Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turški pridigar: Hagia Sofia naj bo znova odprta kot mošeja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 10. 2013 / 07:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Turški pridigar: Hagia Sofia naj bo znova odprta kot mošeja

Turški pridigar: Hagia Sofia naj bo znova odprta kot mošeja

V zadnjem času so v Turčiji več svetišč, prvotno zgrajenih kot cerkva, razglasili za mošeje.

V Turčiji je uradnik državnega urada za verske skupnosti prvič v zgodovini javno izrazil prošnjo po odprtju znamenitega svetišča Hagia Sofia v Carigradu kot mošeje. Glavni pridigar carigrajskih mošej Mustafa Akgül je po včerajšnjih medijskih navedbah med nekim bogoslužjem ob začetku islamskega praznika kurban bajrama izrazil željo, da bi te slovesne molitve nekoč zopet opravljali v svetišču Hagia Sofia: »Nekega dne bo potrebno Hagio Sofio znova odpreti kot mošejo.«

Islamske nacionalistične skupine v Turčiji si že več let okrepljeno prizadevajo, da bi Hagia Sofia znova služila kot islamsko svetišče. o čemer smo že poročali tudi na naših spletnih straneh. Stavba iz šestega stoletja je bila okoli tisoč let osrednja cerkev Bizanca, po turški osvojitvi Carigrada v 15. stoletju pa najpomembnejša carigrajska mošeja v Osmanskem carstvu. Po ustanovitvi turške republike leta 1923 je bila Hagia Sofia razglašena za muzej, v katerem je bilo prepovedano obhajanje verskih obredov. Danes Hagia Sofia sodi med najpomembnejše znamenitosti v Carigradu.

Turške oblasti so v zadnjem času več svetišč, prvotno zgrajenih kot cerkva, razglasile za mošeje. Mednje sodita tudi »soimenjakinji« carigrajske Hagie Sofie v Trabzonu na severovzhodu Turčije in v Izniku na zahodu dežele, nekdanjem koncilskem mestu Niceji.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh