Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vtisi slovenske udeleženke 1. svetovnega dneva otrok v Rimu [FOTO]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 26. 05. 2024 / 10:04
Oznake: Mladi, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2024 / 10:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vtisi slovenske udeleženke 1. svetovnega dneva otrok v Rimu [FOTO]
Med udeležnci sta tudi Marjeta in Jernej Pisk iz Srednje vasi v Poljanski dolini z dvema otrokoma in tremi njunimi prijatelji. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Vtisi slovenske udeleženke 1. svetovnega dneva otrok v Rimu [FOTO]

Prvega svetovnega dneva otrok, ki se je včeraj začel na rimskem Olimpijskem štadionu in je vrhunec dneva doživel s prihodom svetega očeta Frančiška, se udeležujejo tudi slovenske družine.

Včeraj se je na štadionu zbralo približno 50.000 otrok z različnih koncev sveta, ki so s papežem razmišljali o njihovem pomenu pri gradnji prihodnosti. Frančiška so najprej pozdravili s himno »A Beautiful World (Lep svet)«, ki jo je zapel zbor rimske škofije. Papež jim je pojasnil, da ga je za svetovni dan otrok spodbudilo srečanje, ki ga je imel 7. novembra lani z otroki v Vatikanu na temo »Učimo se od dečkov in deklic«.

Letošnji svetovni dan otrok je prvi doslej. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Ste žalostni zaradi vojn? Je vojna nekaj lepega? Je mir lep? Takšna in podobna vprašanja je sveti oče zastavil zbranim otrokom (od 5 do 12 let) in jih povabil k tihemu razmisleku in molitvi za otroke, ki trpijo zaradi vojn, ne morejo v šolo, so lačni ali zapostavljeni. Frančiška bodo udeleženci srečanja ponovno videli danes, ko bo na Trgu svetega Petra vodil priložnostno mašo ob 1. svetovnem dnevu otrok na praznik Svete Trojice.

Papež Frančišek je na prizorišče prispel v soboto ob 16.40 s papamobilom. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Dogodka se je udeležilo tudi več slovenskih družin, po ocenah je med zbranimi okrog 50 otrok iz Slovenije. S prizorišča sta se nam javila zakonca Marjeta in Jernej Pisk iz Župnije Poljane, ki sta v Rim pripeljala pet otrok, svoja najmlajša dva in tri njune prijatelje. Marjetine vtise prvega dneva 1. svetovnega dneva otroka objavljamo v nadaljevanju.

Na rimskem Olimpijskem štadionu so plapolale tudi slovenske zastave. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Vtisi Marjete Pisk

Na Olimpijskem štadionu v Rimu se je v soboto popoldne odvil prvi del 1. svetovnega dneva otrok. Srečanje, ki je nastalo na pobudo otrok, je potekalo pod geslom Glejte, vse delam novo. Med več 10.000 otroki in njihovimi spremljevalci smo srečanju prisostvovale tudi družine iz Slovenije, ki smo prišle v lastni režiji ali organizirano z gibanjem Marijino delo.

V dveh dneh pričakujejo okrog 100.000 otrok. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Pester program so oblikovali znameniti italijanski televizijski napovedovalci, pevci in igralci, ki so se jim pridružili tudi mladi umetniki. Vrhunec je dogajanje doseglo s prihodom papeža Frančiška, ki je nagovoril otroke in odgovarjal na njihova vprašanja. V odgovorih je poudaril vlogo otrok kot nosilcev prihodnosti, nujnost prizadevanj za mir in pomen ostarelih v družbi.

Med udeleženci je tudi kakih 50 slovenskih otrok. FOTO: arhiv Marjete Pisk

Na srečanju je bilo prisotnih tudi 80 otrok iz Betlehema, Jeruzalema in Gaze, ki so poleg rednega programa papežu zapeli tudi pesem o miru v več jezikih. Posebne pozornosti so bili deležni tudi ukrajinski otroci, v vprašanjih papežu pa so otroci naslavljali vprašanja nepravičnosti vojn, lakote, pomanjkanja, spomnili so se bolnih in trpečih.

FOTO: arhiv Marjete Pisk

Papež je v svojih odgovorih poudaril, da se delo za mir in pravičnost začne v odnosu do naših najbližjih, in otroke pozval, naj nikoli ne pozabijo na nemočne in ostarele. Poleg papeževega pogovora z otroki je potekala tudi navdihujoča gibalna predstava in kratka nogometna tekma, na kateri so moštvoma pomagali nekdanji znani nogometaši pod vodstvom Gigija Buffona.

Nalaganje
Nazaj na vrh