Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi epidemije se povečuje število žrtev trgovine z ljudmi

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 07. 2021 / 12:54
Oznake: Družba, Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 12:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi epidemije se povečuje število žrtev trgovine z ljudmi
Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi obeležujemo 30. julija. FOTO: Pexels.

Zaradi epidemije se povečuje število žrtev trgovine z ljudmi

Slovenska karitas ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi, ki ga obeležujemo 30. julija, želi opozoriti, da »ukrepi, ki jih svetovne vlade sprejemajo z namenom zajezitve širjenja virusa COVID-19, dodatno otežujejo gospodarske in socialne razmere, še posebej v državah, ki so bile že prej gospodarsko šibke,« so pri Slovenski karitas zapisali v sporočilu za javnost.

Skrajna revščina je bila že pred epidemijo eden od ključnih vzrokov, ki so mnoge posameznike, še posebej pa ranljive skupine, pahnili v kletko trgovcev z ljudmi. Zato so nujno potrebni sočasni solidarnostni ukrepi evropskih vlad, ki bodo preprečevali povečanje skrajne revščine v revnih državah Evrope in po svetu.

Poročilo evropske mreže za boj proti revščini (EAPN) navaja, da je zaradi posledic epidemije revščina v Evropi v porastu. Tveganju za revščino je izpostavljenih skoraj 130 milijonov ljudi. 

Ukrepi za preprečevanje okužb so v nekaterih evropskih državah med drugim zelo prizadeli že tako ranljive skupine žensk, otrok, invalidne osebe, migrante in etnične manjšine, tako obstaja za njih še večje tveganje, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi.

Trgovina z ljudmi in globalne migracije 

V svetovnem merilu se trgovina z ljudmi močno prepleta z globalnimi migracijami. Socialni, politični, okoljski in ekonomski vzroki prisilijo ljudi, da zapustijo svoje domove. Na svoji poti so na različne načine zlorabljeni; še posebej so v nevarnosti ženske in otroci, ki so s strani tihotapcev velikokrat prisiljeni v prostitucijo in druge oblike izkoriščanja. 

V največjem obsegu pa se trgovina z ljudmi kaže v prisilnem delu otrok in prisilnih porokah. Več o tej pereči problematiki, pred katero si ne smemo zatiskati oči, si preberite v zgibanki na tej povezavi

Epidemiološki ukrepi so prinesli še večjo prisotnost »trgovcev« na internetu, ki prežijo na otroke in mladostnike, pri katerih se je čas prisotnosti na spletu zelo povečal in s tem so se zanje povečale tudi nevarnosti.

Zaskrbljujoče razmere v Srbiji 

Karitas Srbija poroča, da so v Srbiji zaradi epidemije in zapiranja javnega življenja številne romske družine izgubile vir dohodka. Zaradi večanja revščine romskih družin se je povečalo število »dogovorjenih« zakonskih zvez med mladimi dekleti iz Srbije in moškimi iz tujine. Večinoma gre za pripadnike romske manjšine. Na takšen način so si nevestine družine zagotovile potrebna sredstva za preživetje. 

Karitas Srbija ocenjuje, da je po vsej Evropi veliko število mladoletnih romskih deklet, ki so žrtve spolne zlorabe in zlorabe družin, ki so jim bile »prodane«. Živijo povsem nevidno življenje, brez možnosti za kakršnokoli rešitev. Ker so jih njihove družine prodale, nimajo nobene podpore. Nekatere od njih končajo v prostituciji ali postanejo žrtve drugih oblik organiziranega kriminala. 

Ozaveščanje prebivalstva 

Republika Slovenija je v mesecu juliju 2021 prejela redno poročilo ter priporočila ameriške vlade. Eno izmed priporočil apelira na ustanovitev specializirane policijske enote, ki bo namenjena preiskovanju trgovine z ljudmi in prednostni obravnavi tovrstnih primerov. Priporočilo podpira tudi Slovenska karitas, saj si lahko s tem obetamo še bolj učinkovito odkrivanje žrtev trgovine z ljudmi v Sloveniji.

Slovenska karitas je od leta 2006 nosilka projekta Oskrba žrtev trgovine z ljudmi – krizna namestitev. S svojim delovanjem zagotavlja celostno oskrbo žrtvam trgovine z ljudmi, ki so bile odkrite v Sloveniji. 

S preventivnim delavnicami za otroke in mladostnike slovenskih šol ozavešča Slovenska karitas o pasteh in nevarnostih trgovine z ljudmi ter spremlja in opozarja na spremembe, ki jih je v zvezi s trgovino z ljudmi prinesla epidemija koronavirusa. 

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh