Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Učencem od ponedeljka na voljo testi za prostovoljno samotestiranje

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 23. 08. 2022 / 15:35
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Učencem od ponedeljka na voljo testi za prostovoljno samotestiranje
FOTO: Pixabay

Učencem od ponedeljka na voljo testi za prostovoljno samotestiranje

Učencem in dijakom bodo od ponedeljka, 29. avgusta v lekarnah na voljo testi za prostovoljno samotestiranje. Le to bo sprva neobvezno in namenjeno predvsem preverjanju tistih s simptomi bolezni.

Testiranje bo prostovoljno in bo potekalo v domačem okolju, je na novinarski konferenci ministrstva za zdravje povedal državni sekretar Tadej Ostrc. Sredstva za teste bodo zagotovili iz proračuna.

Kot je pojasnil Ostrc, bo samotestiranje učencev in dijakov, potekalo na domu in bo usmerjeno predvsem v iskanje posameznikov z znaki okužbe s koronavirusom, in ne iskanju asimptomatskih okužb. Epidemični ukrepi bodo jeseni namreč usmerjeni predvsem v zaščito ranljivih skupin, kot so starejši in imunsko oslabelih.

Posamezni dijak oziroma učenec bo imel na mesec na voljo deset kompletov za samotestiranje.

Na ministrstvu v skladu s priporočili posvetovalne posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v prvi fazi epidemije priporočajo samotestiranje na domu za učence s simptomi koronavirusa in za učence, ki so bili v stiku s pozitivnimi na koronavirus. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih.

Poleg že omenjenih priporočil za samotestiranje v šolah je posvetovalna skupina prejšnji teden objavila tudi druge usmeritve za obvladovanje epidemije covida-19 v jesensko-zimskem času. Predlagane usmeritve so razdeljene v dve fazi, stopnjevanje ukrepov pa bo odvisno predvsem od zasedenosti kapacitet intenzivnih postelj.

Nalaganje
Nazaj na vrh