Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hubert Mayr, SOE, Angleži, Gorenja Trebuša, Ozna

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 08. 2018 / 09:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.03.2024 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hubert Mayr, SOE, Angleži, Gorenja Trebuša, Ozna
Gorenja Trebuša, cerkev sv. Frančišek Ksaverij. FOTO: Ivo Žajdela

Hubert Mayr, SOE, Angleži, Gorenja Trebuša, Ozna

V soboto, 11. avgusta, je bila v Gorenji Trebuši maša zadušnica za tri avstrijske sodelavce angleške službe SOE.

V soboto, 11. avgusta 2018, je bila v Gorenji Trebuši maša zadušnica za tri avstrijske sodelavce angleške službe SOE (izvirno angleško Special Operations Executive oz. Uprava za posebne operacije), ki so jih tam decembra 1944 umorili pripadniki Ozne; vodilni je bil Hubert Mayr.

Zgodovinar Peter Pirker predstavlja zgodbo o umoru avstrijskega protinacista Huberta Mayerja.

Maševal in pridigal je duhovni pomočnik v Mostu na Soči Niko Rupnik, ki se je spomnil treh avstrijskih, a tudi ostalih žrtev v dolini, tudi z molitvijo za duše krivcev. Po uvodnem duhovnikovem pozdravu je v nemščini prebral misel Martin Mayr, brat ubitega, pred blagoslovom pa avstrijski zgodovinar Peter Pirker. Prevajal ju je Ivo Jevnikar, soavtor Pirkerjevega odmevnega članka o tem zločinu v dunajskem časopisu Die Presse aprila letos.

Martin Mayr, tirolski borec za svobodo

Martin Mayr, brat umorjenega Huberta Mayerja, je dejal, da je bil Hubert Mayr »tirolski borec za svobodo, ki je daroval svoje mlado življenje za osvoboditev Avstrije izpod tujega nacističnega jarma. Od svojega očeta, ki je bil ravno tako žrtev nacionalsocialističnega režima, je prevzel pokončno držo in odločnost.

Popolnoma se je zavedal nevarnosti svojih dejavnosti, saj je zapisal, da bi bil čudež, če bi se od njih vrnil živ. Prepuščen samemu sebi in brez vsake tehnične pomoči je skušal zanetiti odpor na vzhodnem Tirolskem, vendar so njegove pobude izdali. Vse kaže, da ga je smrt pričakala v tem kraju, kjer si je utvarjal, da je že na varnem. Gotov sem, da ga je Bog bogato poplačal za vse, kar je storil za svojo domovino Avstrijo, in da mirno počiva v tuji zemlji.«
Ubiti Hubert Mayr

Članek o zločinu Ozne v dunajskem Die Presse

V sobotni prilogi dunajskega dnevnika Die Presse Spectrum 14. aprila 2018 sta zgodovinar z dunajske univerze dr. Peter Pirker in publicist Ivo Jevnikar objavila srhljivo zgodbo o še enem zločinu komunistične tajne milice Ozne.

Križanje podatkov iz sicer že dolgo znanih dokumentov Ozne in iz publikacij Ljube Dornik Šubelj, Gorazda Bajca, Petra Wilkinsona, Marjana Linasija, Patricka Martina-Smitha in Petra Pirkerja, nove raziskave v Arhivu Republike Slovenije in odlično Pirkerjevo poznavanje avstrijskega odporništva ter stikov britanske službe SOE z njim so razkrili, da so se doslej pogrešani vodilni avstrijski odpornik, tirolski socialist, španski borec in britanski podporočnik Hubert Mayr in njegov kurir Rudolf Moser, nato pa še njegov pomočnik Georg Dereatti (oba iz Ziljske doline) pred hudimi nemškimi racijami v Furlaniji in na Koroškem prek Karavank zatekli k partizanom 9. korpusa. Novembra in decembra 1944 jih je v Gorenji Trebuši zaslišala Ozna za oblast 9. korpusa, za njimi pa so ostali le zapisniki.
Od leve publicist Ivo Jevnikar, zgodovinar Peter Piker z dunajske univerze, brat žrtve Ozne Huberta Mayra Martin Mayr in njegov sin. Stojijo pred hišo v Gorenji Trebuši, na kateri sta tabli v spomin na ustanovitev 9. korpusa in Ozne za oblast 9. korpusa. 

Ozna je je ubijala tudi zaveznike

Potem ko je koroški zgodovinar dr. Marjan Linasi razkril partizanski umor britanskega majorja Alfgarja Hesketha-Pricharda na Svinški planini v začetku decembra 1944 in teh novih podatkih, tako zdaj vemo, da je Ozna ubila edina dva zahodna častnika, ki sta bila takrat v okviru britanske službe SOE operativna na Koroškem, poleg tega pa še dva avstrijska kurirja omenjene službe. Same zaveznike, torej.

Več v priponkah. 

Peter Pirker, Ivo Jevnikar, So geheim wie moglich, Die Presse, 14. 4. 2018

Nalaganje
Nazaj na vrh