Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinske Cerkve zahtevajo pomilostitev Timošenkove

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 05. 04. 2012 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ukrajinske Cerkve zahtevajo pomilostitev Timošenkove

Skupni poziv v prid nekdanji predsednici ukrajinske vlade.

Več ukrajinskih Cerkva je državnega predsednika Viktorja Janukoviča pozvalo, naj iz zapora izpusti Julijo Timošenko. Skupni poziv v prid nekdanji predsednici ukrajinske vlade sta po navedbah ukrajinskh medijev podpisala najvišja predstavnika od Moskve ločene ukrajinske pravoslavne Cerkve in z Rimom povezane grško-katoliške Cerkve, patriarh Filaret in nadškof Svjatoslav Ševčuk. V imenu Ukrajinske rimokatoliške škofovske konference je zahtevo podpisal njen podpredsednik škof Marcian Trofimiak.

“Dolžnost Cerkve je, da poziva k odpuščanju, usmiljenju in ljubezni do bližnjega,” je po navedbah medijev zapisano v pozivu. Pomilostitev Timošenkove bi bila znamenje vseh teh kreposti. Voditeljica opozicije, ki je bila zaradi zlorabe položaja oktobra lani obsojena na sedemletno zaporno kazen, naj bi znova prišla na prostost. Cerkveni predstavniki pa od Janukoviča zahtevajo tudi politične reforme. Pravice in svoboščine morajo biti ukrajinski družbi zagotovljene, še posebej na področju pravosodja.

Kanonična ukrajinsko-pravoslavna Cerkev, ki je podrejena Moskovskemu patriarhatu, poziva predsedniku ne podpira, prav tako tudi ne predstavniki pravoslavnih in protestantskih manjšinskh Cerkva.

Ukrajinsko pravosodje je Timošenkovi pred nekaj dnevi dovolilo, da je zapor začasno zapustila zaradi zdravstvene oskrbe. Tuje vlade in zagovorniki človekovih pravic so ponovno izrazili kritiko, da je obsodba Timošenkove politično motivirana.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh