Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki za Karitas ustvarjajo že 27. leto

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 17. 08. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umetniki za Karitas ustvarjajo že 27. leto
Geslo letošnje kolonije se glasi »Z Očetovim srcem«. FOTO: Ksenja Hočevar.

Umetniki za Karitas ustvarjajo že 27. leto

Letošnja likovna kolonija Umetniki za Karitas poteka na podoben način kot pretekla leta. Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se bo v tem tednu zbralo 15 umetnikov.

»Nekateri bodo tu ustvarjali cel teden, nekateri pa se bodo oglasili le za dan ali dva in prispevali svoje delo. Udeleženci so letos strokovni sodelavci, pomočniki ter darovalci, ki so v preteklih letih še posebej pripomogli k prepoznavnosti gibanja Umetniki za Karitas,« pojasnjuje Marjana Plesničar Jezeršek, sodelavka škofijske Karitas Koper. 

Umetniki ustvarjajo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. FOTO: Tatjana Splichal.

Letos na likovni koloniji sodelujejo: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Milena Gregorčič, Mira Ličen Krmpotič, Silva Karim, Azad Karim, Bogdan Soban, Janez Štros, Igor Zimic, Črtomir Frelih, Klementina Golija, Klavdij Tutta, Maša Bersan Mašuk, Nikolaj Mašukov in Veljko Toman. 

Za strokovno spremljanje bo kot vsa leta doslej poskrbela umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, za gostoljubje pa družina Vidmar s Sinjega vrha. 

Z Očetovim srcem 

Geslo letošnje kolonije je »Z Očetovim srcem« in se navezuje na  Leto svetega Jožefa, ki ga je razglasil papež Frančišek. »Sodelavci Karitas pri delu z družinami in otroki odkrivamo številne pogumne može in očete, ki nesebično skrbijo za svoje družine. Srečujemo pa tudi tiste, ki se soočajo s celo paleto stisk, ki so prisotne pri odnosih, vzgoji ter materialnem in finančnem stanju družine. Preveč je enostarševskih družin, kjer manjka oče, na drugi strani pa so prosilci pomoči očetje, ki so brezposelni, ki ne dobijo zaposlitve zaradi invalidnosti ali bolezni, so pa tudi taki, ki zaposlitev sicer imajo, vendar je njihovo dostojanstvo prizadeto zaradi nizkih dohodkov, kljub poštenemu delu,« pravi Marjana Plesničar Jezeršek.

Dar od nastalih del bo šel v sklad za materialno pomoč družinam, kakor tudi za pomoč v Piramidi svetovanja v Centru Bogdana Žorža. 

Eden od ustvarjalcev likovne kolonije je slikar Jože Bartolj, sodelavec radia Ognjišče. FOTO: Tatjana Splichal.

Pester program 

V torek, 17. avgusta, bo ob 17. uri v cerkvi Angelov varuhov na Otlici vikar Slavko Rebec daroval sveto mašo za zdravje in blagoslov tistih, ki so doslej darovali svoj čas in svoj talent za kolonijo, ter za njihove družine. 

Po sveti maši se bodo udeleženci spomnili pokojnega Hieronima Vidmarja, ki je pred 27-imi leti z odprtimi rokami sprejel kolonijo Umetniki za Karitas ter drugih pokojnih sodelavcev te kolonije. 

Razstava nastalih in darovanih del bo na Sinjem vrhu do konca septembra.

V četrtek, 19. avgusta, bo dan odprtih vrat, ko so povabljeni udeleženci prejšnjih kolonij ter drugi slikarji in kiparji, ki bi želeli za namen kolonije podariti svoj likovni zapis. Ob 17. uri  bo tradicionalni kulturni program na prostem in postavitev razstave nastalih del. Umetnikom se bo zahvalil koprski škof dr. Jurij Bizjak. 

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh