Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: Ruski napad na poln trgovski center

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 06. 2022 / 07:33
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: Ruski napad na poln trgovski center
125. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Twitter

Ukrajina: Ruski napad na poln trgovski center

Raketa iz ruskega bombnika je včeraj popoldan zadela trgovinski center v ukrajinskem mestu Kremenčuk, v katerem je bilo po podatkih ukrajinskih oblasti v tistem trenutku več kot tisoč ljudi. Natančno število smrtnih žrtev še ni znano.

Napad so nemudoma obsodili voditelji držav skupine G7 zbrani na vrhu v Nemčiji, Ukrajina pa je zahtevala sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN. Skupina G7 je napad opredelila kot odvratno dejanje in vojni zločin.

»Brezobzirni napadi na nedolžne civiliste so vojni zločini. Ruski predsednik Vladimir Putin in odgovorni za napad bodo odgovarjali,« je sporočila skupina voditeljev držav G7.

Zelenski incident označil za teroristični napad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad, v katerem je bilo po zadnjih znanih podatkih vsaj 18 smrtnih žrtev ter več kot 40 ranjenih, označil za enega najbolj predrznih terorističnih napadov v zgodovini Evrope.

Zelenski je poudaril, da trgovinski center Rusiji ni predstavljal nobene grožnje in ni imel nobene strateške vrednosti kot tarča. Rusija naj bi po njegovih besedah teroristično dejanje izvedla, da onemogoči normalno življenje ljudi.

»Rusija še naprej izživlja svojo nemoč nad navadnimi civilisti. Nima smisla računati na njeno dostojnost in človeškost,« je v večernem nagovoru Ukrajincem v ponedeljek povedal Zelenski.

Ukrajinske oblasti poročajo, da je raketo izstrelil ruski bombnik tupoljev 22M3, ki je letel nad zahodno Rusijo pri Kursku. Kremenčuk, ki leži jugovzhodno od Kijeva, je napadla še ena podobna raketa iz istega ali podobnega ruskega bombnika, ki je uničila športno dvorano.

Napad je obsodil tudi tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa Stephane Dujarric in dejal, da civilna infrastruktura ne sme nikoli biti tarča napadov.

Raketni napad v bližini ljudi, ki so čakali na pitno vodo

Na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo spopadi za nadzor nad strateško pomembnim mestom Lisičansk. V tamkajšnjem raketnem napadu naj bi bilo ubitih osem ljudi, tuje medije povzema STA.

Prav tako naj bi ruske sile poskušale vdreti v naftno rafinerijo v Vovčojarivki, južno od Lisičanska. Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je sporočil, da Moskva v mestu uničuje infrastrukturo, kot so črpališča, mostovi in avtomobilski predori, ter obstreljuje mnoge soseske.

Ena od ruskih raket je po njegovih besedah priletela tudi v bližino ljudi, ki so stali v vrsti za pitno vodo. Napad naj bi terjal osem smrtnih žrtev in ranil 21 oseb.

V Harkivu med ranjenimi tudi otroci

Tudi iz severovzhodnega mesta Harkiv poročajo o smrtnih žrtvah, in sicer je v ruskem obstreljevanju umrlo pet oseb, 22 pa jih je bilo ranjenih, je povedal ukrajinski regionalni poveljnik Oleg Sinegubov. Dodal je, da je bilo med ranjenimi tudi pet otrok.

V luči ruskih napadov na civiliste in civilno infrastrukturo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem danes pozval ZDA, naj Rusijo označijo za državo, ki sponzorira terorizem. Zelenski je pri tem poudaril, da bi to odločitev moral podpreti "ves demokratični svet".


Nalaganje
Nazaj na vrh