stranki so se pojavila drugačna prizadevanja. Upati je, da bodo dogodki zadnjih dni pri vseh državljanih 'spodbudili duha zmernosti', je še dejal škof Pelatre.

Apostolski vikar je prepričan, da se Turčija ne bo pustila 'okužiti' z bližnjevzhodnimi spori, do katerih je prišlo v sklopu 'arabske pomladi': »Kontekst in ozadje sta tu precej različna«, je pojasnil Pelatre.

Načrti za gradbene spremembe na Taksimovem trgu imajo tudi konfesionalni zorni kot. Po Erdoganovih načrtih naj bi v okviru preobrazbe trga tam postavili tudi novo mošejo – nasproti pravoslavne cerkve sv. Trojice (Hagia Triada); ta velja za prvo pravoslavno cerkev v Carigradu od turških osvajanj dalje. Gradnja mošeje bi pomenila rušenje številnih stavb na trgu, med drugim tudi zgradbe, v kateri je pravoslavna bolniška ustanova. Erdogan je načrtovano gradnjo mošeje nasproti svetišča Hagia Triada označil kot 'simbol medverskega dialoga'.

Nedaleč od Taksimovega trga na osrednji poslovni ulici Istiklal Caddesi stoji tudi katoliška cerkev sv. Antona. Kot je po navedbah tamkajšnjega duhovnega oskrbnika, frančiškanskega patra Adriana Baciua, poročala agencija Fides, v cerkev zaidejo številni mladi protestniki, 'vendar brez plakatov ali zastav'. Pridejo 'kot obiskovalci' in se vedejo povsem dostojno. P. Baciu je ob tem izrazil upanje, da bi se na koncu 'vse dobro izšlo'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh