Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV in radijske oddaje od vnebohoda do binkošti

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 19. 05. 2023 / 14:05
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2023 / 14:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV in radijske oddaje od vnebohoda do binkošti
Večer krščanskih izročil na Brezjah - prenos bo na Radiu Ognjišče. FOTO: Marija.si

TV in radijske oddaje od vnebohoda do binkošti

Nabor radijskih in televizijskih oddaj v tednu med 20. in 26. majem, ki jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Steber slovenstva v Ziljski dolini

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 20. maja, ob 17.00

Edini slovenski duhovnik na zahodnem robu slovenskega narodnega ozemlja je 84-letni Stanko Trap. V mašnika je bil posvečen leta 1967, pred 56-imi leti. Med Ziljani je že 46 let. Letos poleti bo v Bistrico na Zilji sicer prišel drug duhovnik, a Stanko bo ostal z ljudmi, ki jim je že toliko let zvest. Spremlja jih od rojstva do smrti. Moderen s svojim pogumom za resničnost. V prvi vrsti je duhovnik, ki sledi novomašnemu geslu: “Veselje v Gospodu je naša moč.” Velika preizkušnja v njegovem življenju je bila prometna nesreča, v kateri so življenje izgubili vsi trije njegovi sopotniki. Globoka rana ga je še bolj povezala z ranjenim in križanim Kristusom. Zelo močno njegovo poslanstvo prepletata kultura in skrb za ohranjanje običajev Ziljske doline. Rad pokaže tudi na pomembne sinove slovenskega naroda, ki so prišli od tod, še posebej na Matijo Majarja Ziljskega. Veliko posluša, bodri, tolaži. Pravi, da so zdaj taki časi, da mora duhovnik k ljudem, ne pa obratno, kot je veljalo nekoč. Svet se je spremenil, tudi v Ziljski dolini, spremenili so se tudi ljudje. A še vedno imajo v sebi željo po božji bližini. Tu jim je župnik Stanko Ziljski z veseljem in rad ter ponosom kažipot.

Stanko Trap ob prejemu Tischlerjeve nagrade l. 2014. FOTO: Jožef Pavlič

Glasba za vnebohod

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 21. maja, ob 9.25

Praznik Jezusovega vnebohoda se praznuje 40 dni po veliki noči - za verujoče pomeni pomemben, a skrivnosten dogodek, za glasbene ustvarjalce pa navdih, ki se je v različnih glasbenih obdobjih in slogih uresničeval v raznovrstnih sakralnih glasbenih delih. Skozi zgodovino so zanj ustvarjali različni glasbeni umetniki, med njimi J. S. Bach in v novejšem času Olivier Messien.

Govoriti s srcem

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 21. maja, ob 11.25

»Govoriti s srcem, dati razloge upanja, ki je v nas,« je v poslanici medijskim delavcem ob svetovnem dnevu sredstev sodobnega obveščanja zapisal papež Frančišek. Ali so te besede v izziv medijem verskih ustanov pri nas? Kako jim namesto zidov sovraštva, ki je rak rana slovenske družbe, uspe graditi mostove? Kulturo govora s posebnim poslanstvom pri nas ustvarjajo tudi verski mediji.

Podoba Marije v slovenski ljudski pobožnosti in umetnosti

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 21. maja, ob 19.00

V oddaji bomo gostili profesorico ddr. Ireno Avsenik Nabergoj literarno zgodovinarko in religiologinjo, preučevalko slovenske literature in kulture v evropskem kontekstu.

Spoznali bomo zgodbo Marijinega življenja, kot je ohranjena v Svetem pismu, v hagiografskih spisih in razodetjih; osvetlili, od kod izvirajo zametki marijanske pobožnosti v slovenskem prostoru in kako Marija prek umetniških del, še posebej literature, nagovarja slovenskega človeka tudi v današnjem času. Oddajo pripravlja Matjaž Vidmar.

Kako braniti vero, ne da bi povzdignili glas!

Izobraževalna serija, 1. del

Exodus TV v nedeljo, 21. maja, ob 22.25

Ob 57. svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja bo na ogled izobraževanje za katoliške medije Jacka Valora, tiskovnega predstavnika Opusa Dei v Veliki Britaniji. Valor je tudi soustanovitelj komunikacijskega projekta Catholic Voices, ki usposablja katoličane vseh družbenih slojev, da na televiziji in radiu govorijo o kontroverznih temah, povezanih s katoliško Cerkvijo.

 Jack Valero. FOTO: Tatjana Splichal

Nenasilje

POP TV v ponedeljek, 22. maja, ob 20.00

NEnasilje je oddaja o medvrstniškem nasilju, ki je nazadnje izbruhnilo v Celju, nato pa je kruto dejanje v beograjski šoli pretreslo ves Balkan. Je nasilja več kot včasih? Mu pospešek dajejo družbena omrežja? Fizičnemu nasilju sledijo ustrahovanja in sramotenje s posnetki napada po družbenih omrežjih. So starši kos otrokom? Imajo šole, učitelji znanje in vzvode za ukrepanje? Maja Sodja bo z gosti odgovarjala na izzive, ki so pred mladimi, starši in učitelji. V oddaji ne bodo obsojali, ne bodo iskali krivcev in žrtev, pač pa rešitve. Kaj moramo kot družba delati drugače, da bomo strpni, prijazni drug do drugega, razumevajoči in empatični?

Večer krščanskih izročil

Prenos z Brezij

Radio Ognjišče v torek, 23. maja, ob 19.30

Ko je v letu 1994 zaživel Radio Ognjišče, je večer krščanskih izročil postal tudi naš večer. Zato se na Brezjah, vsako leto pred praznikom Marije Pomagaj sodelavci zberemo s hvaležnostjo, jo počastimo in se ji priporočimo. Začeli bomo s prenosom rožnega venca, nadaljevali s sveto mašo in litanijami. Slovesnost bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pričevalci: Bojan Ravbar

TV SLO 1 v torek, 23. maja, ob 22.40

Pričevanje očeta Bojana, kot ga kliče staro in mlado, je v marsičem presežno. Gre za enega najbolj markantnih primorskih in slovenskih duhovnikov, ki svojo karizmo udejanja v vsakdanjem delu z ljudmi. Njegova izpoved je po eni strani mogočna freska doživljanja primorskega človeka zadnjih 80 let, po drugi strani pa je pričevalčeva pristnost religioznost tisto, kar gledalca izjemno obogati tudi po duhovni plati.

Zimzelene duhovne popevke

Ob radijskem ognjišču

Radio Ognjišče v četrtek, 25. maja, ob 20.00

Medtem ko bodo mladi in mladi po srcu na forumu Zavoda sv. Stanislava spremljali festival sodobne krščanske glasbe Ritem srca in prvič slišali šest novih skladb, bomo v oddaji z zimzeleno glasbo predvajali zimzelene duhovne popevke in izvajalce, kot so Minores, Žeteoci, Kaplan Flury, Soeur Sourire, Ivanka Kraševec …

Nalaganje
Nazaj na vrh