Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: parlament potrdil nov datum božiča

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 19. 07. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2023 / 05:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: parlament potrdil nov datum božiča
Številne župnije so že ob zadnjem božiču prestavile božične maše s 7. januarja na 25. december v znak protesta proti ruski agresiji. FOTO: Tatjana Splichal

Ukrajina: parlament potrdil nov datum božiča

Ukrajinska grkokatoliška cerkev s 1. septembrom prehaja na nov koledar obeleževanja velikih praznikov, ki ga je ukrajinski parlament potrdil konec preteklega tedna. Že letos bodo verniki, ki pripadajo tej Cerkvi, božič praznovali 25. decembra in ne več 7. januarja.

Prehod na praznovanje velikih praznikov po gregorijanskem koledarju je podprlo 90 odstotkov vernikov. Ti bodo odslej praznik sv. Miklavža praznovali 6. decembra, božič 25. decembra in praznik sv. Treh kraljev 6. januarja, torej sočasno z verniki Rimokatoliške cerkve. Premika se tudi praznovanje dneva ukrajinske državnosti, in sicer z 28. julija na 15. julij. V primeru premičnih praznikov, kot je velika noč, pa se bodo ohranila obstoječa pravila.

Do leta 2025 prehodno obdobje

Za sprejetje zakona, ki ga je predlagal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je glasovalo 241 poslancev od 450-članskega parlamenta.

Reforma bo začela veljati z novim liturgičnim letom, ki se pri grkokatolikih prevesi s 1. septembrom, je za spletno Družino pojasnil grkokatoliški duhovnik ukrajinskega rodu Ivan Skalivsky, ki deluje v Metliki.

Ivan Skalivsky opozarja, da je reforma koledarja delikatno vprašanje. FOTO: Osebni arhiv

Do leta 2025 bo sicer veljalo prehodno obdobje, v katerem lahko po posameznih škofijah z dovoljenjem škofa praznike še praznujejo po starem koledarju. Na nov koledar bodo prešle tudi številne druge grkokatoliške škofije po svetu.

Odločitev spodbudila ruska agresija

Odločitev za spremembo koledarja je pospešila ruska agresija na Ukrajino, reforma koledarja pa je sicer del priprav na obeleževanje 1700. obletnice prvega nicejskega koncila leta 2025, je pojasnil Skalivsky. Cilj skupnih prizadevanj Vatikana in Carigrada je, da bi kristjani po vsem svetu veliko noč praznovali na isti dan, je še dodal.

Reformi naklonjena tudi Ukrajinska pravoslavna cerkev

Koledarski reformi je naklonjena tudi Ukrajinska pravoslavna cerkev, ki bo prav tako s 1. septembrom sprejela nov koledar, bodo pa posamezne župnije in samostani še lahko praznike praznovali po starem koledarju. »Reforma koledarja teče počasi, kar je razumljivo,« pravi Skalivsky. Povedal je še, da bodo o končni odločitvi pravoslavni škofje razpravljali na arhijerejskem saboru v Kijevsko-Pečerski lavri, končna odločitev pa bo potrjena na lokalni konferenci 27. julija. Vendar je vodja Ukrajinske pravoslavne cerkve metropolit Epifanij že potrdil, da odločitev velja in da prehod na gregorijanski koledar bo.

Skalivsky ob tem poudarja, da reformi koledarja niso naklonjene vse pravoslavne skupnosti. »Vprašanje koledarja je zelo delikatno in potrebuje svoj čas. Sam prehod na nov koledar mora biti naraven in razumevajoč. Vse reforme in koraki glede tega pa vodijo do enotnosti in skupnega razumevanja krščanstva,« je še dejal.


Nalaganje
Nazaj na vrh