Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl graditelj planiške letalnice Janez Gorišek

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 03. 2023 / 11:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2023 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl graditelj planiške letalnice Janez Gorišek
Janez Gorišek se je rodil 13. septembra 1933 v Ljubljani. (1933-2023). FOTO: Anže Malovrh/STA

Umrl graditelj planiške letalnice Janez Gorišek

Le nekaj dni pred zaključkom sezone v smučarskih skokih, ki bo med 30. marcem in 2. aprilom v dolini pod Poncami, je v 90. letu starosti umrl Janez Gorišek, ki je kot gradbenik s starejšim bratom Vladom Goriškom projektiral svetovno znano letalnico v Planici, ki je bila zgrajena leta 1969. Na svojem področju je deloval vse do leta 2003, dokler se ni upokojil.

Pri osmih letih se je začel ukvarjati s smučarskimi skoki, kar nekaj let je bil državni reprezentant, njegov največji uspeh pa je bil dvakratni naslov študentskega svetovnega prvaka, poroča STA. Njegov osebni rekord je 105 metrov iz domače Planice.

Skupaj z bratom zasnoval planiško letalnico

S starejšim bratom Vladom Goriškom sta leta 1969 pa sta skupaj sodelovala pri gradnji največje letalnice na svetu. Z njo uveljavila novo smučarsko disciplino - smučarske polete -, ki jo je leta 1971 priznala tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis), s čimer je letalnica postala ponos Slovenije v svetu.

Letalnica bratov Gorišek, ki pod Ponce vsako leto privabi številne ljubitelje smučarskih poletov. FOTO: Wikipedia

Prejemnik Bloudkove nagrade

Z bratom Vladom sta zasnovala tudi olimpijski skakalni center na Malem polju (na planini Igman) nad Sarajevom za XIV. olimpijske zimske igre, spominja. Za izgradnjo planiške letalnice je Gorišek leta 1968 skupaj z bratom prejel tudi Bloudkovo nagrado.

Kasneje sta brata sodelovala tudi pri rekonstrukciji drugih skakalnic in letalnic doma in drugod po Evropi. Pozneje se je Janezu Gorišku pri projektiranju po smrti brata pridružil sin Sebastjan Gorišek, ki gre po očetovih stopinjah.

Janez Gorišek je maja 2016 prejel tudi državno odlikovanje, srebrni red za zasluge Republike Slovenije.

Planici rekord odvzel norveški Vikersund

Planica je svetovno javnost dolga leta razvajala z rekordnimi poleti, ki v dolino pod Poncami vsako leto privabi na tisoče navijačev. Po letu 1985 so svetovne rekorde dosegali zgolj v Planici vse do leta 2011, ko je Janez Gorišek s sinom Sebastjanom sodeloval pri prenovi letalnice v Vikersundu in je ta prevzela sloves največje letalnice na svetu. Mejo 250 metrov je prvi dosegel prav naš skakalni as Peter Prevc.

Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, je ob 50-letnici letalnice bratov Gorišek izrazil željo, da bi se svetovni rekord vrnil pod Ponce. Prvi polet na letalnici je je sicer 6. marca 1969 opravil Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje, še spominja STA. Doslej je bilo v Planici doseženih skoraj 30 svetovnih rekordov.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh