Zapri
Iskanje

Ulična razstava o cerkvi sv. Elizabete

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 07. 2021 / 07:26
Oznake: Cerkev, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.07.2021 / 07:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ulična razstava o cerkvi sv. Elizabete

Ulična razstava o cerkvi sv. Elizabete
FOTO: Spletna stran Spotur
V mestnem jedru Slovenj Gradca, na Trgu svobode pred cerkvijo sv. Elizabete, je od 24. julija dalje na ogled ulična razstava o častitljivem jubileju župnijske cerkve, 770-letnici izgradnje in posvetitve.

Cerkev sv. Elizabete je med pomembnejšimi sakralno–umetnostnimi spomeniki v mestnem jedru Slovenj Gradca. Posvečena je sv. Elizabeti (1207-1231), zavetnici revnih in ubogih ter zaščitnici karitativnih dejavnosti. 

Najstarejša stavba v mestu

Cerkev je bila zgrajena že šestnajst let po letu 1235, ko je Elizabeta postala svetnica in je tako celo prva med vsemi, ki je bila namenoma pozidana in posvečena imenu in nepozabnemu delu madžarske princese, turingijske deželne grofice in andeške svetnice, s katero se je Slovenj Gradec vpisal med pomembna središča v Evropi. 

Cerkev so zgradili kmalu po Elizabetini smrti. FOTO: Spletna stran Spotur

Zgovoren spomenik vrednotam

Slovenjgraška srednjeveška cerkev je v poznejših stoletjih sicer doživela mnoge prezidave. Vsako obdobje kulturne zgodovine jo je v mestu z bogato umetnostno tradicijo znalo ozaljšati za novo vrsto pomembnih spomenikov kulturne dediščine, vendar pa je vsa stoletja do danes ostala pomenljiv in zgovoren spomenik vrednotam, ki nas lahko tudi danes, v svetu  nadvlade brezobzirne gospodarske moči in pomanjkanja solidarnosti, navdihujejo in nam kažejo pravo pot v prihodnost. 

Vse do novembra bo v mestnem jedru na ogled razstava, ki prikazuje pomembne mejnike naše zgodovine v povezavi z grofi Andeškimi in cerkvijo svete Elizabete. FOTO: Spletna stran Spotur

790 let od njene smrti

V Slovenj Gradcu bodo obletnico posvetitve cerkve obeležili še z nekaj dogodki v jesenskem času, z zaključkom v novembru, na Elizabetin god, saj letos mineva tudi 790 let od njene smrti. Zavetnice karitativnih dejavnosti se bomo spomnili tudi v okviru tradicionalnega Mirovniškega festivala v septembru, mnoge vsebine pa bodo zaživele z virtualno predstavitvijo na spletu.  

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh