Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velikonočni prazniki na radiu in televiziji

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 06. 04. 2023 / 09:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2023 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velikonočni prazniki na radiu in televiziji
Papežev apostolski blagoslov »mestu in svetu« z lože bazilike sv. Petra. FOTO: Vatican Media

Velikonočni prazniki na radiu in televiziji

Ob največjem krščanskem prazniku so radijski in TV programi pripravili bogat in zanimiv nabor oddaj, od prenosov bogoslužij do koncertov in duhovnih vsebin. Pripravili smo izbor predlaganih vsebin, celoten TV in radijskih spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Z Alenko Rebula o iskanju ravnovesja

Za življenje

Radio Ognjišče, v soboto, 8. 4., ob 11.00

Pomlad in praznično vzdušje večino napolnita in popeljeta naprej, ne pa vseh. Nekaterim je pomladno zaletavanje presilovito. V preoblikovanje gremo lahko tudi počasi. Čustva so pomembna. A k sreči tudi minljiva, odprta so za prehajanje. Pogovarjali se bomo o sposobnosti iskanja ravnovesja, ki v nas vnese lahkost bivanja in sobivanja.

Praznovanje velike noči

Sledi večnosti

Radio Slovenija 1 v soboto, 8. aprila, ob 19.00

Po 40-ih dneh priprav, posta, kristjani praznujemo veliko noč, največji krščanski praznik. Jezusovo vstajenje od smrti kristjanom vliva veselje in upanje po večnem življenju. Veliko noč praznujemo verujoči in številni neverujoči. V pogovoru z verniki in duhovniki bomo osvetlili sporočilo velike noči danes.

Družinin izbor filmov in neverskih oddaj med 8. in 14. aprilom

Praznična poslanica

TV SLO 1 v soboto, 8. aprila, ob 19.50

Na veliko soboto bodo gledalci lahko takoj po osrednji informativni oddaji na TV SLO 1 slišali praznični poslanici evangeličanskega in katoliškega škofa.

Velikonočna vigilija

Neposredni prenos

Radio Ognjišče v soboto, 8. aprila, ob 20.00

Vsi, ki zaradi različnih razlogov ne morete osebno spremljati bogoslužja velike sobote, povabljeni k sodelovanju pri prenosu velikonočne vigilje iz ljubljanske stolnice.

Hvalnica stvarstva

posnetek koncerta

TV SLO 2 v nedeljo, 9. aprila, ob 7.40

Posnetek prve izvedbe kantate Hvalnica stvarstva skladatelja Damijana Močnika. Močnik jo je ustvaril na besedilo Frančiška Asiškega v slovenskem in latinskem prevodu za koncert v počastitev 20-letnice Škofijske klasične gimnazije.

Skozi glasbo in pogovor z Vlasto Doležal Rus

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 9. aprila, ob 9.25

Umetnica, profesorica, pianistka, korepetitorka in organistka Vlasta Doležal Rus je s sakralno glasbo povezana v župniji sv. Frančiška v Plečnikovi cerkvi v Šiški, spremlja pa jo že vse življenje, ko je kot glasbenica delovala na različnih področjih in glasbenih ustanovah. Glasba ji pomeni ne le poklic, ampak tudi poslanstvo, pravi, svoje misli in poglede na glasbo z duhovno vsebino ter na življenje in smrt - osrednji temi velike noči je razgrnila v pogovoru s Polono Gantar.

Vstajenjska maša

prenos

TV SLO 1 v nedeljo, 9. aprila, ob 9.55 

Neposreden prenos slovesnega velikonočnega bogoslužja, ki ga bo na Trgu sv. Petra vodil papež Frančišek. Opoldne bo sledila papeževa poslanica mestu in svetu – Urbi et orbi. 

Velikonočna maša

Neposredni prenos

Radio Ognjišče v nedeljo, 9. aprila, ob 10.00

Slovesno velikonočno mašo bomo prenašali iz frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani.

Upanje velike noči

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 9. aprila, ob 12.30

»On živi in hoče, da si tudi ti živ!« je pred leti na veliko noč dejal papež Frančišek. Vera kristjanov se je rodila v velikonočnem jutru. Smrt nima več moči! Kristus je od mrtvih vstal in s tem odprl vrata večnega življenja za vse ljudi. Velika noč je praznik življenja! Upanje pa naj se začne s spremembo v srcu! Naj v njem zazveni aleluja zapete vstajenjske pesmi družine in ga razsvetli svetloba barvite besede slikarja!

Velikonočna skrivnost

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 9. aprila, ob 18.05

V tokratni oddaji Sedmi dan bo novinar Nejc Krevs gostil sestro Romano Kocjančič. Spregovorila bosta o velikonočni skrivnosti. Zakaj je Velika noč največji krščanski praznik? Kako sestra Romana preživlja ta čas, kaj ji pomeni in kako ga občuti v odnosu do Boga? Sestra Romana ima pestro duhovno življenje, obenem pa se posveča tudi svojim službenim dolžnostim na Televiziji Slovenija, kjer ureja in vodi versko oddajo Obzorja duha. Vabljeni k poslušanju!

Obiski kraljice

radijska oddaja o orglah, organistih, skladateljih orgelske glasbe in izdelovalcih orgel

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 9. aprila, ob 18.30

Letos je minilo 150 let od rojstva skladatelja Maxa Regerja. Orgle so bile v ospredju njegovega ustvarjanja in delovanja, čeprav se je uveljavil tudi kot dirigent in pianist, pisal pa je še za orkester, različne komorne zasedbe in zbor. Njegov skladateljski opus obsega precejšnje število razkošnih in slavnostnih, a po večini tudi tehnično zelo zahtevnih orgelskih skladb, primernih za veliko noč; ena izmed njih je Fantazija na koral Aleluja! Hvaljen Bog, ostani moj dušni prijatelj!

Velika noč s skladateljem Marcom Antoinom Charpentierjem

Glasbeni portret

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 9. aprila, ob 20.00 

Letos je oz. bo minilo 380 let od njegovega rojstva, natančen datum ni znan. Znana, vendar premalo, pa je njegova glasba. Večina ljudi najprej pomisli na evrovizijske fanfare, ki so del njegovega Te Deuma, veliko manj je tistih, ki delo tega glasbenega mojstra podrobneje poznajo. Mojster melodične in harmonične invencije sicer za življenja ni doživel zasluženega priznanja, najbolj zaradi zavistnega tekmeca, skladatelja Jeana Baptista Lullya. Po smrti je bil dolgo skoraj pozabljen, a danes ga znova posluša ves svet.

Pridige Janeza Svetokriškega 

Radijska igra

Radio Slovenija Ars v ponedeljek, 10. aprila, ob 22.05

Režija: Gregor Tozon. Svetokriški, s pravim imenom Tobija Lionelli, je znan kot duhovit in izrazno bogat baročni pridigar. V njegovem času so bile njegove pridige tako znamenite, da so jih celo natisnili. Tako se nam je ohranil zapis, zahtevnega fonetičnega problema pa se je lotil naš priznani jezikoslovec in lektor Jože Faganel. Z igralcem Janezom Albrehtom sta rekonstruirala baročno slovenščino in nam jo približala v dveh Lionellijevih pridigah. V primeren okvir nas bo postavila dialogizirana spremna beseda Jožeta Faganela.

Moška duhovnost

Sveto in svet

TV SLO 1 v sredo, 19. aprila, ob 22.40

Še vedno je pogost stereotip, da je v Cerkvi duhovnost domena posvečenih, duhovnikov in redovnikov. Ti, po prepričanju mnogih, skrbijo predvsem za duhovne potrebe žensk in otrok, medtem ko je »duhovnost« mož skrčena na fizična opravila okoli cerkve. Pred 15 leti se je začelo tudi v Sloveniji prebujati zavedanje, da je moški že po krstu poklican, da je družinski duhovni vodja, deležen duhovniške, kraljevske in preroške službe. V tem času so nastale številne skupine mož, ki gojijo moško duhovnost, se odpravljajo na odmike za moške, moškost preizkušajo v divjini in se učijo, da so Božji sinovi, med seboj pa bratje.

Nalaganje
Nazaj na vrh