Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinska cerkvena voditelja odločno obsodila »vojne zločine«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 04. 2022 / 11:44
Oznake: Cerkev, Škof, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinska cerkvena voditelja odločno obsodila »vojne zločine«
Kijevski višji nadškof Ševčuk med nedeljskim video nagovorom. FOTO: Facebook/zajem zaslona

Ukrajinska cerkvena voditelja odločno obsodila »vojne zločine«

Voditelja Pravoslavne in Grško-katoliške cerkve v Ukrajini sta odločno obsodila umore civilistov s strani ruskih vojakov v predmestju Kijeva.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

»Le nekaj deset kilometrov od Kijeva, v osvobojenih mestih, vidimo grozljive vojne zločine,« je v včerajšnjem dnevnem video nagovoru dejal grškokatoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, ki omenja »množična grobišča s stotinami trupel brez znamenj življenja«.

Po Ševčukovih besedah so na ulicah našli ustreljene ljudi, nekatere z zvezanimi rokami na hrbtu, pa tudi gola trupla žensk. Evropa je nekoč že videla grozljive podobe po osvoboditvi svojih mest pred nacisti. Danes so te podobe na ogled v Ukrajini. Pomembno je, da jih vidi ves svet.

Ekumenski patriarh Bartolomej I. in kijevski metropolit Epifanij. FOTO: Wikipedia

Metropolit Epifanij, voditelj Ukrajinske avtonomne pravoslavne cerkve, je na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Na stotine, morda na tisoče nedolžnih ljudi je bilo v nekaj tednih ruske okupacije mučenih do smrti.« Civilisti niso predstavljali nevarnosti za okupatorja, pobili so jih brez »vojaške nuje«. Do nedavnega so bila mesta Irpin, Buča in Hostomel »uspešni in prijetni kotički naše dežele«. Zdaj pa umorjeni civilisti ležijo blizu svojih domov in v množičnih grobiščih.

Višji nadškof Ševčuk: zahvala Marijinim romarskim središčem za pismo Putinu

Višji nadškof Ševčuk se je v nedeljskem nagovoru tudi zahvalil vodilnim evropskim marijanskim svetiščem za njihovo pismo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Francoski Lurd, portugalska Fatima, nemški Altötting, avstrijski Mariazell, poljska Čenstohova in italijanski Loreto so »središča, ki danes tvorijo vest in zavest kristjanov v Evropi,« tako voditelj ukrajinskih katoličanov.

Najpomembnejša romarska središča v Evropi Evropski parlament pozivajo k sprejemu Ukrajine v Evropsko unijo.

Najpomembnejša romarska središča v Evropi so minuli konec tedna v javnih pismih izrazila odločno nasprotovanje vojni v Ukrajini in podprla prošnjo države za pridružitev Evropski uniji. »Zavračamo ruski napad na Ukrajino in odločno obsojamo uničujoče sovražnosti Ruske federacije,« je zapisano v pismu organizacije »Shrines of Europe« (Svetišča Evrope) ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Evropski parlament pozivajo k sprejemu Ukrajine v Evropsko unijo.

Borci za človekove pravice: v vojni umorjenih najmanj 158 otrok

Po podatkih vlade v Kijevu je bilo v ruski vojni proti Ukrajini doslej ubitih že najmanj 158 otrok, najmanj 258 pa ranjenih. Komisarka ukrajinskega parlamenta za človekove pravice Ljudmila Denisova je številko včeraj objavila na družbenem omrežju Facebook, pri tem pa se je sklicevala na Državni register preiskovalnih postopkov in druge vire. Dejanskega števila mrtvih in ranjenih otrok trenutno ni mogoče določiti, saj ruske čete še naprej napadajo ukrajinska mesta, je pojasnila Denisova.

Združeni narodi so v Ukrajini od začetka vojne 24. februarja našteli 1.325 ubitih civilistov in 2.017 ranjenih.

Združeni narodi so v Ukrajini od začetka vojne 24. februarja našteli 1.325 ubitih civilistov in 2.017 ranjenih. Urad visokega komisarja za človekove pravice v Ženevi je sporočil, da je po njihovih domnevah dejansko število žrtev »bistveno večje«, ker so poročila iz krajev, kjer so divjali najhujši spopadi, zamujala. Večina civilnih žrtev je umrla zaradi napadov z eksplozivnim orožjem z množičnimi učinki, kot so težko topništvo, rakete in zračni napadi.

Nalaganje
Nazaj na vrh