Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki za Karitas razstavljajo na Dunaju

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 18. 04. 2013 / 09:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umetniki za Karitas razstavljajo na Dunaju

V galeriji Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju bodo v sredo, 24. aprila, odprli prodajno razstavo izbora likovnih del, ki so nastala v 17. in 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

V galeriji Slovenskega kulturnega centra Korotan na Dunaju bodo v sredo, 24. aprila odprli prodajno razstavo izbora likovnih del, ki so nastala v 17. in 18. mednarodni likovni koloniji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

Pozdravni nagovor bo imel kurator iz Slovenskega kulturnega centra na Dunaju mag. Anton Levstek. Projekt Umetniki za Karitas bo predstavila namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.

Razstavljena likovna dela in avtorje bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo bo odprla poslanka v Državnem zboru RS Ljudmila Novak. Program bo povezoval kulturni urednik na Radiu Ognjišče Jože Bartolj. V glasbenem delu večera bodo nastopili sopranistka Pia Brodnik, baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

Do danes ustvarjenih že več kot 1800 del

Geslo kolonije in prodajnih razstav je: »Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, nag sem bil in ste me oblekli.« (Mt 25,35–37). Izkupiček prodanih del bo namenjen otrokom v stiski. Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz treh delov: likovne kolonije, kjer umetniki darujejo talent in čas za ljudi v stiski. V osemnajst katalogov (1995–2012) je vpisanih 1191 imen avtorjev iz domače in tuje likovne scene, ki so v ta namen ustvarili 1805 likovnih del.

Izkupiček tokrat za družine z brezposelnostjo

Potujoče prodajne razstave so namenjene širjenju umetnosti, ki človeka plemeniti in dobrodelnosti, ki človeka bogati. Do sedaj so sodelavci Škofijske karitas Koper organizirali 192 prodajnih razstav v Sloveniji in zamejstvu. Od nastalih del je bilo več kot 1200 del že prodanih, ostala pa so postavljena na stalnih razstavah ali plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena. Tretji del projekta je konkretna pomoč ljudem v stiski: družinam in posameznikom, brezdomcem, zasvojenim, materam in otrokom, ljudjem, ki jih je prizadel potres, vojna, bolnim in starejšim. Tokrat je izkupiček namenjen otrokom, kjer se družine soočajo z brezposelnostjo.

Prva prodajna razstava v tokratnem ciklu je svojo pot začela novembra 2012 na dvorcu Zemono pri Vipavi. Selila se je v galerijo Ars v Gorico, od tam v galerijo Družina v Ljubljano, v februarju je obiskala galerijo Ars Sacra v Mariboru, v marcu Peterlinovo dvorano v Trstu, od tam pa se je preselila v Slovenski kulturni center Korotan na Dunaj. Razstavljena dela bodo na ogled do konca maja. Razstava se bo z Dunaja preselila v Portorož.

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh