Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TV in radio: kaj boste lahko gledali in poslušali v tem tednu (1.–7. junij)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 31. 05. 2024 / 11:05
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
TV in radio: kaj boste lahko gledali in poslušali v tem tednu (1.–7. junij)
FOTO: Pexels

TV in radio: kaj boste lahko gledali in poslušali v tem tednu (1.–7. junij)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (1.–7. junij) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Dr. Kazimir Drašlar – Mikec

Naš gost 

Radio Ognjišče, v soboto, 1. 6., ob 17.00 

Tokrat bomo gostili enega vodilnih alpinistov iz šestdesetih let prejšnjega stoletja, ki je letos prejel tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu. Z Alešem Kunaverjem je prvi preplezal Sfingo v Triglavski severni steni, s Šraufom sta prva preplezala Bonattijev steber v Druju, stopil pa je tudi na Anapurno II, ki je bil prvi z vrhom okronan uspeh Slovenije v Himalaji.

1500 let od imenovanja sv. Nazarija za škofa in njegovega prihoda v Koper

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto 1.6. ob 19.00

V škofiji Koper bodo junija z več prireditvami počastili 1500. obletnico imenovanja in prihoda sv. Nazarija v Koper. Ta svetnik je zavetnik mesta Koper in naj bi bil po zgodovinskih virih njegov prvi škof. Več o sv. Nazariju, njegovi vlogi pri razvoju krščanstva v slovenski Istri, pa tudi o dogodkih, s katerimi bo koprska škofija praznovala visoko obletnico prihoda omenjenega svetnika v mesto, bo pojasnil koprski stolni župnik dr. Primož Krečič. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Svet za otroke

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 2. 6., ob 11.25

Od 25. do 26. maja je bilo v Rimu prvo svetovno srečanje otrok. Udeležili so se ga tudi otroci iz Slovenije. Idejo je papežu Frančišku pred svetovnim dnevom mladih v Lizboni dal 9-letni Allesandro. S srečanjem je papež odrasle želel povabiti k razmisleku, kakšen svet želimo zapustiti otrokom, ki danes odraščajo. »Otroci lahko svet odraslih preobrazijo, sposobni so ustvariti edinost in občestvo,« pravi pater Enzo Fortunato, ki je nad papeževim pogostim srečevanjem z otroki navdušen. Kako si nekateri prizadevajo ustvarjati svet, v katerem otroci odraščajo v zdrave osebnosti, pa v pogovoru z gostoma v studiu.

Preberite tudi: Prvi svetovni dan otrok je bil poln presenečenj [FOTO]

Duhovnost in religioznost v psihoterapiji

Sedmi dan

Radio Ars v nedeljo, 2. 6., ob 18.00

Kako se verujoči človek spopada z življenjskimi krizami? Kdaj se začnemo spraševati o pomenu religije in duhovnosti v svojem življenju? O tem, koliko mora psihoterapevt upoštevati klientovo duhovno razsežnost življenja, pa tudi o moči molitve z zakonsko in družinsko psihoterapevtko Meto Košir. Oddajo pripravlja Nataša Lang.

Za preudarno, modro in pravično odločitev

Volitve in referendum

Radio Ognjišče, v ponedeljek, 3. 6., in v sredo, 5. 6., ob 17.00

9. junija bomo postavljeni pred izbiro. Ob glasovanju za devet evropskih poslank in poslancev iz Slovenije bomo glas oddali tudi na posvetovalnih referendumih o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o rabi konoplje. V ponedeljek bomo s strokovnjaki govorili na referendumski temi evtanazija in raba konoplje. V sredo pa bomo še zadnjič soočili menjanja kandidatov in kandidatk, ki si želijo stališča Slovenije zastopati v Evropskem parlamentu v Bruslju. V studiu se nam bodo pridružili predstavniki desetih list: SDS, Gibanje Svoboda, Vesna, Resni.ca, NSi, SD, Levica, SLS, Zeleni Slovenije ter DeSUS in Dobra država. Odgovarjali bodo na vprašanja o evropskem načinu življenja, pa tudi o pomenu krščanstva za nastanek Evropske unije. Vprašali jih bomo tudi, kako vidijo Evropsko unijo v prihodnje ter nenazadnje, kako bodo glasovali na referendumih.

Preberite tudi: Glavni izzivi pred Evropo

Zahvala za 30 let oddajanja

Sveta maša

Radio Ognjišče, v torek, 4. 6., ob 19.00

5. junij 1994 je datum začetka oddajanja Radia Ognjišče. Sodelavci se bomo z zahvalno mašo na Markovcu nad Koprom, ki jo bo daroval škof Jurij Bizjak, zahvalili za 30 let delovanja in druženja s poslušalci in prijatelji. Na obletnico pa bo del programa potekal iz Kopra, ko bomo medse povabili zanimive sogovornike.

Evropske volitve, evtanazija, konoplja, dr. Tadej Strehovec

Na robu znanega

Exodus TV v torek, 4. 6., ob 20.00 

Dr. Tadej Strehovec in drugi gostje v studiu nam bodo spregovorili o vlogi kristjana na volitvah in referendumih. Kaj govori katoliški nauk o prostovoljnem prekinjaju življenja? Kaj govori o drogah? Kakšno je stališče krščanske in zdravniške etike? Kako pomembno je pošteno in izčrpno informiranje? Tudi volitve so lahko vzvod boja med dobrim in hudim.

Kaj prinašajo vsebine nove tematske Družine?


Filmi in druge oddaje

Hobit: Nepričakovano potovanje

Domišljijska pustolovščina, 2012

Planet TV v soboto, 1. 6., ob 21.20

Režija: Peter Jackson Igrajo: Martin Freeman, Cate Blanchett, Ian McKellen, Hugo Weaving, Elijah Wood

Režiser fantazijske sage Gospodar prstanov nas znova popelje v Srednji svet, v čas pred vojnami za prstan Mogote. Mladi hobit Bilbo uživa življenje v mirnem in zakotnem Šajerskem, ko nekega dne na njegova vrata potrka čarovnik Gandalf. S seboj pripelje druščino trinajstih škratov pod vodstvom neustrašnega Thorina, njihov načrt pa je pohod proti Samotni gori, kjer se želijo spopasti z zlobnim zmajem Smaugom. Bilba premaga radovednost in v nasprotju s hobitsko zapečkarsko tradicijo se odpravi na nepozabno dogodivščino s škrati.

Okrožje Essex, 1/5

Kanadska nadaljevanka, 2023

TV SLO 1 v nedeljo, 2. 6., ob 20.00

Režija: Andrew Cividino Igrajo: Molly Parker, Brian J. Smith, Stephen McHattie, Finlay Wojtak-Hissong, Kevin Durand 

Nadaljevanka je posneta po istoimenskem risoromanu avtorja Jeffa Lemira, dogaja se na kanadskem podeželju in skozi zgodbi dveh družin, ki sta med seboj povezani, prikazuje odtujenost, ljubezen in odrešitev.

11-letni Lester se z nedavno materino smrtjo spopada tako, da se umakne v domišljijski svet, kjer junak Rdeči mrak nosi rdeče ogrinjalo in črno očesno prevezo. Enako se občasno obleče tudi Lester in takrat sta z domišljijskim prijateljem skoraj nepremagljiva. Lester občuduje odsotnega očeta Jimmyja, nekdanjega hokejista, ki ni sposoben skrbeti zanj, zato začasno skrbništvo dobi njegov stric Ken, ki ima veliko dela na kmetiji in ni vajen otroške družbe.
Dečkova teta Anne je medicinska sestra, ki je vse življenje skrbela za druge in se zdaj, ko je hči odšla od doma, znajde na razpotju. Ko prevzame skrb za odtujenega strica Louja, ki trpi za demenco in ga mučijo duhovi iz preteklosti, začnejo na površje prihajati družinske skrivnosti. Spopadanje s preteklimi napakami pa vendarle vodi tudi do upanja na lepšo prihodnost.

1. del: Enajstletni Lester se spopada z materino smrtjo in ugotovi, da je njegov odsotni oče morda bliže, kot si je mislil. Anne prevzame skrb za svojega odtujenega in malce dementnega strica Louja, ki ga preganja preteklost.

Warcraft: Začetek

Kanadski film, 2016

Kanal A v nedeljo 2. 6. ob 20.00

Režija: Duncan Jones Igrajo: Travis Fimmel, Paula Patton, Ben Foster, Dominic Cooper, Toby Kebbell

Nepozabna fantazijska avantura, polna vrtoglave akcije, osupljive čarovnije in prepovedane ljubezni temelji na priljubljeni računalniški igri. Svet orkov odmira, zato se odločijo pod vodstvom odločnega Durotana zavojevati človeško kraljestvo Azeroth. Po odprtju čarobnih temnih vrat, ki povezujejo oba svetova, so ljudje soočeni z nepredstavljivimi vojnimi grozotami, toda pod vodstvom plemenitega Anduina se zloveščim napadalcem pogumno postavijo po robu. Kmalu postane jasno, da je za obstanek obeh vrst nujno premirje, toda temne sile iz ozadja si želijo zgolj popolnega uničenja.

Referendum 2024: Preferenčni glas za volitve v državni zbor

Pogovorna oddaja

TV SLO 1 v ponedeljek, 3. 6., ob 20.05

"Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?" To je vprašanje, na katero bodo volivci lahko odgovarjali 9. junija. Zakaj obkrožiti ZA in zakaj PROTI? Argumente bodo predstavili prijavljeni organizatorji referendumske kampanje, ki so izrazili interes za sodelovanje v oddaji. Voditeljica bo Tanja Starič.

Slavnostni koncert ob 30. obletnici ponovne ustanovitve zavida sv. Stanislava

Posnetek

TV SLO 2 v ponedeljek, 3. 6., ob 21.45

Zavod sv. Stanislava je s svečanim glasbenim dogodkom praznoval 30. obletnico ponovne ustanovitve. Delovanje zavoda je tesno povezano z glasbo. Omogoča namreč bogato glasbeno izobraževanje, v njem se je oblikovala trdna zborovska piramida, ki jo je zasnoval dirigent Damijan Močnik. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma so nastopili združenih deset zborov in dva orkestra iz te ustanove. V prvem delu so predstavili priredbe znanih skladb Jožeta Privška pod vodstvom dirigenta Tineta Beca. V drugem delu je ob sodelovanju z gostujočimi vokalnimi solisti in glasbeniki pod vodstvom Damijana Močnika zazvenela mogočna kantata Carla Orffa, Carmina Burana.

Preberite tudi: Vrhunski koncert za 30 let

Vsi za naše!

Športna oddaja

POP TV v ponedeljek, 3. 6., ob 22.00

Tokrat je na vrsti prvo ime slovenske reprezentance. Jan Oblak, zvezdnik madridskega Atletica, bo ekipo Vsi za naše! gostil v Španiji. Srce bije za Slovenijo je geslo navijačev, ki se še pred Eurom veselijo izmenjavanja sličic za albume in posebnih kvizov. Ne le srce, tudi glasilke bomo ogrevali skupaj z Zoranom Predinom, Petrom Lovšinom, Vladom Kreslinom in Siddharto.

Orkester Divertimento

Francoski film, 2022

TV SLO 1 v sredo, 5. 6., ob 20.05

Režija: Marie-Castille Mention-Schaar Biografska drama in glasbeni film. Sedemnajstletni Igrajo: Oulaya Amamra, Lina El Arabi, Niels Arestrup, Zinedine Soualem, Nadia Kaci

Francozinji arabskih korenin Zahii pomeni simfonična glasba vse na svetu. Enako velja za njeno sestro dvojčico, Fettoumo. Zahia želi postati dirigentka, Fettouma pa se posveti igranju čela. Kakor koli, življenje dveh mladih Parižank alžirskih korenin v predmestju ni enostavno. Še posebej ne, ker se hočeta prebiti na elitni glasbeni konzervatorji, namenjen bolj ali manj bogati belopolti pariški mladini. Zahia se kot bodoča dirigentka srečuje z najrazličnejšimi predsodki, med katerimi je še največji ta, da je ženska. Toda sestri ne obupata. z odločnostjo, pogumom in strastjo do glasbe ustanovita orkester, imenovan Divertimento. Z njim nastopita na mednarodnem glasbenem tekmovanju na Poljskem, kar jima spremeni življenje … Film je nastal po resnični zgodbi Zahie Ziouani, ene od redkih svetovno znanih dirigentk.

Raziskovalka Dora

Ameriški mladinski film, 2019

Kino v petek, 7. 6., ob 15.20

Režija: James Bobin Igrajo: Isabela Merced, Eugenio Derbez, Michael Pena, Eva Longoria, Benicio Del Toro

Potem ko je mlada Dora večino svojega življenja s starši raziskovala džunglo, je nič ne more pripraviti na najnevarnejšo pustolovščino njenega življenja: srednjo šolo. Ko njena starša skrivnostno izgineta med iskanjem bajeslovnega mesta, se mora Dora preleviti v čisto pravo pustolovko in se skupaj s sošolci odpraviti v pragozd. Ker je bila po srcu vedno raziskovalka, se med raziskovanjem hitro znajde – in svojo prijateljico opico po imenu Škorenjc, bratranca Diega, skrivnostnega prebivalca džungle ter skupino najstnikov povede na pravo avanturo, v kateri bo rešila svoja starša ter odkrila nemogočo skrivnost o izgubljenem mestu zlata.

Nalaganje
Nazaj na vrh