Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Belgijski škofje: opravičilo za ukradene otroke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 12. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2023 / 16:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Belgijski škofje: opravičilo za ukradene otroke
Okoli 30.000 otrok v Belgiji je bilo takoj po rojstvu odvzetih materam in za plačilo izročenih posvojiteljem. FOTO: Pixabay

Belgijski škofje: opravičilo za ukradene otroke

V Belgiji se je v drugi polovici 20. stoletja rodilo okoli 30.000 otrok, ki so jih redovnice neposredno po rojstvu odvzele materam in jih v zameno za visoko denarno plačilo izročile posvojiteljem. Belgijski škofje so pred dnevi objavili uradno izjavo o t. i. »cerkvenih otrocih«.

V Sloveniji je Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti na eni izmed sej v letošnjem maju obravnavala primere domnevno ukradenih otrok, ki naj bi se po slovenskih porodnišnicah dogajali v letih med 1971 in 1990. Nekatere tragične zgodbe slovenskih mamic smo predstavili tudi na naši spletni strani. Podobno življenjsko zgodbo pa doživljajo številne matere v Belgiji, kjer so jim v drugi polovici 20. stoletja odvzeli okoli 30.000 novorojenčkov in jih za plačilo izročili posvojiteljem.

Prodaja otrok v Flandriji se je dogajala pod okriljem Katoliške cerkve.

Prodaja otrok v Flandriji se je dogajala pod okriljem Katoliške cerkve in ta se je v zadnjih dneh znova znašla na naslovnicah tamkajšnjih medijev. Po navedbah spletnega portala Vatican News je belgijski časnik Het Laatste Nieuws t. i. »cerkvenim otrokom« posvetil podkast, v katerem so obnovili dogajanje v letih po koncu druge svetovne vojne do obdobja osemdesetih let prejšnjega stoletja. Takoj po koncu oddaje so belgijski škofje v izjavi za javnost (skupaj s flamskim parlamentom) v imenu Katoliške cerkve izrekli iskreno opravičilo »vsem žrtvam prisilnih posvojitev«. Kot so zapisali, se »zavedajo trpljenja velikega števila bioloških mater in posvojenih otrok. Bolečina ločitve je pogosto dolgotrajna in jo je zdaj treba dokončno ozdraviti.«

Preberite tudi: Simona Šeremet Kalanj o iskanju ukradenih otrok: V bistvu se gremo skrivalnice

V omenjenem obdobju je okoli 30.000 žensk v Belgiji rodilo otroke, ki so jim bili odvzeti takoj po rojstvu, redovnice pa so jih za denarno plačilo posredovale posvojiteljem. To se je dogajalo v različnih domovih pod okriljem katoliških ženskih redov, kamor so se očitno zatekle nezakonske matere tik pred porodom. V izjavah prič je posebej izpostavljenih več redovnih hiš v Flandriji. Družine, ki so čakale na otroka, so plačale od 10.000 do 30.000 belgijskih frankov za posvojitev novorojenčka.

Flamski parlament se je za »veliko sramoto« že leta 2015 opravičil »zaradi poznega odziva oblasti na poročila o prisilnih posvojitvah«.

Flamski parlament se je za »veliko sramoto« že leta 2015 opravičil »zaradi poznega odziva oblasti na poročila o prisilnih posvojitvah«. Zadeva pa se je zdaj znova pojavila v medijih, in sicer zaradi ustanovitve posebne komisije, ki preučuje zlorabe mladoletnikov. Belgijski škofje so se zavezali, da bodo po svojih močeh prispevali k iskanju bioloških mater in posvojencev. Po besedah njihovega tiskovnega predstavnika Tommyja Scholtesa so si zadali poseben cilj: vzpostaviti želijo stike, poiskati upravitelje arhivov in jih prepričati, naj posredujejo informacije, ki so še na voljo.

Nalaganje
Nazaj na vrh