Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV namig: filmi in oddaje tedna po našem izboru (8. - 14. april)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 06. 04. 2023 / 06:06
Oznake: Film, Razvedrilo
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.04.2023 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV namig: filmi in oddaje tedna po našem izboru (8. - 14. april)
Prizor iz filma Gajin svet. FOTO: Zajem zaslona

TV namig: filmi in oddaje tedna po našem izboru (8. - 14. april)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in so vredni ogleda.

Damijan Močnik: hvalnica stvarstva

Glasbena matineja

TV SLO 2 v nedeljo, 9. aprila, ob 8.00

Posnetek prve izvedbe kantate Hvalnica stvarstva skladatelja Damijana Močnika. Ustvaril jo je na besedilo Frančiška Asiškega v slovenskem in latinskem prevodu, za koncert v počastitev 20-letnice Škofijske klasične gimnazije. V mogočni izvedbi je sodelovala številčna zasedba mladih iz vrst osnovnošolcev OŠ Alojzija Šuštarja, gimnazijcev in nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije. V solistični vlogi sta nastopila sopranistka Kristina Bitenc in baritonist Domen Križaj, izvedbo je dirigentsko vodil skladatelj sam.

Gajin svet

Slovenski mladinski film

TV SLO 2 v nedeljo, 9. aprila, ob 10.40

Eden najboljših slovenskih mladinskih filmov preteklih let s pomembno lekcijo za vse mlade uporabnike spleta.

Zgodbo pripoveduje 11-letna Gaja, zato je tudi ton pripovedi romantičen in nekoliko naiven. Neobičajna 11-letnica je naša nova Pika Nogavička, ki v sebi združuje neposrednost, odločnost in nekonvencionalnost ter obenem nežnost in empatijo.

Tako kot je bila Pika Nogavička precej neobičajna deklica in prav posebna upornica, ki je osvobajala nešteto otrok po vsem svetu iz togih okvirov vedenja, tudi naša Gaja odstopa od prevladujoče predstave o deklicah teh let. Igra saksofon, njen najboljši prijatelj je Matic, računalniški genij in večna žrtev močnejših sošolcev, ki pa se jih Gaja niti malo ne ustraši. Je dokaz, da je lahko šibkejši močnejši, ko sta pamet in srce na pravem mestu. Kljub občasnim kršitvam pravil, se njen “prav” ujema s tistim srčnim in iskrenim svetom, ki se nas vedno dotakne. Njen prav in narobe temeljita na zdravem razumu 11-letnice, ki gleda na svet pozitivno in aktivno. Kakorkoli se že zgodi, Gaja ni pasivna opazovalka, vendar vedno pogumno vzame stvari v svoje roke.


Kar sta imela (What they had)

Družinska drama, ZDA, 2018

TV SLO v nedeljo, 9. aprila, ob 18.20

Scenarij in režija: Elizabeth Chomko. Igrajo: Hilary Swank, Michael Shannon, Robert Forster, Blythe Danner, Taissa Farmiga idr.

Bridget (Hilary Swank) in Nick (Michael Shannon) sta zaskrbljena zaradi stopnjujoče se mamine demence. Otroka želita mami Ruth najti mesto v varovanem domu, a njun oče in Ruthin mož Burt noče niti slišati o tem, čeprav postaja vse bolj očitno, da okoliščin ne obvlada. Največja žrtev očetove trme in materine bolezni je Nick, lastnik butičnega bara in samec, ki se s težavo prebija iz meseca v mesec. Nick je ostal doma in tako prevzel skrb za oba starajoča se starša. Toda zadnja mamina »dogodivščina« sodu izbije dno, zato Nick pokliče Bridget, da se za nekaj časa vrne domov in mu pomaga očeta prepričati, da bo mamina nastanitev v domu najboljša rešitev za vse.


Klik - za popolno življenje (Click) 

ameriški film, 2006

Kino v nedeljo, 9. aprila, ob 21.50

Režija: Frank Coraci. Igrajo: Adam Sandler, Kate Beckinsale, Christopher Walken, David Hasselhoff

Michael Newman je poročen z lepo Donno, imata dva prečudovita otroka, ker pa preživi večino časa v službi, ju ne vidi pogosto. Michael v prostorih podjetja pomotoma zaide v sobo v ozadju, kjer mu čudaški zaposleni ponudi poskusni daljinec, ki naj bi spremenil njegovo življenje. Kmalu Michael vključuje vsako napravo v svojem domu s samo enim klikom na gumb. Poleg tega ima daljinec še druge vznemirljive funkcij: udežno utiša družinskega psa in prevrti prepirček z ženo. Ampak še preden se zave, začne nenavadna naprava upravljati njega. Film, ki opominja, kaj je v življenju najbolj pomembno.


Brata v vetru (Brothers of the Wind)

avstrijski film, 2014

POP TV v ponedeljek, 10. aprila, ob 12.55

Režija: Gerardo Olivares, Otmar Penker. Igrajo: Jean Reno, Manuel Camacho, Tobias Moretti, Eva Kuen

Dvanajstletni Lukas z očetom prebiva visoko v avstrijskih Alpah. Vse od mamine smrti živita eden mimo drugega. Oče se ne zmore pogovarjati s sinom in preživlja dneve v gozdu, medtem ko se Lukas skrivaj vrača v zapuščeno družinsko hišo z drobci toplih spominov. Svoje zavetje deli le z mladim orlom Abelom, ki ga je starejši brat vrgel iz gnezda. Ob pomoči preudarnega gozdarja Danzerja ga deček vzame pod svoje okrilje. Med učenjem letenja in lovljenja hrane ter podenjem s samokolnico se med njima stke močna vez. A poletje se bliža koncu in čas je, da se oba soočita s prihajajočimi izzivi. Čudovita družinska drama, postavljena v nam domače okolje Alp.


Vse, prav vse (Everything, Everything)

drama, romantika, ZDA, 2017

Planet Eva v ponedeljek, 10. aprila, ob 21.00

Režija: Stella Meghie. Igrajo: Nick Robinson, Amandla Stenberg, Ana de la Reguera

Kaj, če se ne bi smeli in mogli dotakniti ničesar zunaj svojega doma? Če ne bi mogli nikdar vdihniti svežega zraka, občutiti toplega sonca na licih … Film posnet po istoimenskem romanu govori o Maddy, bistri, radovedni in domišljije polni osemnajstletnice, ki zaradi svoje bolezni ne sme zapustiti hermetično zaščitenega in zapečatenega okolja svojega doma, ter Ollyju, sosedu, ki bo naredil vse, da to spremeni. Maddy in Olly se gledata zgolj vsak s svoje strani oken in si pošiljata telefonska sporočila, vendar se med njima razvije močna vez, zaradi katere tvegata vse, da bi bila lahko skupaj … pa četudi pri tem lahko izgubita vse. Film ne prikazuje, vendar namigne na najstniške spolne odnose. Ogled odsvetujemo otrokom, mlajšim od 12 let.


Čudež Mohorjeve družbe

dokumentarni feljton

TV SLO 1 v ponedeljek, 10. aprila, ob 22.20

Najstarejša slovenska založba Mohorjeva družba neprekinjeno deluje že 170 let in predstavlja tudi začetek organiziranega slovenskega knjižnega založništva. Oddaja pripoveduje o nastanku in razvoju Mohorjeve družbe ter pomenu založbe za ohranjanje slovenskega jezika, širjenje bralne pismenosti in oblikovanja slovenske nacionalnosti.

Gora ni večna: Zlatorog

Izobraževalno-dokumentarni film

TV SLO 1 v sredo, 12. aprila, ob 17.15

Osrednji lik epizode je Jaka Ortar, geograf, alpinist in alpinistični smučar.

Epizoda se začne v jutranji zori, v enem od mrazišč na Komni, kjer Jaka in Blaž Šter (ARSO) merita temperaturo. Tam namreč kar mrgoli kraških kotanj, kjer prihaja do rednega močnega temperaturnega obrata. Jaka Blažu omeni tudi legendo o Zlatorogu, nauk o nebrzdanem pritisku človeka na okolje, ki na koncu povzroči uničenje "raja". Pogovarjata se o aktualnosti legende, saj človek tudi danes s svojim delovanjem še kako vpliva na gorski svet. Med potjo pove tudi, da je skupaj s sodelavci, vzpostavil prvi slovenski informacijski snežni portal Snežak.

Oddaja se osredotoča na kratkoročni in dolgoročni vpliv vremena in drugih pojavov na zimski alpinizem, kar vključuje ledno plezanje, zimsko plezanje v stenah ter alpinistično smučanje. Jaka opravi alpinistični vzpon kjer prepleza in odsmuča smer. Nejc Marčič, slovenski alpinist mlajše generacije, dobitnik Zlatega cepina in Anja Petek najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2021 pa se odpravita preplezat zaledeneli slap.

Joel

Argentinska drama

TV SLO 1 v sredo, 12. aprila, ob 20.05

Režija: Carlos Sorin. Igrajo: Victoria Almeida, Diego Gentile, Joel Noguera, Gustavo Daniele, Emilce Festa, Rodrigo Muñoz, Claudia Pérez, Ana Katz, Leandro Allolio, Valeria Rossi, Stella Davicco …

Cecilia in Diego sta se pred kratkim preselila v odmaknjeno mestece v argentinski Patagoniji. Ona je učiteljica klavirja, on dela v lesni industriji. Ker ne moreta spočeti otrok, sta se prijavila na posvojitveni seznam in čakata že kar nekaj časa. Ko končno tudi zanju prispe dobra novica, ki ji je ime Joel, sta vznemirjena, a srečna. Ponj morata v Ushuaio, upravno središče regije. Toda v socialnem centu povedo, da je Joel devetletnik, ki je najprej živel z babico, nato ga je prevzel stric, ki je končal v zaporu. Neglede na vse, predvsem pa njegovo starost, par otroka prevzame in se po tihem že veseli novega družinskega življenja. Vpišeta ga v krajevno šolo in kljub začetnim težavam se stvari postavijo na svoje mesto. Vsaj na videz … Kajti ne mine nekaj dni, ko Cecilio pokličejo v šolo, češ da Joel nagovarja mlajše sošolce in se pred njimi hvali z mamili. Med starši v majhnem mestu završi. Film je napeta družinsko-socialna drama, ki se dogaja med slikovitimi zasneženimi pejsaži zimske Patagonije.


Kot v nebesih (Just Like Heaven)

ameriški film, 2005

POP TV v petek, 14. aprila, ob 23.00

Režija: Mark S. Waters. Igrajo: Reese Witherspoon, Mark Ruffalo, Donal Logue, Dina Waters, Jon Heder

Elizabeth je mlada zdravnica, popolnoma predana svojemu delu. Nekega deževnega večera doživi prometno nesrečo in umre. Medtem se David preseli v novo stanovanje v San Franciscu. Ravno ko začne uživati v svojem malem kraljestvu, se v stanovanju nenadoma pojavi Elizabeth, pravzaprav njen duh, ki vztraja, da je stanovanje njeno. Potem ko prebrodita začetne nesporazume, skupaj začneta odkrivati, kaj se je zgodilo z Elizabeth in zakaj je David edini, ki jo lahko vidi. Pri tem odkrijeta marsikaj presenetljivega, tudi ljubezen.


Nalaganje
Nazaj na vrh