Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rusija: duhovnik kaznovan zaradi kritike vojne v Ukrajini

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 03. 2022 / 07:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 07:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rusija: duhovnik kaznovan zaradi kritike vojne v Ukrajini
Obtoženi duhovnik je bil deležen obilne podpore in je z darovi hitro dosegel potrebno vsoto za denarno kazen. FOTO: Vatican Media

Rusija: duhovnik kaznovan zaradi kritike vojne v Ukrajini

Ruski pravoslavni duhovnik, ki je izrazil kritiko glede prelivanje krvi v Ukrajini, je bil deležen denarne kazni.

Ker je v Rusiji prepovedano govoriti proti »vojaški ofenzivi«, je moral Ioann Burdin plačati okoli 35.000 rubljev (okoli 330 evrov), poroča spletni portal Vatican News.

Tudi ruski vojaki ubijajo svoje brate in sestre v Kristusu.

Duhovnik, ki deluje približno 400 kilometrov vzhodno od Moskve v mestu Karabanovo, je 6. marca letos v pridigi, v kateri je spregovoril tudi o Ukrajini, dejal, da je ne glede na kakršno koli politično oceno »zlahka kršiti Božjo zapoved, ki nam veleva: ne ubijaj«. »Tudi ruski vojaki ubijajo svoje brate in sestre v Kristusu,« naj bi v svojem nagovoru dejal duhovnik. Budrina so nato aretirali, zaslišali in obsodili na plačilo denarne kazni. Deležen pa je bil obilne podpore in z darovi je bila hitro dosežena potrebna vsota za denarno kazen. Kmalu po začetku vojne je Budrin na spletni strani svoje župnije že govoril o »nedopustnem prelivanju krvi«.

»Postal sem previdnejši in to mi ni všeč. Silim se, da še naprej jasno povem, kar mislim,« je pravoslavni duhovnik dejal v pogovoru za italijansko agencijo SIR. Ker na spletni strani svoje župnije ne sme več pisati, ima zdaj profil na aplikaciji Telegram: »Tam pišem, kar čutim in mislim. Ne gre vedno za politiko, kajti predvsem mi je do tega, da v ljudeh ohranjam živo vero, jim pomagam, da bi našli svojo pot v Kristusu in ji tudi sledili.«

Malce neumno bi bilo, če se v teh razmerah ne bi ničesar bal.

Seveda ga je tudi malo strah, to je človeško. In malce neumno bi bilo, če se v teh razmerah ne bi ničesar bal. Toda vera mu daje moč. Misel na smrt in vstajenje mu je domača zaradi številnih pogrebov, ki jih je opravil. Kdor ga prijavi policiji ali metropolitu, izraža le lastno zlobo, zato je do teh ljudi skrajno sočuten.

Nalaganje
Nazaj na vrh