Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ulična zabava za Don Boska

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 08. 2015 / 09:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ulična zabava za Don Boska

V perujski Limi je svetnika počastilo 15.000 vernikov.

Na 200. obletnico rojstva sv. Janeza Boska, ki smo jo obhajali včeraj, se je zaključilo jubilejno Boskovo leto. Ob tej priložnosti so po vsem svetu priredili številne slovesnosti.

Teden dni pred zaključkom jubilejnega leta se je na ulicah perujske prestolnice Lime zbralo več kot 15.000 članov salezijanske družine, ki so slovesno obeležili obletnico rojstva italijanskega vzgojitelja in redovnega ustanovitelja.

P. Santo Dal Ben, provincial salezijancev v Peruju, je v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA povedal, da ta dogodek lahko razumemo kot »znamenje občutljivosti za družino v sodobnem svetu, še posebej v družbi, ki družino včasih korenito pretrese; obstaja veliko različnih načinov razmišljanja, družina pa ni deležna zadostne pozornosti in povsem jasno je, da to s seboj prinaša neugodne posledice«.

»Namen tega pohoda ni bil nasprotovanje komur ali čemur koli, ampak potrditev vrednot, ki se nam zdijo pomembne … Zdi se mi, da smo glede teh vprašanj na povsem isti valovni dolžini s papežem Frančiškom«, je pojasnil p. Santo. Tudi Don Bosko je v želji, da bi pomagal otrokom z ulice, ustvaril družinsko vzdušje v oratorijih in skušal ponazoriti družinske vezi, ki naj bi jih vsak posameznik izkusil v lastni družini.

Dogodek v Limi z naslovom »Družinski sprehod z Don Boskom« je privabil številne člane salezijanske družine – mlade, starše, otroke, stare starše in posvečene osebe, ki so skupaj peli in vzklikali ter s seboj nosili napise o Don Bosku in pomenu družine.

Prehodili so osrednjo mestno avenijo, p. Santo pa je vse zbrane ob koncu spomnil na tri pomembne besede, ki jih papež Frančišek vedno priporoča v uporabo družinam: prosim, hvala in oprosti. Salezijanski provincial v Peruju je nato spodbudil vse udeležence shoda, naj se udeležijo tudi drugih slovesnosti ob dvestoletnici Don Boskovega rojstva ter naj si prizadevajo, da bi priljubljenega svetnika še bolje spoznali.

»Obstajajo ljudje, ki s svojim življenjem zapustijo pečat svetu, pečat družbi, ki ga lahko najbolje občuti, in to se imenuje izobraževanje. Don Bosko je bil eden izmed takšnih ljudi. Mislim, da poznavanje Don Boska človeka obogati, saj je svetnik Božji dar Cerkvi in Božji dar človeštvu.«

»Ko te darove enkrat občutimo in jih vzljubimo, obogatijo vsakogar, tako tiste, ki jih salezijanska karizma spremlja že od otroštva kot tiste, ki jo izkušajo šele zdaj. Vse skupaj vabim, da se približate Don Bosku in z vsakim dnem vas bo malce bolj obogatil«, je svoje misli sklenil p. Santo Dal Ben.

Vir: CNA
Foto: CNA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh