Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je duhovnik Mario Gariup

Za vas piše:
K. C.
Objava: 04. 02. 2019 / 08:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2024 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je duhovnik Mario Gariup

Umrl je duhovnik Mario Gariup

V petek, 1. februarja, je po dolgi bolezni v 78. letu starosti umrl ukovski župnik, duhovnik in kulturni delavec Mario Gariup.

V petek, 1. februarja, je po dolgi bolezni v 78. letu starosti umrl ukovski župnik, duhovnik in kulturni delavec Mario Gariup, poroča zamejski časopis Dom.

Opisoval zgodovino Kanalske doline

Mario Gariup se je rodil leta 1940 v Topolovem. Posvečen je bil leta 1965 v videmski stolnici, novo mašo pa je daroval leta v domačem Topolovem. Leta 2015 je v župnijski cerkvi v Špetru v Benečiji skupaj z Dionisiom Mateucigom, Marinom Qualizzo in Natalinom Zuanello praznoval 50 let mašništva. Leto dni je bil kaplan v Pavii di Udine, potem župnik v Dordolli blizu Mužaca. V Ukvah in Ovčji vasi v Kanalski dolini je preživel več kot 40 let, pri tem je od leta 1999 skrbel tudi za župniji Naborjet in Lužnice.



Zgodovino Kanalske doline je predstavil v številnih knjigah. Najbolj znana je Opcija za tretji rajh v Kanalski dolini (2000). Zadnjo, monumentalnega obsega (1.013 strani) in prav tako vsebine, z naslovom Un popolo in estinzione (Narod, ki izumira. 1000 strani za 1400 let zgodovine Slovencev v Kanalski dolini med Nemci, Furlani in Italijani) je izdal januarja 2015. Izdajal je tudi dvojezično slovensko-italijansko župnijsko glasilo Ukve.

V zamejstvu ohranjal slovenščino

Za vzornike si je izbral zavedne slovenske duhovnike, kot sta bila Rafko Premrl in Ivan Gujon, in v cerkvi ter v javnosti ohranjal slovenščino. Zato so ga nasprotniki slovenščine in Slovencev grdo zmerjali in mu grozili z izgonom. Ko je leta 1974 v Ovčji vasi med mašo govoril tudi slovensko, ga je po maši čakalo v zakristiji sporočilo farnega sveta. Na njem je pisalo: Od danes naprej se bo pri bogoslužju v naši župnijski cerkvi govorilo samo po italijansko. V slovenskem jeziku je dovoljeno le petje!

Župnik Mario se ni ustrašil. Čeprav je bila slovenščina v tistih letih izgnana iz javnosti, je skupaj s takratnim organizatorjem Slovencev v Kanalski dolini Salvatorejem Venosijem v okviru Cerkve in zasebno organiziral tečaje slovenščine in druge dejavnosti, s katerimi bi slovenščino rešila izumrtja.

V devetdesetih letih je preživel hudo nesrečo, saj je pri popravljanju strehe župnišča omahnil v globino. Pozdravil se je in je še naprej spoštovan dušni pastir v Kanalski dolini. Ko je avgusta 2003 deroč hudournik z Ukovške planine odnesel zvonik in del cerkve v Ukvah ter hudo poškodoval vas, je nesebično pomagal pri obnovi vasi in cerkve.

Slovenska beseda se je v Benečiji do današnjih dni ohranila po zaslugi duhovnikov, ki so v maternem jeziku molili, peli, pridigali in učili, kot je to počel tudi Mario Gariup.

Foto: Ivo Žajdela


Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh