Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV namigi: naš izbor filmov tedna (10.-16. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 10. 06. 2023 / 14:01
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.06.2023 / 14:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV namigi: naš izbor filmov tedna (10.-16. junij)
Prizor iz filma Nemogoče. FOTO: Zajem zaslona

TV namigi: naš izbor filmov tedna (10.-16. junij)

Nabor filmov, ki bodo v prihodnjem tednu na sporedu slovenskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Ko se vrne sreča (Magic of Belle Isle)

Ameriški film, 2012

POP TV v soboto, 10. junija, ob 15.45

Režija: Rob Reiner. Igrajo: Morgan Freeman, Kenan Thompson, Virginia Madsen, Madeline Carroll, Emma Fuhrmann

Monte Wildhorn je nergav alkoholik in pisatelj. Zaradi prometne nesreče je pristal v invalidskem vozičku, njegova žena pa je v nesreči umrla. Nečak Henry ga čez poletje odpelje v kočo ob jezeru, kjer naj bi Monte ponovno začel ustvarjati. Njegovo edino delo je, da mora skrbeti za lastnikovega psa in se prenehati smiliti samemu sebi. Ko spozna čedno sosedo Charlotte, mati treh odraščajočih hčerk, ki je velika ljubiteljica klasične glasbe in klavirja, Monte v sebi spet začuti pozitivno čustvo in ustvarjalni navdih.


Nemogoče (Impossible)

Ameriški film, 2012

KANAL A v soboto, 10. junija, ob 20.00

Režija: Juan Antonio Bayona. Igrajo: Ewan McGregor, Naomi Watts, Geraldine Chaplin, Tom Holland, Oaklee Pendergast

Resnična zgodba o srečni družini, ki se odloči božične praznike preživeti v idiličnem tajskem letovišču. Čudovite počitnice se v nekaj sekundah spremenijo v nočno moro, ko potres na morju povzroči velikanski tsunami, ki obalna letovišča zravna z zemljo. Ločeni in ujeti v kaosu ene največjih naravnih nesreč sodobnega časa, skušajo preživeli najti družinske člane, toda v poplavi zbeganih in prestrašenih množic so najbolj osnovne civilizacijske norme postavljene pred veliko preizkušnjo.


Igra imitacije (The Imitation Game)

Zgodovinska drama, Velika Britanija, ZDA, 2014

TV SLO 1 v soboto, 10. junija, ob 20.10

Režija: Morten Tyldum. Igrajo: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance

Film o Alanu Turingu, britanskem matematiku, kriptografu in dolgo zamolčanem junaku druge svetovne vojne, ki je razbil kodo nacističnega šifrirnega stroja Enigma, sam pa ostal velika uganka. Film je prejel oskarja za najboljši prirejeni scenarij.

Alana Turinga, genialnega matematika, je britanska vojska med drugo svetovno vojno najela, da bi razvozlal sporočila nemškega šifrirnega stroja Enigma. Turing se je s pisano druščino strokovnjakov podal v napeto bitko s časom, a uspeh, ki ga je nazadnje dosegel, je moral ostati strogo varovana državna skrivnost. Njegovo delo je bistveno pripomoglo h končanju druge svetovne vojne in rešilo številna življenja, stroj, ki ga je iznašel, pa velja za prototip sodobnega računalnika. Leta 1952 so Turinga aretirali in obsodili zaradi homoseksualnosti.


Pasji smisel življenja (A Dog's purpose)

Pustolovščina, komedija, drama, ZDA, 2017

Planet TV v soboto, 10. junija, ob 20.00

Režija: Lasse Hallstrom. Igrajo: Dennis Quaid, Britt Robertson, John Ortiz , K. J. Apa

Kaj je smisel življenja psov? Ugajati in ustreči ljudem. Film prikazuje zgodbo o psu, ki se po smrti vsakič znova znajde v drugem pasjem telesu in najde vedno nov smisel življenja, ko služi svojim lastnikom, ki jih igrajo Dennis Quaid, K. J. Apa, John Ortiz in drugi. V n-ti reinkarnaciji spet konča pri svojem prvotnem lastniku, ki v drugi pasmi, potem ko pes najde oguljeno rugby žogo, prepozna psa iz svoje mladosti.

 

Konec sveta dinozavrov: Zadnji dan

Britanska dokumentarna serija 2/2

TV SLO 2 v nedeljo, 11. Junija, ob 20.00

Režija: Matthew Thompson.

Dokumentarna serija v dveh delih nam predstavi, na podlagi česa lahko znanstveniki sklepajo, kaj se je na Zemlji zgodilo na koncu obdobja krede, ko je izumrlo 75 odstotkov vseh rastlinskih in živalskih vrst.

2 del: Zadnji dan

Znanstveniki odkrivajo vedno več dokazov, ki okamnine na najdišču v Severni Dakoti povezujejo s padcem asteroida, zaradi katerega so pred 66 milijoni let izumrli dinozavri. Drobne steklene kroglice, ki so jih našli tudi med škrgami ribjih okamnin, se po kemični sestavi ujemajo s kamninami z asteroida. Najbolj veličastna najdba pa je zelo dobro ohranjena noga dinozavra, ki je poginil ob trku. Drugi del serije nam prvič predstavi razmeroma podroben prikaz dogajanja na dan, s katerim se je končalo obdobje, ko so Zemlji vladali dinozavri.

V pričakovanju barbarov (Waiting for the barbarians)

Drama, ZDA, 2019

Planet TV v nedeljo, 11. junija, ob 20.00

Režija: Ciro Guerra. Igrajo: Robert Pattinson, Johnny Depp, Mark Rylance

Sodnik, administrator izoliranega obmejnega naselja na meji neimenovanega cesarstva se veseli mirne upokojitve, dokler ne prispe polkovnik Joll, čigar naloga je poročanje o delovanju “barbarov” in o varnostni situaciji na meji. Joll, sadist, izvaja kruta zaslišanja in mučenje domorodcev, da bi opravičil načrtovano operacijo preganjanja domorodcev še višje v hribe. Ravnanje polkovnika in njegovega enako krutega namestnika z “barbari” ter mučenje mlade ženske, s katero je Sodnik v zvezi, privedejo Magistrata do krize vesti in donkihotskega dejanja upora.

 

Možje v črnem (Men in Black)

Ameriški film, 1997

Kanal A v nedeljo, 11. junija, ob 22.15

Režija: Barry Sonnenfeld . Igrajo: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Rip Torn

Možje v črnem je klasična uspešnica, ki ni prepričala le filmskih navdušencev, ampak je osvojila tudi modni svet in se vpisala v zgodovino pop kulture. Tommy Lee Jones in Will Smith nastopata kot elitna intergalaktična policista, ki na Zemlji nadzorujeta aktivnosti nezemljanov. To počneta v okviru organizacije, ki uradno sploh ne obstaja, imenuje pa se Možje v črnem. Onemogočiti morata pretkanega intergalaktičnega terorista, ki ogroža obstoj našega planeta.

 

Sezona lova

Animirana pustolovščina, komedija, 2006

Fox movies v ponedeljek, 12. junija, ob 16.00

Režija: Roger Allers, Jill Culton, Anthony Stacchi. Igrajo: Ashton Kutcher, Joel McHale, Matthew J. Munn

 Boog je udomačen grizli. Po zaslugi Elliota, gobezdavega jelena, se znajde v gozdu tri dni pred začetkom sezone lova. Jima bo uspelo preživeti? Za pomoč se obrneta še na druge gozdne živali, s katerimi se skušata upreti lovcem.

PRIMERNO ZA STAROST: 6+

Neuničljivi boksar paz (Bleed For This)

Ameriški film, 2016

KINO v torek, 13. junija, ob 21.35

Režija: Ben Younger. Igrajo: Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Segal, Ciaran Hinds, Ted Levine

Biografska drama prinaša neverjetno resnično zgodbo o enem najbolj navdihujočih in težavnih povratkov v zgodovini športa. Spremljamo boksarja Vinnyja Pazienzo "Pazmanskega vraga", ki se je povzpel do svetovne slave po dveh zmagah na svetovnem prvenstvu, v lahki in poltežki kategoriji. Njegovo kariero je prekinila avtomobilska nesreča, v kateri si je hudo poškodoval hrbtenico; zdravniki niso bili prepričani, ali bo lahko sploh kdaj še hodil. Vendar trmasti boksar ni upošteval nasvetov in je kljub zdravniški prepovedi nadaljeval trening s kovinsko ortopedsko opornico za vrat, pri čemer mu je pomagal priznani trener Kevin Rooney. Komaj eno leto po usodni nesreči se je utrjeni Paz vrnil v ring – na dvoboj, ki bi bil lahko njegov poslednji.

 

Zakon morja (Mediterraneo: the law of the sea)

Španska drama, 2021

TV SLO 1 v sredo, 14. junija, ob 20.10

Režija: Marcel BarrenaDrama, ki so jih navdihnile resnične zgodbe... O požrtvovalnih španskih humanitarnih prostovoljcih, ki so prišli na pomoč grškim kolegom na Lesbosu, otoku, blizu turške obale, kamor so množično drli begunci iz Sirije in drugih krajev v konfliktih… Film je tudi ganljiva zgodba o očetu in hčerki, ki sta prišla reševati brodolomce, malo pa tudi sebe, saj sta se nekje na življenjski poti izgubila in odtujila …

Neverjetna moč glasbe (Music's superpowers / les super pouvoirs de la musique)

Francoska dokumentarna oddaja

TV SLO 2 v četrtek, 15. junija, ob 20.00

Režija: Jacques Mitsch

Oddaja razkriva, da ima glasba vse življenje neverjeten vpliv na naše možgane. Ker glasbeni dražljaji spodbujajo različne dele možganov, so znanstveniki delovanje glasbe poimenovali »nevronska simfonija«. Raziskave potrjujejo, da se na glasbene dražljaje odzivajo že zarodki v šestem mesecu nosečnosti. Glasba lahko igra pomembno vlogo pri oskrbi nedonošenčkov, otrok z motnjo koordinacije in bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Izboljša lahko tudi učne rezultate otrok in mladostnikov, vpliva na občutek medsebojne privlačnosti in poveča našo vzdržljivost med telesno vadbo.

Nalaganje
Nazaj na vrh