Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umestitev novega papeža po spremenjenem obredu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 02. 2013 / 02:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umestitev novega papeža po spremenjenem obredu

Papeški ceremonjer Guido Marini: umestitev ne bo del bogoslužnega obreda; kardinali naj bi svojo zvestobo in pokorščino novemu papežu izrekli tudi javno; obisk patriarhalnih cerkva lahko odložen.

Bogoslužno slavje ob nastopu novega papeža na položaj poglavarja katoliške Cerkve bo po odredbi Benedikta XVI. prirejeno po malce spremenjenem obredu. Tako naj bi umestitev novoizvolljenega poglavarja ne bila del bogoslužnega obreda, ampak naj bi se zgodila pred njegovim začetkom, je poudaril papeški ceremonjer Guido Marini v pogovoru za vatikanski časnik 'L'Osservatore Romano'. V času svojega pontifikata je Benedikt XVI. ob številnih priložnostih spodbujal dosledno razmejitev mašnega slavja in ostalih bogoslužnih elementov.

Nova odredba še predvideva, da kardinali novemu papežu svoje zvestobe in pokorščine ne bodo izrekli le neposredno po končanih volitvah v Sikstinski kapeli, ampak tudi javno. Kot je veljalo še v primeru umestitve Janeza Pavla II. leta 1978, naj bi kardinali v okviru bogoslužja ob umestitvi novega cerkvenega poglavarja posamično pokleknili pred papežem in mu izrekli svojo pokorščino. Po izvolitvi Benedikta XVI. leta 2005 je to dejanje simbolično opravilo dvanajst oseb: trije kardinali, en škof, duhovnik, redovniki in redovnice ter zakonski par.

Spremembe so predpisane tudi na področju prevzema rimskih patriarhalnih cerkva: za obisk bazilik sv. Pavla zunaj obzidja in sv. Marije Velike (Marije Snežne), ki naj bi jih novoizvoljeni cerkveni poglavar po doslej veljavnih pravilih obiskal v štirinajstih dneh po nastopu položaja, si bo novi papež lahko vzel več časa.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh