Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je beloruski kardinal Swiatek, preživeli iz gulaga

Objava: 24. 07. 2011 / 12:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je beloruski kardinal Swiatek, preživeli iz gulaga

Kazimierz Swiatek, ki je preminil v starosti šestindevetdesetih let, je bil drugi najstarejši kardinal na svetu.

Umrl je drugi najstarejši kardinal v katoliški Cerkvi, Kazimierz Swiatek iz Belorusije. Kot je sporočila tamkajšnja škofovska konferenca, je preminil minuli četrtek v starosti šestindevetdesetih let, v bolnišnici v beloruskem mestu Pinsk. Po zlomu kosti v začetku letošnjega marca se je kardinalovo zdravstveno stanje občutno poslabšalo.

Kazimierz Swiatek je bil med leti 1991 in 2006 nadškof v beloruski prestolnici Minsk. Od leta 1991 pa vse do smrti je bil tudi apostolski administrator škofije Pinsk na jugozahodu države. Leta 1994 ga je tedanji papež Janez Pavel II. kot prvega Belorusa imenoval za kardinala. Kardinal Swiatek je veljal za eno simbolnih figur duhovnega upora katoličanov proti sovjetskemu režimu.

Za nekdanjim ravenskim nadškofom, sedemindevetdesetletnim Ersiliem Toninijem je bil Kazimierz Swiatek drugi najstarejši kardinal v katoliški Cerkvi. Rojen je bil leta 1914 v Estoniji, študiral je v pinskem semenišču in leta 1939 prejel duhovniško posvečenje. Pet let je deloval kot župnik v mestu Pruzany, 21. aprila 1944 pa je bil aretiran, sprva le za nekaj tednov. Po kratkotrajni osvoboditvi je nato ostal zaprt vse do leta 1954 in je torej skoraj desetletje preživel v sovjetskem gulagu.

1. decembra 1954 je Swiatek postal župnik v jugozahodni Belorusiji, v pinski katedrali, za katere obnovo je skrbel dolga leta. Aprila 1989 je postal generalni vikar škofije Pinsk, nato pa ga je papež Janez Pavel II. 13. aprila 1991 imenoval za nadškofa v Minsku. Novembra 1994 je prejel tudi kardinalski škrlat. Leta 2006 je papež Benedikt XVI. sprejel Swiatkov odstop s položaja minškega nadškofa, nasledil ga je Tadeusz Kondrusiewicz.

Po Swiatkovi smrti kardinalski zbor šteje stosedemindevetdeset članov. Od tega jih stopetnajst še ni preseglo starostne meje osemdeset let in smejo sodelovati pri volitvah za papeža.

Katoličanom nadškofije Minsk in cerkvenega okrožja Pinsk je ob smrti kardinala Swiateka sožalje izrekel tudi papež Benedikt XVI. Kot je sporočila Beloruska škofovska konferenca, bo žalna slovesnost za pokojnim kardinalom v beloruski prestolnici danes, 25. julija.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh