Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinci uničili pomemben most pri Hersonu [VIDEO]

Za vas piše:
K. Z.
Objava: 28. 07. 2022 / 10:26
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinci uničili pomemben most pri Hersonu [VIDEO]
FOTO: Volodimir Zelenski

Ukrajinci uničili pomemben most pri Hersonu [VIDEO]

Ukrajinske sile so uničile strateško pomemben most do Hersona na jugu države, kjer pa naj bi ruska vojska pripravljala protiofenzivo, da bi ustavila napredovanje Ukrajincev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem napovedal povečanje izvoza električne energije potrošnikom v Evropski Uniji.

Ukrajinska vojska nadaljuje s protinapadi v južni regiji Herson, kjer je po navedbah ponovno prevzela nadzor nad krajem Andrijivka. Z območja prihajajo tudi poročila o ukrajinskem obstreljevanju pomembnega mostu prek reke Dneper.

Ukrajinske oborožene sile so objavile posnetek obstreljevanja mostu. Da je bil ta zadet in da so ustavili promet, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na družbenih omrežjih potrdil tudi namestnik vodje proruskih regionalnih oblasti, Kiril Stremusov. Mostovi na tem območju veljajo za strateško zelo pomembne, saj je Dneper velika reka, ki jo je težko prečkati.

Zelenski napovedal povečanje izvoza električne energije v EU

V luči energetske krize v Evropi, ki jo je povzročila ruska invazija na Ukrajino, namerava Ukrajina povečati izvoz električne energije v EU, je v sredo napovedal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dodal je, da bo njegova država postala eden od garantov evropske energetske varnosti. 

»Pripravljamo se na povečanje izvoza električne energije potrošnikom v Evropski uniji,« je v svojem dnevnem nagovoru, objavljenem na spletni strani ukrajinskega predsedstva, dejal Zelenski.


Ruski državni energetski velikan Gazprom je v sredo zmanjšal dobavo plina v Evropo po plinovodu Severni tok 1 s 40 odstotkov zmogljivosti na približno 20 odstotkov in že napovedal nove redukcije dobave. Države EU so zavrnile utemeljitve Moskve o tehničnih težavah s plinovodom ter v torek dosegle dogovor o zmanjšanju porabe plina za 15 odstotkov do marca 2023, navaja STA

Center za nadzor izvoza ukrajinskega žita v Istanbulu

V Istanbulu so danes uradno odprli center za poveljevanje in nadzor, ki bo usklajeval izvoz ukrajinskega žita po Črnem morju. Ukrajinske oblasti pa so medtem sporočile, da so v treh črnomorskih pristaniščih že pričeli z delom, da bi obnovili izvoz žita, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodelovali bodo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN

Dogovor o skupnem centru so sklenili v okviru prelomnega sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki sta ga Rusija in Ukrajina minuli petek v Istanbulu podpisali z Združenimi narodi in Turčijo. V centru bodo sodelovali predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN. Njihova glavna naloga bo spremljanje varne plovbe ukrajinskih ladij z žitom po ustaljenih poteh in nadzor nad tovorom, da bi preprečili prevažanje orožja, navaja STA.

Iz Kijeva so medtem sporočili, da so v treh črnomorskih pristaniščih, Odesa, Černomorsk in Pivdeni, ponovno pričeli z delom, da bi obnovili izvoz žita. Ukrajinska mornarica pa je na družbenih omrežjih dodala, da bo spremljala tovorne ladje na poti v pristanišča in iz njih, ter da se varnostni koridorji še določajo.


Kupi v trgovini

Donacija - Ukrajina
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh