Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski duhovniki za obtožnico proti patriarhu Kirilu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 04. 2022 / 16:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski duhovniki za obtožnico proti patriarhu Kirilu
Kiril I. je s podporo vojni v Ukrajini zagrešil »moralni zločin«. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski duhovniki za obtožnico proti patriarhu Kirilu

Okoli 260 ukrajinskih pravoslavnih duhovnikov pod okriljem moskovskega patriarhata poziva k cerkvenemu sodnemu procesu proti ruskemu pravoslavnemu patriarhu Kirilu I.

Na cerkvenem zboru bi morali voditelja Ruske pravoslavne cerkve odstaviti ter obsoditi vojno Rusije proti Ukrajini, je po navedbah avstrijskega Kathpressa zapisano v pozivu, ki ga je med drugimi podpisal duhovnik Andrej Pinčuk ter njegovo vsebino objavil na svojem Facebook profilu. Kiril I. je s podporo vojni v Ukrajini zagrešil »moralni zločin«, med bogoslužji pa s prižnice oznanja »nauke ruskega sveta, ki niso v skladu z nauki Pravoslavne cerkve«.

V tujini, zlasti v Ukrajini, so Kirilove izjave o vojni deležne odločnih kritik.

»Ker moskovski patriarh Kiril odkrito podpira rusko agresijo proti Ukrajini, smo se duhovniki Ukrajinske pravoslavne cerkve odločili, da se z obtožnico zoper patriarha obrnemo na Svet voditeljev starodavnih vzhodnih Cerkva,« je zapisano v pozivu z naslovom »Mednarodno cerkveno sodišče«. V zgodovini Ruske pravoslavne cerkve obstaja tudi precedenčni primer. Leta 1666 je bil moskovski patriarh Nikon umaknjen s položaja, odvzeto mu je bilo tudi škofovsko dostojanstvo. Kot »preprostega meniha« so ga poslali v samostan, kjer naj bi opravljal pokoro. Pinčuk je po objavi na družbenih omrežjih pod omenjeni poziv dodal še več podpisnikov.

Moskovski patriarh je tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V začetku marca je Kiril I. rusko vojno proti Ukrajini upravičil kot »metafizični boj« med dobrim in zlim, ki prihaja z Zahoda. Pred tednom dni je med bogoslužjem v osrednjem svetišču oboroženih sil prosil vojake, naj izpolnijo svojo prisego. Biti morajo pripravljeni darovati svoje življenje za bližnjega, kot nam zapoveduje Sveto pismo. V tujini, zlasti v Ukrajini, so Kirilove izjave o vojni deležne odločnih kritik.

Zadnje raziskave kažejo, da večina ukrajinskih državljanov po novem podpira neodvisno Pravoslavno cerkev Ukrajine.

Okoli 60 odstotkov Ukrajincev pripada Pravoslavni cerkvi, pri čemer pa gre za dve različni veji: Ukrajinski pravoslavni cerkvi moskovskega patriarhata in neodvisni (avtokefalni) Pravoslavni cerkvi Ukrajine, ki je bila ustanovljena konec leta 2018. Cerkev pod okriljem Moskve ima v Ukrajini občutno več občestev kot katera koli druga veroizpoved. Zadnje raziskave pa kažejo, da večina državljanov zdaj podpira novejšo, neodvisno Pravoslavno cerkev Ukrajine.

Nalaganje
Nazaj na vrh