Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

TVS ostaja brez direktorja; po stavki pogajanja sindikatov in vodstva RTVS

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 24. 05. 2022 / 07:10
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2022 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
TVS ostaja brez direktorja; po stavki pogajanja sindikatov in vodstva RTVS
Programski svet RTVS je na seji dal soglasje tudi spremembi programsko-produkcijskega načrta in spremenjeni programski shemi za letos. FOTO: RTVS

TVS ostaja brez direktorja; po stavki pogajanja sindikatov in vodstva RTVS

Natalija Gorščak, kandidatka za direktorica nacionalne televizije ni dobila soglasja programskega sveta RTVS. Svet je na včerajšnji seji glasoval tudi za vrnitev nekaterih televizijskih oddaj na prvi program. Po včerajšnji opozorilni stavki novinarjev RTVS pa se danes začenjajo pogajanja o stavkovnih zahtevah.

Natalija Gorščak je bila edina, ki se je na ponovni razpis, objavljen aprila, prijavila v skladu z razpisnimi zahtevami. Za soglasje za dodelitev štiriletnega mandata za direktorico televizije bi moralo glasovati vsaj 15 članov 29-članskega sveta, a se jih je tako odločilo le osem. Televizija Slovenija (TVS) tako ostaja brez direktorja s polnimi pooblastili.

Izrekla podporo stavkajočim

Gorščakova je na tem mestu že bila, a jo je generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough avgusta lani razrešil. Eden od razlogov je bilo neukrepanje ob opozorilih o nizki gledanosti. Gorščakova je razrešitev izpodbijala na sodišču.

Na včerajšnji seji programskega sveta RTVS se je med drugim izrekla proti delitvi televizijskega informativnega programa na dve enoti, zavzela pa se je za vrnitev informativnih oddaj, ki jih je programsko-produkcijski načrt zavoda za letos ukinil oz. prestavil na drug kanal. V svojem nastopu je podprla tudi stavko novinarjev v zavodu: »Moji sodelavci so profesionalci. Ko stavka toliko profesionalcev, se je treba zamisliti.

Spremembe informativnega programa

Programski svet RTVS je na seji dal soglasje tudi spremembi programsko-produkcijskega načrta in spremenjeni programski shemi za letos. Načrtovane spremembe so:

  • nova informativna oddaja Panorama na drugem programu (od 30. maja);
  • prenos oddaje Utrip z drugega na prvi program TVS;
  • oddaja Zrcalo tedna bo na sporedu v nedeljo na prvem in ne več v soboto na drugem programu TVS;
  • število TV oddaj Tarča in Studio City bo takšno, kot so določili že novembra lani (kdo bo vodil oddajo Studio City, je odvisno od uredniške odločitve).

Že ob glasovanju o dnevnem redu seje so zavrnili predlog skupine svetnikov, da obravnavajo predlog za takojšnjo vrnitev oddaje Studio City na spored prvega programa TVS v enakem terminu, z enako uredniško ekipo in voditeljem Marcelom Štefančičem.

Sindikati in vodstvo začenjajo pogajanja

Po včerajšnji opozorilni stavki novinarjev iz koordinacije novinarskih sindikatov javne RTVS pa se med sindikati in vodstvom RTVS začenjajo pogajanja o stavkovnih zahtevah. Med temi so novinarska avtonomija, depolitizacija servisa in vzpostavitev socialnega dialoga.

Razrešitev stavkovnih zahtev pričakujejo do konca maja. Če se to ne bo zgodilo, zahtevajo tudi odstop odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru zavoda (MMC) Igorja Pirkoviča, predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča in generalnega direktorja zavoda Grah Whatmougha.

Nalaganje
Nazaj na vrh