Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Umetna inteligenca« brez morale

Za vas piše:
Matej Kovač
Objava: 02. 03. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2024 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Umetna inteligenca« brez morale
Matej Kovač. FOTO: Tatjana Splichal

»Umetna inteligenca« brez morale

Celo osebe, ki ne uporabljajo računalnika, vedo, da se s pomočjo iskalnika Google na internetu poišče različne vsebine.

Med vsemi iskalniki ima Google prevladujočo vlogo, ki temelji na množici algoritmov (to je natančnih navodil računalnikom), ki na osnovi preteklega iskalčevega delovanja na spletu in delovanja drugih iskalcu podobnih oseb najbolje ugotovijo, katera izmed številnih najdenih vsebin najbolje ustreza interesu iskalca. Mnogi že dalj časa sumijo, da so v Googlu kot tudi v drugih družbah globalne medijske in zabavne industrije pri razvrščanju in ponujanju vsebin pristranski. Kar je po mnenju novodobnih socialnih inženirjev napredno, se uporabnikom servira pogosto in na prijazen način, dostop do »nazadnjaških« vsebin pa se zavira.

Umetna inteligenca je velikanska nadgradnja iskalnikov. Ne samo da poišče na spletu, kar uporabnika zanima, ampak je sposobna oblikovati povzetke, ustvarjati nove vsebine (besedila, glasbo, slike), pisati računalniške programe in še in še. Modeli umetne inteligence ne razmišljajo niti se ne zavedajo kot človek, temveč uporabljajo velike količine podatkov in zapletene matematične postopke, da se »naučijo« opravljati različne naloge.

Izkazalo se je, da so v Gemini vgradili posebne ukaze (prompte), ki zahtevajo, da sistem pri svojem delu sledi zahtevam politične korektnosti in novodobne prebujenske ideologije.

Minuli teden je Google, menda začasno, onemogočil izdelavo slik oseb s pomočjo svojega najnovejšega umetno-inteligenčnega orodja Gemini. V to je bil prisiljen, ko so uporabniki ugotovili, da je orodje hudo pristransko in neresnično, ko gre za določitev rase ali spola ustvarjenih slik zgodovinskih oseb. Tako je na primer zahtevo, naj nariše sliko papeža, Gemini skoraj vedno narisal temnopoltega moškega v škofovskih oblačilih in žensko v nenavadnih obrednih oblačilih. Izkazalo se je, da so v Gemini vgradili posebne ukaze (prompte), ki zahtevajo, da sistem pri svojem delu sledi zahtevam politične korektnosti in novodobne prebujenske ideologije.

Propaganda in manipulacija z množicami, ki smo ju navajeni pri nas, ko režim s pomočjo uslužnih novinarjev v dominantnih medijih in režimsko financiranih nevladnih organizacij spravlja v histerijo funkcionalno nepismeno prebivalstvo, imata v svobodnem svetu omejen doseg. Razširjeni so različni pogledi na določeno tematiko in disidentski pogledi niso sistematično marginalizirani. Zato se je borba za duše preselila v spletna orodja in v medije, ki bi morali biti točni, ko gre za dejstva, nevtralni, ko gre za vrednote in politična stališča, ter omejujoči le, ko gre za izražanje najbolj zavrženih skrajnih stališč.

Ko so vas strašili, da umetna inteligenca potrebuje nadzor, niso mislili, da je potrebno varovati resnico in nepristranskost, ampak da je sodobna orodja informiranja in ustvarjanja potrebno manipulirati tako, da boste razmišljali in živeli, kot oni menijo, da je za vas dobro.

Nekaj primerov, kaj je Gemini ustvaril na zahtevo, naj naredi sliko papeža:

Objavljeni prispevek je kolumna Na prepihu iz 9. številke tednika Družina.

Kupi v trgovini

Čar novih tehnologij in transhumanizem : 115 vprašanj
Filozofija in esejistika
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh