Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvi svetovni dan otrok je bil poln presenečenj [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 05. 2024 / 11:05
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2024 / 13:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvi svetovni dan otrok je bil poln presenečenj [FOTO]
Slovenske udeležence svetovnega dneva otrok je bilo (poleg zastav) moč spoznati po oranžnih čepicah. FOTO: arhiv Mateje Perše

Prvi svetovni dan otrok je bil poln presenečenj [FOTO]

Po živahnem sobotnem začetku prvega svetovnega dneva otrok se je papež Frančišek pridružil več deset tisočim udeležencem na vatikanskem Trgu sv. Petra med obhajanjem slovesnega bogoslužja na nedeljo Svete Trojice. Močno zgodnjepoletno sonce je zbrane na trgu pred baziliko – od redovnic do mladih pevcev – spodbudilo, da so svoje glave zaščitili z raznobarvnimi čepicami. Po oranžnih je bilo mogoče prepoznati romarje iz Slovenije, ki so nam po obisku Vatikana zaupali svoje vtise.

Papež je obhajanje prvega svetovnega dneva otrok oznanil lansko leto, med opoldansko molitvijo na praznik Brezmadežne. Kot spominjajo pri spletnem portalu CNA, mu je idejo zanj dal devetletni deček tik pred začetkom svetovnega dneva mladih, ki so ga lani obhajali v portugalski prestolnici Lizboni.

Med izrednimi gosti prvega svetovnega dneva otrok v Rimu je bila tudi predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni, ki se je pred začetkom nedeljske svete maše skupaj s hčerko Ginevro na kratko srečala s papežem Frančiškom. Sveti oče pa je po sklepu prvega srečanja že oznanil naslednji tovrsten dogodek: drugi svetovni dan otrok naj bi obhajali septembra 2026.

Preberite tudi: Vtisi slovenske udeleženke 1. svetovnega dneva otrok v Rimu

Tisti, ki nas spremlja

Papež, nasmejan in očitno zadovoljen, da je obdan s tolikšno množico otrok, se je med pridigo v celoti prepustil trenutnemu navdihu. Zbranim je predstavil kratek in nepozaben nauk o Sveti Trojici.

»Dragi dečki, drage deklice, tukaj smo, da bi skupaj molili k Bogu,« je začel. Ob naštevanju s pomočjo prstov – »k Očetu, Sinu in Svetemu Duhu« - je zbrane vprašal: »Koliko bogov pa je?« Ko so otroci odgovorili, da eden, jih je pohvalil, nato pa spregovoril o posameznih osebah Svete Trojice, so poročali vatikanski mediji.

Slovesno nedeljsko bogoslužje s papežem. FOTO: Vatican Media

Začel je z Bogom Očetom, »ki nas je vse ustvaril in ki nas zelo ljubi«, ter otroke vprašal, katero molitev molimo, ko molimo k Očetu. Enoglasno so odgovorili: »Očenaš.« Druga oseba Svete Trojice je Jezus, je nadaljeval papež, »ki nam odpušča vse grehe«, vse in vedno.

Ko je prišel do Svetega Duha, pa je Frančišek priznal, da »to ni enostavno«: »Kajti Sveti Duh je Bog v nas. Svetega Duha prejmemo pri krstu, prejmemo ga v zakramentih. Sveti Duh je tisti, ki nas spremlja v življenju.« Papež je otroke spodbudil, da so to zadnjo misel večkrat ponovili: »Sveti Duh nas spremlja v življenju.« »On je tisti, ki nam v srcu govori, katere so dobre stvari, ki jih moramo storiti,« je nadaljeval: »On je tisti, ki nas v notranjosti graja, ko naredimo kaj slabega … Sveti Duh je tisti, ki nam daje moč, nas tolaži v težavah.«

Poleg Svete Trojice »imamo kristjani tudi mamo«.

Papež je pridigo sklenil z zahvalo otrokom za sodelovanje pri sveti maši, ob tem pa jih je spomnil, da »imamo kristjani tudi mamo«, in zbrane vprašal, kako molimo k njej. Odgovorili so, da z molitvijo Zdravamarija, Frančišek pa jih je spodbudil, naj to molijo za starše, stare starše in za vse bolne otroke. »Tukaj za menoj je veliko bolnih otrok,« je papež opozoril na svoje goste na invalidskih vozičkih, zbrane okoli oltarja: »Vedno molite. In predvsem molite za mir, da ne bi bilo vojn.«

Italijanski igralec Roberto Benigni je papeža Frančiška »v imenu vseh tukaj zbranih otrok« prisrčno poljubil na obe lici. FOTO: Vatican Media

»Prepovedan« poljub, sanje in zmaji

Po koncu svete maše je udeležence prvega svetovnega dneva otrok nagovoril italijanski igralec Roberto Benigni, ki je v živahnem in navdihujočem monologu združil svoj znani humor in nekatere pomembne življenjske nauke. Roberta Benignija zunaj Italije poznamo predvsem po njegovem z oskarjem nagrajenem filmu Življenje je lepo iz leta 1997, v domači Italiji pa igralec slovi tudi po številnih komentarjih o pomembnih vprašanjih, ki jih vedno poveže s svojim prešernim humorjem.

Na začetku nagovora se je pošalil, kako so mu varnostniki ob prihodu na Trg sv. Petra zabičali, da se ne sme dotikati papeža. Oba s Frančiškom sta se strinjala, da takšna »prepoved« ni potrebna, in nasmejani ter vidno navdušeni Benigni je pristopil k svetemu očetu in ga »v imenu vseh tukaj zbranih otrok« prisrčno poljubil na obe lici.

Roberto Benigni med nagovorom. FOTO: Vatican Media

V nagovoru je zbranim zaupal: »Ko sem bil majhen, sem si želel postati papež.« Otroke je spodbudil, naj se ne ustrašijo zahtevnih izzivov. »Počnite zahtevne stvari – zahtevnejše so, bolje za vas! Ko si rečete: tega ne zmorem, to je prezahtevno zame … prav to morate storiti! Težke, zahtevne stvari. In če se ponesrečijo, kar brez skrbi! Naredili ste napako? Nič hudega – naredite napako, in nato še eno, in še eno … vedno znova poskušajte. Napake so potrebne, koristne in včasih čudovite – pomislite samo na poševni stolp v Pisi! Kako čudovita napaka!«

Benigni je otrokom tudi položil na srce, naj veliko berejo, in si pri tem »izposodil« besede G. K. Chestertona, ki je vedno govoril, da so pravljice izjemno pomembne: »Pravljice otrokom ne povedo, da zmaji obstajajo. Otroci že vedo, da zmaji obstajajo. Pravljice otrokom povedo, da je zmaje mogoče premagati.«


Vojne in govor na Gori

»Sanjajte!« je Benigni spodbudil otroke. »To je najlepša stvar na svetu. Toda naj vam zaupam skrivnost. Verjetno mi boste rekli, da veste, kako sanjati: da morate zgolj zapreti oči, zaspati in se prepustiti sanjam … Pa ne gre tako. Zaupam vam skrivnost: za sanje vam ni treba zatisniti oči. Oči morate odpreti! Odpreti morate oči, brati, pisati, ustvarjati.«

Igralec je izpostavil tudi potrebo po prizadevanjih za mir in pojasnil, da je v svojem življenju edini smiselni nasvet dobil od Jezusa, v njegovem govoru na Gori, v katerem nas Jezus spodbuja, naj »delamo za mir«. Vojna je namreč, tako Benigni, »najresnejši in najbolj neumen od vseh grehov«. »Vojna se mora končati!« je poudaril znani italijanski komik in si znova »izposodil« tuje besede, tokrat znamenitega otroškega avtorja: »Rekli boste: to so sanje, to so pravljice. Res je, ampak kot je dejal Gianni Rodari, pravljice lahko postanejo resničnost!«

Papež je bil nasmejan in očitno zadovoljen, da je obdan s tolikšno množico otrok. FOTO: Vatican Media

Slovenski udeleženci na svetovnem dnevu otrok

Prvega svetovnega dneva otrok se je udeležila tudi skupina romarjev iz Slovenije. Poročali smo že o Piskovih, ki so za našo spletno stran zbrali svoje vtise o tem množičnem dogodku, v italijansko prestolnico pa so se odpravili tudi otroci in starši iz Gibanja fokolarov.

Iz Rima so se vrnili polni močnih in nepozabnih vtisov. Kot so zapisali med vožnjo proti domu, so za njimi »trije naporni dnevi, intenziven program, neprespana prva noč zaradi vožnje …, na avtobusu pa je kljub temu zelo, zelo živahno«.

Na letošnjo nedeljo Svete Trojice so na Trgu sv. Petra vihrale tudi slovenske zastave. FOTO: arhiv Mateje Perše

»Danes smo na Trgu sv. Petra doživeli sveto mašo s papežem. Pred tem pa je nekaj otrok, najstnikov in odraslih podelilo svojo izkušnjo. Dekle iz Nigerije je npr. povedalo, da je kot otrok z mamo bežala v Evropo in na poti doživela grozljive stvari, zaradi katerih je izgubila zaupanje v človeštvo. Ko je prišla na Sicilijo, je tam srečala ljudi, ki so njima in drugim beguncem iskreno želeli pomagati. Doživela je pristno krščansko ljubezen. Kljub različni kulturi, jeziku in hrani ji je ta ljubezen rešila življenje. Sedaj študira v Italiji, kjer se ji bodo lahko uresničile otroške sanje po poklicu. Želi si, da bi sedaj sama lahko širila takšno ljubezen,« so nad doživetim navdušeni slovenski romarji.

Na prvem svetovnem dnevu otrok se je v Vatikanu zbralo več deset tisoč udeležencev, med njimi tudi slovenski romarji. FOTO: arhiv Mateje Perše

In kako so njihovi otroci doživeli nedeljo v Vatikanu?

Matevž (7): Všeč mi je, da smo videli papeža.

Več otrok: Res mi je bilo všeč, ko se je papež peljal mimo nas v avtu.

Več otrok: Maša s papežem je bila res lepa.

Janja (13): Otroci so pri maši zelo lepo peli, všeč mi je bilo, ker kljub slabi napovedi ni deževalo. Zapomnila sem si, kako je papež rekel, da kdaj lahko kakšno pravilo tudi prekršimo, če starši ali učitelji nimajo prav.

Doroteja (11): Zapomnila sem si, da lahko mir gradimo tako, da se drugim opravičimo.

Pija (15): Všeč mi je bilo, kako smo skupaj molili Zdrava Marijo v različnih jezikih, da je odmevalo po celem trgu.

V pričakovanju papeža ... FOTO: arhiv Mateje Perše

Kako pa se je nedeljska sveta maša vtisnila v spomin odraslim?

Luka: Všeč mi je bilo, kako je papež otrokom razložil, kaj je sv. Trojica. Zelo preprosto. Všeč mi je bilo, da smo šli zdaj kot odrasli na srečanje s papežem.

Neva: Papež je hotel, da otroci razumejo, kdo je sv. Duh. 5-, 6-krat je ponovil: »Sveti duh je naš spremljevalec v življenju!«

Valentina: Papež je bil živahen, mladosten, energijo so mu dajali otroci. Videlo se je, kako se je ljubezen vrnila k njemu.

Petra: Hvaležna sem, da se vas je toliko odzvalo, da greste z nami (najprej smo mislili, da nas bo za minibus, zdaj smo šli z največjim busom, kar jih je). Zdaj imajo tudi moji otroci možnost doživeti to, kar sem jaz doživela pred leti na Tor Vergati (op. svetovno srečanje mladih s papežem l. 2000).

Janez: Po maši je Roberto Benigni, italijanski igralec in režiser, imel nagovor. Spraševal se je, katera je tista beseda, ki jo bodo izrekli otroci - o tem je prepričan - in bi lahko prinesla mir. Spomnil sem se, da je papež že včeraj, v soboto, rekel to besedo: »Oprosti.« Odpuščanje je torej »tista« beseda.

Nalaganje
Nazaj na vrh