Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umetniki za otroke v stiski

Za vas piše:
K. H.
Objava: 11. 01. 2013 / 07:28
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umetniki za otroke v stiski

V galeriji Družina so včeraj zvečer odprli razstavo umetniških del, ki so nastala avgusta 2012 na Sinjem vrhu v koloniji Umetniki za Karitas.

Pod svetopisemskim geslom iz Matejevega evangelija Lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti je dvanajst povabljenih umetnikov ustvarjalo z namenom pomagati otrokom v stiski. »Umetniki na Sinjem vrhu opozarjajo na stiske, ki so v tistem času najbolj pereče,« je na odprtju razstave dejala Jožica Ličen s koprske Karitas. Da je sredstev, ki jih ima Karitas na razpolago za pomoč, vedno manj, potreb otrok in družin pa vedno več, je dejal duhovnik Matej Kobal: »Zato smo z zadnjo kolonijo ponovno stavili na otroke. Ker tam postavljamo atelje prihodnosti. Ker tam lahko naredimo resnično spremembo, pa tudi ker so najbolj nemočni v pravem pomenu besede res žrtev razmer in situacije.«

Pet tisoč evrov že na računu za potrebe otrok

Lanska sinjevrška kolonija je bila osemnajsta po vrsti. »Stopili smo v polnoletnost. S polnoletnostjo pa pride tudi več odgovornosti,« je dejala Ličnova in z veseljem pristavila, da so od avgusta na treh razstavah prodali že 29 slik v vrednosti dobrih pet tisoč evrov. »S tem denarjem smo že pomagali otrokom v stiski.« Poleg dvanajstih umetnikov, ki so v koloniji ustvarjali ves teden – to so bili Vesna Benedetič, Milena Gregorčič, Anka Krašna, Buba in Ede Posa, Darko Slavec, Karmen Smodiš, Bogdan Soban Viktor, Veljko Toman, Alenka Viceljo in Vinko Železnikar –, se jim je na dnevu odprtih vrat pridružilo še 67 umetnikov, ki so darovali svoje slike. »Četrtek je bil za Sinji vrh pravi romarski dan v skladu s pastoralnim dokumentom Pridi in poglej: številni so prišli, pogledali, darovali, kupili,« je dejala Ličnova.

»Na temno sivem ozadju vaša plemenitost žari«

Umetnike, ki so ustvarjali v koloniji, je z besedo predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnik Bogdan Soban, tudi udeleženec kolonije, pa je ob njeni razlagi pripravil računalniški prikaz ustvarjanja v koloniji. Za številne obiskovalce v galeriji Družina je bil zanimiv prikaz tedna s Sinjega vrha, ki ga je na fotografski objektiv ujel Ubald Trnkoczy. Da je kolonija Umetniki za Karitas najbolj neposreden in najbolj plemenit odgovor na stisko bližnjega v tem času, ko je kriza prevečkrat politično manipulirana, je pred odprtjem dejal nadškof Anton Stres. »Na temno sivem ozadju današnje družbe vaša solidarnost, vaša nesebična pomoč, vaše razdajanje talentov izstopa in zažari.«

Odprtje razstave, ki se ga je v galeriji Družina udeležilo tudi lepo število umetnikov, udeležencev lanske kolonije ali katere od prej, strokovni sodelavci in gostitelja na Sinjem vrhu zakonca Vidmar, sta z glasbo polepšali sopranistka Pia Brodnik in pianistka Irena Zajec.


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh