Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je drugi najstarejši kardinal vesoljne Cerkve

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 10. 2021 / 10:34
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je drugi najstarejši kardinal vesoljne Cerkve
Pokojni kardinal Alexandre Jose Maria dos Santos FOTO: Vatican Media

Umrl je drugi najstarejši kardinal vesoljne Cerkve

Katoliška cerkev žaluje za svojim drugim najstarejšim kardinalom: v 98. letu je umrl upokojeni nadškof iz Maputa v Mozambiku, Alexandre Jose Maria dos Santos.

O kardinalovi smrti so poročali tamkajšnji mediji. Frančiškan dos Santos je skoraj tri desetletja, od 1975 do 2003, vodil nadškofijo Maputo. Papež Pavel VI. (1963-78) ga je kmalu po osamosvojitvi Mozambika izpod portugalske oblasti imenoval za škofa. Na začetku svojega škofovstva je bil priča krvavi državljanski vojni v prvem obdobju državne neodvisnosti, pozneje pa krutemu zatiranju Cerkve s strani tedanjega marksističnega režima.

Glede natančne starosti kardinala je bilo v preteklosti navedenih več nasprotujočih si podatkov.

Dos Santos je ustanovil mozambiško Karitas in je bil tudi njen prvi predsednik. Leta 1988 je bil sprejet v kardinalski zbor. Kmalu zatem je papež Janez Pavel II. (1978-2005) kot prvi Petrov naslednik obiskal Mozambik.

Glede natančne starosti kardinala je bilo v preteklosti navedenih več nasprotujočih si podatkov. Mozambiški mediji so med drugim poročali, da je dos Santos umrl v starosti 103 let. Po vatikanskih navedbah pa je bil s 97 leti (rojen naj bi bil 18. marca 1924) nazadnje drugi najstarejši kardinal vesoljne Cerkve, za prav tako 97-letnim upokojenim slovaškim kardinalom, ki je deloval v rimski kuriji, Jozefom Tomkom.Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh